Tapi kumaha sejarahna pikeun Karnaval Guyana? Nagara ieu henteu béda ti sadayana Karibia anu ngagaduhan sejarah tradisi karnivis. Carnivalesque henteu ngan ukur aya dina karnaval, tapi mangrupakeun kacenderungan pikeun gaduh tradisi sareng suka cita dumasar kana masquerades, musik populér pribumi sareng band kostum, bahkan di nagara-nagara di luar sabuk karnaval.

Guyana ngagaduhan karnaval kamerdekaan dina taun 1960an. Kamerdekaan dina 1966 dicirian ku karnaval sapertos anu dipéntaskeun ku Jaycees. Panyambutan ieu ngempelkeun naon anu nuju dipraktekeun di nagara éta ti sateuacan kamerdékaan. Éta kalebet pita waja, calypso, parade float, Band of the Year (band kostum kalayan hadiah sareng gelar pikeun désainer pangsaéna) sareng gumbira jalan anu dikenal salaku "tramping". Memang aya bentuk lami tina saruana J'ouvert - "isuk-isuk isuk-isuk payun-payun" sareng para pendaki menari (tramping) di balik pita baja di jalan.

Ieu dialihkeun ti Georgetown ka Linden ku Jaycees. Éta mangrupikeun kajadian taunan anu dirobih sareng dibentuk deui janten Mashramani salaku perayaan Poé Républik Guyana di 1970. Salah sahiji ironisna nyaéta tukang bencana milari unsur-unsur tiruan sareng pinjaman ti karnaval Trinidad. Sajumlah hal anu dirobih, sareng anu sanés kalebet, anu aranjeunna raoseun langkung pas pikeun republik mandiri dina kontéks pasca kolonial kalayan nami 'pribumi' na anyar Mashramani. Ironisna, ieu parantos bérés, sareng Guyana ayeuna ngadopsi borong, tiruan karnaval anu dijauhan dina 1970. Karnaval kamerdékaan parantos balik.

Aya ironis anu sanés. Pésta Guyanese umur 48 taun Mashramani ayeuna sigana rada kirang kaistiméwaan dina skala nasional prioritas tibatan acara anu diinjeum anyar. Dina 2016, jalan jalan Mashramani Day kalayan parade band anu mangrupikeun puncak sareng tongtonan pangageungna festival diteureuy sareng dialihkeun pikeun ngawangun inti pikeun karnaval kamerdékaan pikeun ngarayakeun ulang taun 50.

Naon deui, penyanyi Guyana Carnival anu kawéntar ayeuna katingali pisan dina karnaval 2018, ngalakukeun iklan sareng némbongan dina acara-acara. Tamika Marshall, Kwasi 'Ace' Edmundson, Adrian Dutchin, Jumo Primo, Michelle 'Big Red' King sareng Natural Black anu pangpayunna di industri lokal tapi leungit ti Mashramani. Malah anu biasa bersaing pikeun Mashramani Soca Monarchy henteu deui ngalakukeun éta. Seolah-olah aranjeunna henteu ningali éta penting pikeun karirna, popularitasna, ambisi prestasi, penghasilan kauangan atanapi CV-na pikeun bersaing di Mashramani. Acan aranjeunna henteu ragu janten permata dina makuta karnaval énggal.

Sababaraha taun ka pengker, saurang juara Soca Monarchy gagal muncul pikeun membela makuta na. Anu sanésna nyatakeun yén anjeunna mundur tina persaingan pikeun ngamungkinkeun para pura pura anu énggal sareng énggal kéngingkeun kasempetan kéngingkeun kontes éta. Jelas, anjeunna parantos sumping. Ironi anu langkung jero nyaéta hal-hal ieu henteu pernah kajadian dina karnaval Trinidad anu ayeuna ditiru. Naha anjeun tiasa ngabayangkeun skandal ageung sareng pikasieuneun di Trinidad upami Machel Montano henteu ngaganggu pikeun membela Karajaan Soca na? Teu aya penyanyi Soca Trinidad, bahkan bintang internasional pangageungna, nganggap anjeunna hébat teuing atanapi ageung teuing pikeun bersaing dina kompetisi karnaval unggal taun.

Samaun lami 45-tambah taun, The Mighty Chalkdust, kéngingkeun makuta calypso di 2018. Teu aya cariosan, bahkan tina legenda sapertos kitu, angkat ka pendatang énggal. Aya kareueus anu hébat, rasa préstasi sareng sumanget kalapa anu muriang diantara anu pangsaéna di lapangan sapertos Fay Ann Lyons, Bunji Garlin, Montano, Destra sareng anu sanésna pikeun bersaing pikeun juara karnaval.

Urang Guinea sigana henteu nganggap Mashramani sakumaha cekap penting. Otoritas henteu nyangka éta masalah yén Soca Monarchy turun sababaraha taun. Aranjeunna henteu ningali éta aya hubunganana pikeun ngajaga konsistén sareng tradisi pikeun ngajalankeun festival. Énergi anu luhur ayeuna ngaduruk pikeun ngahurungkeun karnaval ieu batubara beueus Pébruari kamari dina waktos Mashramani. Upami sadayana semangat ieu dianggurkeun dina festival perdana unggal taun éta pasti bakal ngabantosan.

Sumangetna, muriang dina Karnaval Guyana, investasi kauangan ayeuna anu nyetir karnaval ieu tiasa dipupuk pikeun ngabakar Mashramani. Kaagungan anu kagambar dina karnaval Trinidad nyaéta anu ayeuna diusahakeun Guyana pikeun baranahan dina gaya anu cukup deet. Tapi Trinidad ngijinkeun karnaval na pikeun tuwuh mangtaun-taun kaributan sareng perjoangan pikeun mekar ka tahta kamahéran na ayeuna, sedengkeun Guyana nempatkeun tradisi nyalira dina bahaya pikeun ngagungkeun sareng ngawangun anu diinjeum.