Naha Parlemén Uni Éropa ngahukum Zimbabwé deui?

Zimbabwé
Zimbabwé

Uni Éropa kamari ngabarukeun sanksi ngalawan Zimbabwé saatos ngutuk kaayaan kacau tina pelanggaran hak asasi manusa di éta nagara Afrika Kidul.

Ieu anu dibahas ku resolusi babarengan ku Parlemén Éropa, sareng alesan anu pasti tina naon éta dumasar.

1.Ngadegkeun hasrat bulatna pikeun Zimbabwé pikeun janten nagara anu damai, demokratis sareng makmur dimana sadaya warga diperlakukeun kalayan hadé sareng sami dina hukum sareng dimana organ-organ nagara bertindak atas nami warga sanés ngalawan aranjeunna;

2. Kuat pisan ngahukum kekerasan anu lumangsung nalika protés di Zimbabwé anyar-anyar ieu; yakin pisan yén protés damai mangrupikeun bagian tina prosés demokratis sareng kakuatan anu kaleuleuwihi dina nanggepan kedah dihindari dina sadaya kaayaan;

3. Ngajak Présidén Mnangagwa tetep satia kana janji perdanaana, ngalih gancang pikeun ngadalikeun kaayaan sareng nempatkeun Zimbabwé deui dina jalur rekonsiliasi sareng ngahargaan démokrasi sareng aturan hukum;

4. Keukeuh ka otoritas Zimbabwean pikeun ngeureunkeun langsung panyalahgunaan ku pasukan kaamanan sareng langsung sareng teu kedah nalungtik sadaya tuduhan panggunaan kakuatan teuing ku pulisi sareng pejabat nagara dina raraga netepkeun tanggung jawab masing-masing, kalayan tujuan pikeun mastikeun akuntabilitas; émut yén konstitusi nagara éta netepkeun badan mandiri pikeun nalungtik keluhan ngeunaan kalakuan pulisi sareng militér, tapi pamaréntah henteu acan nyetél.

5. Ngajak Pamaréntah Zimbabwé pikeun mundur sacara mendesak sadaya personil militér sareng milisi nonoman anu dikepung di penjuru nagara anu nyingsieunan warga anu jelas-jelas ngalanggar Konstitusi Zimbabwean;

6. Yakin yén kabébasan ngarakit, pakait sareng éksprési mangrupikeun komponén penting tina démokrasi naon waé; nekenkeun yén nyatakeun pendapat ku cara anu henteu telenges mangrupikeun hak konstitusional pikeun sadaya warga Zimbabwean sareng ngingetan otoritas ngeunaan kawajibanna ngajaga hak sadaya warga masarakat pikeun protés ngalawan kaayaan sosial ékonomi anu parah; nyauran pamaréntah pikeun ngeureunkeun target khusus pamimpin sareng anggota ZCTU;

7. Ngagariskeun peran dasar anu dilakukeun ku oposisi dina masarakat demokratis;

8. Keukeuh ka otoritas Zimbabwean pikeun ngaleupaskeun geuwat sareng teu sarat sadaya tahanan pulitik;

9. Ménta Pamaréntah Zimbabwé pikeun saluyu sareng ketentuan Déklarasi PBB ngeunaan Pembela Hak Asasi Manusa sareng instrumén HAM internasional anu diratifikasi ku Zimbabwé;

10. Anjeunna prihatin pisan ngeunaan dilaporkeun pelanggaran prosés alatan ngalacak gancang sareng uji coba massa; negeskeun yén yudikatif kedah ngajagaan aturan hukum sareng mastikeun yén kamerdékaanna sareng hak pikeun sidang anu adil dihormat dina sadaya kaayaan; denounces sadayana ditewak dilakukeun tanpa mawa biaya maju;

11. Télépon ka otoritas Zimbabwean pikeun ngalakukeun panyelidikan anu gancang, tuntas, henteu bias sareng mandiri kana tuduhan pelanggaran hak asasi manusa sareng penyalahgunaan, kalebet perkosaan sareng kekerasan séks ku pasukan kaamanan, sareng nyandak anu nanggungjawaban kaadilan; nungtut yén aksés ka jasa médis kedah sacara universal disayogikeun ka korban kekerasan séksual sapertos kitu tanpa sieun dibales;

