Letusan gunungapi Guatemala: 25 maot, puluhan leungit, rébuan ngungsi di daérah éta

0a1a-7
0a1a-7

Dua puluh lima urang geus dilaporkeun maot, sedengkeun sahenteuna 25 lianna anu luka sanggeus Volcan de Fuego di Guatemala bitu, némbak haseup jeung batu 10 km kana hawa, letusan forcing a exodus massal ti desa caket dieu blanketed ku lebu, National. Koordinator pikeun Ngurangan Bencana di Guatemala (Conred) dikonfirmasi. Laporan lokal nunjukkeun yén sakitar 2,000 urang ngungsi di daérah éta.

Sahenteuna dua korban mangrupikeun murangkalih, anu ngabakar pati nalika nangtung dina jambatan ningali bituna bitu, numutkeun kapala Conred Sergio Cabanas.

Saatos gugah dina dinten Minggu, sareng anu kadua kalina taun ieu, Volcan de Fuego (Volcano of Fire) parantos ngahasilkeun aliran piroklastik anu kuat di Barrancas de Cenizas, Mineral, Seca, Taniluya, Las Lajas sareng Barranca Honda localities.

Saatos némbak 10,000 méter kana hawa, résidu "maju langkung ti 40 kilométer" kalayan arah angin, saur Conred, nyatet yén letusan éta "ngahasilkeun gempungan anu kuat ku gelombang kejutan anu nyababkeun geter dina hateup sareng windows dina jarak 20 kilométer. ”

Otoritas ngadesek anu caket ka kawah pikeun ngévakuasi daérah éta. Bandara Internasional La Aurora nutup landasan na kusabab lebu vulkanik salaku tindakan pancegahan.

Bitu, anu paling kuat kacatet dina sababaraha taun, ayeuna mangaruhan kotamadya Antigua Guatemala, Alotenango, San Antonio Aguas Calientes, Santa Catarina Barahona, Ciudad Vieja, San Miguel Dueñas, Acatenango, San Andres Itzapa, Patzicia, Saragoza, Patzún sareng Tecpán Guatemala. Samentara éta, warga lokal, parantos ngabagi poto sareng pidéo anu dramatis nunjukkeun kolom lebu masif dugi ka langit.

Volcán de Fuego mangrupikeun stratovolcano aktip di Guatemala, dina wates departemen Chimaltenango, Escuintla sareng Sacatepéquez. Tempatna kira-kira 16 kilométer kuloneun Antigua Guatemala, salah sahiji kota Guatemala anu paling terkenal sareng tujuan wisata. Volcan Fuego, salah sahiji gunung seuneuan paling aktif di Amérika Tengah, mangrupikeun salah sahiji ti tilu stratovolcanoe ageung anu ningali mantan ibukota Guatemala, Antigua.

Nyitak Friendly, PDF & Email

Ngeunaan nyeratna

Kapala Redaksi Tugas

Kepala redaktur Tugas nyaéta Oleg Siziakov

eTurboNews | eTN