Gempa panarajangan Guatemala, sedengkeun korban tewas tina letusan gunungapi naék janten 62

0a1-11
0a1-11

Gempa bumi saageung 5.2 kacatet 65 mil (105km) kiduleun Champerico, hiji kabupatén sapanjang basisir kidul-kulon Guatemala, numutkeun ka Survey Geologi AS. Kalayan gempa bumi gempa di laut sareng caket lombang sagara anu dikenal salaku wates pelat Amérika Tengah, éta henteu langsung jelas naha aya karusakan anu disababkeun ka bumi atanapi infrastruktur di darat. Acara seismik éta sumping sababaraha jam saatos bitu gunung api Fuego nagara éta anu ngabunuh 62 urang sareng kapaksa rébuan kabur ti bumina.

Gempa éta datang sabab ledakan tiasa kadéngé sumping ti gunungapi Fuego di Guatemala sadidinten Senén, ngaliput komunitas lokal dina batu vulkanik sareng lebu. Sahenteuna 62 urang ayeuna takwa maot dina naon bitu anu paling ageung ditingali di situs éta ti taun 1970an.

Kajadian éta parantos nyababkeun Présidén Guatemala Jimmy Morales pikeun ngumumkeun kaayaan darurat.

"Kami gaduh 1,200 jalma ngalaksanakeun padamelan nyalametkeun," Morales ngawartoskeun ka média Senén. "Deui kami nganuhunkeun ka sadayana jalma pikeun henteu ngabagi inpormasi palsu. Entong spekulasi kusabab éta ngan ukur nyusahkeun kaayaan. "

Dina pembaruan Senén, lembaga meteorologi nagara ngalaporkeun yén sababaraha ledakan sedeng sareng kuat sumping ti gunung nyababkeun gumpalan lebu naék langkung ti 15,000 kaki (4,600 méter) kana hawa.

Nalika kagiatan di gunungapi parantos ngirangan saprak dinten Minggu, agénsi ngingetkeun aliran gas sareng bahan vulkanik anu ngalir gancang di jurang caket gunung. Aktivitas seismik ogé ningkatkeun kamungkinan taneuh di daérah janten teu stabil.

Langkung ti 1.7 juta jalma parantos kapangaruhan ku bencana éta, kalayan 3,265 kapaksa kabur ti bumina, numutkeun agénsi bencana nasional Conred.

Cuplikan hawa anu dikaluarkeun ku pamaréntah Guatemala ngungkabkeun karusakan anu disababkeun ku letusan éta. Dina gambar anu ditémbak tina helikopter, daérah padesaan sareng bumi padumukan katingali dikubur handapeun tumpukan lebu sareng soot.

Boh kakuatan militér boh pulisi ayeuna parantos disusun milari anu salamet letusan.

Nyitak Friendly, PDF & Email

Ngeunaan nyeratna

Kapala Redaksi Tugas

Kepala redaktur Tugas nyaéta Oleg Siziakov

eTurboNews | TravelIndustry News