12. Nyalahkeun mareuman internét anu ngamungkinkeun otoritas pikeun nyumputkeun pelanggaran hak asasi manusa anu dilakukeun ku tentara sareng pasukan kaamanan internal sareng ngahalangan pelaporan mandiri sareng dokuméntasi panerapan nalika panerapan sareng langsung saatos pamilihan umum; nekenkeun yén aksés kana inpormasi mangrupikeun hak anu kedah dipikahormat ku otoritas saluyu sareng kawajiban konstitusional sareng internasionalna;

13. Nolak panggunaan kasar sareng sipat POSA anu nyiksa, sareng ngadesek ka otoritas Zimbabwean pikeun nyaluyukeun panerapan sareng standar internasional pikeun panangtayungan sareng promosi hak asasi manusa;

14. Nyebarkeun perhatian anu khusus dina kaayaan ékonomi sareng sosial di Zimbabwé; ngelingan yén masalah utama nagara urang nyaéta kamiskinan, pangangguran sareng kurang gizi kronis sareng kalaparan; nganggap yén masalah ieu ngan ukur tiasa direngsekeun ku jalan nerapkeun kabijakan ambisius dina padamelan, pendidikan, kaséhatan sareng pertanian;

15. Télépon ka sadaya palaku politik pikeun tanggung jawab sareng nahan, sareng khususna nyegah tina ngadorong kekerasan;

16. Ngingetkeun Pamaréntah Zimbabwé yén dukungan Uni Éropa sareng Amérika Anggota na dina kontén dina Perjanjian Cotonou, sareng perdagangan, pamekaran, sareng bantosan ékonomi, aya saratna pikeun ngahargaan aturan hukum sareng konvensi internasional sareng perjanjian anu pésta éta;

17. Ngelingan yén dukungan jangka panjang gumantung kana réformasi komprehensif sanés ngan ukur janji; nyuhunkeun Dursasana Éropa sareng Zimbabwé janten nilai-didorong sareng teguh dina posisi na nuju ka otoritas Zimbabwean;

18. Ngadesek pamaréntah sangkan sagancangna ngalaksanakeun rékoméndasi ngeunaan kekerasan paska Pemilu anu dijieun ku Komisi Panaliti, hususna ngamajukeun toleransi pulitik jeung akuntabel. , sarta netepkeun hiji dialog nasional dilaksanakeun ku cara kredibel, inklusif, transparan jeung akuntabel;

19. Catet kana wasiat pamaréntah pikeun ngajantenkeun komitmen réformasi; nekenkeun, kumaha oge, yén réformasi ieu kedah politik ogé ékonomi; ngadorong pamaréntahan, oposisi, wawakil masarakat sipil sareng pamimpin agama pikeun turut sama dina dialog nasional di mana hak-hak manusa dihormat sareng dijagaan;

20. Telepon ka pamaréntah pikeun pinuh ngalaksanakeun saran anu dilakukeun ku EU EOM, khususna ngeunaan aturan hukum sareng lingkungan politik inklusif; ngagariskeun sapuluh rekomendasi prioritas anu diidentifikasi ku EOM sareng didaptarkeun dina serat 10 Oktober 2018 ti Chief Observer ka Présidén Mnangagwa - nyaéta, pikeun nyiptakeun lapangan maén tingkat pikeun sadaya parpol, pikeun mastikeun kerangka hukum anu langkung jelas sareng koheren ; pikeun nguatkeun ZEC ku ngajantenkeun éta leres-leres mandiri sareng transparan, sahingga malikkeun kapercayaan kana prosés pamilihan umum; pikeun mastikeun yén nguatkeun kamerdékaan ZEC ngajantenkeun bebas tina pengawasan pamaréntahan dina persetujuan peraturanna; sareng nyiptakeun prosés pamilihan umum anu langkung inklusif;

21. Télépon ngeunaan délégasi Uni Éropa sareng Kadutaan Negara Anggota Uni Éropa di Zimbabwé pikeun neraskeun pangawasan anu caket kana kamajuan di nagara éta sareng ngagunakeun sadaya alat anu cocog pikeun ngadukung pembela hak asasi manusa, organisasi masarakat sipil sareng serikat padagangan, pikeun ngamajukeun unsur-unsur penting tina Perjanjian Cotonou sareng ngadukung gerakan pro-démokrasi;

22. Telepon ka UE pikeun nguatkeun dialog pulitikna sareng Zimbabwé ngeunaan HAM dumasar kana Pasal 8 tina Perjanjian Cotonou;

23. Télépon Déwan Éropa pikeun marios tindakan pangwatesan na ngalawan individu sareng badan di Zimbabwé, kalebet tindakan-tindakan anu ayeuna ditangguhkeun, dina hal akuntabilitas pikeun kekerasan nagara anyar;

24. Keukeuh komunitas internasional, khususna Komunitas Pengembangan Afrika Kidul (SADC) sareng Uni Afrika (AU), masihan bantosan anu langkung aktif pikeun Zimbabwé pikeun milarian solusi demokratis anu berkelanjutan pikeun krisis anu ayeuna;

25. Ngadorong nagara-nagara tatangga pikeun matuh kaayaanana undang-undang internasional sareng ngajagaan jalma-jalma anu kabur kekerasan di Zimbabwé ku penyediaan suaka, khususna dina jangka pondok;

26. Paréntah Présidénna pikeun neraskeun resolusi ieu ka Déwan, Komisi, Wakil Présidén Komisi / Wakil Tinggi Uni pikeun Luar Negeri sareng Kawijakan Kaamanan, EEAS, Pamaréntah sareng Parlemén Zimbabwé, pamaréntah Komunitas Pengembangan Afrika Kidul sareng Uni Afrika, sareng Sekretaris Jénderal Persemakmuran.

Ieu naon usul gabungan pikeun resolusi ku Parlemén Éropa ngeunaan kaayaan di ZImbabwe dumasarkeun kana:

Parlemén Europeanropa,

- merhatoskeun resolusi na sateuacanna dina Zimbabwé,

- ngeunaan laporan akhir Misi Pengamatan Pemilihan UE (EOM) dina pamilihan umum anu disaluyuan di Zimbabwé sareng surat anu dikaluarkeun dina 2018 Oktober ku Kapala Pengamat EOM EU ka Présidén Mnangagwa ngeunaan papanggihan konci Laporan Akhir ,

- ngeunaan pernyataan 17 Januari 2019 ku juru carios VP / HR ngeunaan kaayaan di Zimbabwé,

- ngeunaan pernyataan 24 Juli 2018 sareng 18 Januari 2019 ku juru bicara Komisaris Tinggi PBB pikeun Hak Asasi Manusa di Zimbabwé,

- perkawis Komite Joint dikaluarkeun saatos rapat Menteri Luar Negeri Uni Éropa-Afrika dina 21 sareng 22 Januari 2019,

- ngeunaan laporan monitoring ti Komisi Hak Asasi Manusia Zimbabwé saatos 14 Januari dugi ka 16 Januari 2019 'Tetep Jauh' sareng gangguan anu salajengna,

- ngeunaan laporan Komisi Panilitian Zimbabwean ngeunaan kekerasan pasca pamilihan umum 1 Agustus,

- ngeunaan pernyataan 2 Agustus 2018 ku juru bicara VP / HR dina pamilihan umum di Zimbabwé,

- ngeunaan perhatosan gabungan 2 Agustus 2018 ku misi pengamatan pamilihan internasional pikeun pamilihan umum Zimbabwé anu nyatakeun panggunaan kakuatan anu seueur ku pulisi sareng angkatan perang pikeun méréskeun protés,

- perkawis pernyataan lokal gabungan 9 Agustus 2018 tina Delegasi UE, para Kepala Misi Nagara Anggota EU anu aya di Harare sareng Kepala Misi Australia, Kanada sareng Amérika Serikat ngeunaan sasaran oposisi di Zimbabwé,

- ngeunaan kasimpulan 22 Januari 2018 Déwan Uni Éropa dina hal transisi politik anu lumangsung di Zimbabwé,

- ngeunaan kaputusan Déwan Kaputusan (CFSP) 2017/288 tina 17 Pébruari 2017 amandemen Kaputusan 2011/101 / CFSP ngeunaan langkah-langkah pangwatesan ngalawan Zimbabwé1,

1 OJ L 42, 18.2.2017, k. 11.

- ngeunaan Perhatosan Afrika ngeunaan Hak Asasi Manusa sareng Masarakat 'Juni 1981, RC \ 1177049EN.docx 4/9 PE635.335v01-00} PE635.343v01-00} PE635.344v01-00} PE635.345v01-00} PE635.349v01-00} PE635.350v01-00} RC1 EN

anu parantos diratifikasi ku Zimbabwé,

- ngeunaan Konstitusi Zimbabwé,

- ngeunaan pasatujuan Cotonou,

- ngeunaan Peraturan 135 (5) sareng 123 (4) tina Aturan Prosedur na,

A. padahal masarakat Zimbabwé sangsara mangtaun-taun dina rézim otoriter anu dipimpin ku Présidén Mugabe anu ngajaga kakuatanana ngalangkungan korupsi, kekerasan, pamilihan anu disiksa ku henteu teratur sareng aparat kaamanan anu brutal;

B. padahal dina 30 Juli 2018, Zimbabwé ngayakeun pamilihan présidén sareng parlemén kahijina saatos pengunduran diri Robert Mugabe dina bulan Nopémber 2017; padahal pamilihan éta nawiskeun nagara kasempetan pikeun putus sareng sajarah pamilihan anu diperdebatkeun ditandaan ku nyiksa hak-hak politik sareng HAM sareng kekerasan anu disponsoran nagara;

C. padahal dina 3 Agustus 2018, Komisi Pamilihan Zimbabwé (ZEC) nyatakeun Emmerson Mnangagwa juara tina pamilihan présidén ku 50.8% sora ngalawan 44.3% pikeun calon oposisi Nelson Chamisa; padahal hasilna langsung diperebutkeun ku oposisi anu nyatakeun yén pamilihan umum diciptakeun; padahal Pengadilan Konstitusi mecat tuduhan ieu kusabab kurangna buktina sareng Présidén Mnangagwa sacara resmi diinpéstasi deui dina 26 Agustus pikeun mandat énggal;

D. padahal laporan akhir EU EOM nyatakeun yén tokoh anu ditepikeun ku ZEC ngandung seueur anomali sareng kalepatan sareng nimbulkeun patarosan anu cekap pikeun ngakibatkeun keraguan ngeunaan akurasi sareng reliabilitas angka anu ditepikeun;

E. padahal sapoé saatos pamilihan umum, tunda dina ngumumkeun hasilna parantos nyababkeun timbulna kekerasan pasca pamilihan umum anu nyababkeun genep urang maot sareng seueur anu cilaka nalika protés anu disebat ku oposisi; padahal pengamat internasional, kalebet Uni Éropa, ngutuk kekerasan sareng panggunaan kakuatan anu berlebihan ku tentara sareng pasukan kaamanan internal;

F. padahal Komisi Hak Asasi Manusia Zimbabwé nerbitkeun pernyataan dina 10 Agustus 2018 'ngeunaan pamilihan umum anu harmonis sareng lingkungan pasca-pamilihan umum' negeskeun yén demonstran diserang ku pasukan militér, nyatakeun perhatian anu jero ngeunaan kakejaman sareng kekerasan pulisi sareng nyatakeun yén hak-hak dasar démo dilanggar; padahal Komisi parantos nyauran pamaréntah pikeun nyiptakeun dialog nasional;

G. padahal dina sumpah jabatanana di Harare tanggal 26 Agustus 2018, Présidén Emmerson Mnangagwa ngajangjikeun langkung cerah, ngabagi masa depan pikeun sadaya urang Zimbabweans, ngalangkungan garis partai, sareng pamaréntahan goyah dina komitmenna kana konstitusionalisme, ngagentoskeun kakawasaan hukum prinsip misah kakuatan, kamerdékaan yudikatif sareng kawijakan anu bakal narik boh modal domestik sareng global;

H. padahal dina bulan Séptember 2018 Présidén Mnangagwa netepkeun komisi panilitian RC \ 1177049EN.docx 5/9 PE635.335v01-00} PE635.343v01-00} PE635.344v01-00} PE635.345v01-00} PE635.349v01-00} PE635.350v01-00} RC1 EN

anu, dina bulan Désémber 2018, nyimpulkeun yén démo anu nyababkeun ruksakna éksténsif sareng ruksakna didorong sareng diatur ku duanana pasukan kaamanan sareng anggota MDC Alliance, sareng yén panyebaran militér dibenerkeun sareng saluyu sareng Konstitusi; padahal laporanna ditolak ku oposisi; padahal komisi éta nyuhungkeun panyilidikan dina pasukan kaamanan sareng gugatan jalma-jalma anu parantos ngalakukeun kajahatan, sareng nyarankeun santunan pikeun para korban;

I. padahal ketegangan politik parantos ningkat sacara dramatis saprak pamilihan umum sareng laporan kekerasan tetep aya, serius nempatkeun résiko lintasan demokratis di nagara éta;

J. padahal runtuhna ékonomi, kurang aksés kana jasa sosial, sareng naékna harga komoditi paling dasar ngadorong jalma ambek; padahal antara 14 sareng 18 Januari 2019, Zimbabwé nyaksian lonjakan protés sareng demonstrasi nalika disebut penutupan nasional dina prakarsa Kongrés Serikat Pekerja Zimbabwé (ZCTU), saatos naékna harga bahan bakar 150%; padahal protés éta ogé salaku réspon tina ningkatna kamiskinan, kaayaan ékonomi anu lemah, sareng tingkatan kahirupan anu turun;

K. padahal, nyanghareupan gerakan protés ieu, dina 14 Januari 2019 pamaréntah nyatakeun 'rencana anu ngahaja pikeun ngarusak tatanan konstitusional' sareng mastikeun yén éta 'bakal ngarespon pantes pikeun jalma-jalma anu konspirasi pikeun ngabasmi perdamaian';

L. padahal pulisi kerusuhan ngaréspon ku kekerasan anu parah sareng pelanggaran hak asasi manusia, kalebet panggunaan amunisi langsung, penangkapan sewenang-wenang, penculikan, razia fasilitas médis anu ngarawat korban répresion, pelacak gancang sareng uji coba massa anu ditahan, panyiksaan éta jalma anu ditahan, kasus perkosaan sareng karusakan harta pribadi sareng umum;

M. padahal Komisi Hak Asasi Manusa anu ditunjuk ku pamaréntah nyebarkeun laporan umum anu ngungkabkeun yén prajurit sareng pulisi parantos nganggo panyiksaan sistematis;

N. padahal langkung ti 17 jalma parantos tiwas sareng ratusan luka; padahal sakitar sarébu jalmi parantos ditéwak, kalebet murangkalih yuswa antara 9 sareng 16 taun, sareng sakitar dua per tilu jalma anu ditéwak ditolak jaminan; padahal seueur anu masih ditahan sacara haram sareng diduga dipukuli sareng dirogahala nalika ditahan;

O. padahal buktina nunjukkeun yén tentara parantos seueur tanggung jawab pikeun tindakan rajapati, perkosa sareng perampokan bersenjata; padahal ratusan aktivis sareng pejabat oposisi tetep nyumput;

P. padahal réspon pamaréntah pikeun protés parantos seueur dikutuk salaku 'henteu proporsional' sareng 'kaleuleuwihi' ku panitén hak asasi manusa sareng palaku lokal sareng internasional, kalebet EU;

Q. padahal gangguan telekomunikasi parantos janten alat anu digunakeun ku rézim pikeun ngahambat koordinasi demonstrasi anu diayakeun dina jaringan sosial; padahal hapé RC \ 1177049EN.docx 6/9 PE635.335v01-00} PE635.343v01-00} PE635.344v01-00} PE635.345v01-00} PE635.349v01-00} PE635.350v01-00} RC1 EN

sareng komunikasi jalur darat, ogé saluran internét sareng média sosial, sababaraha kali diblokir pikeun nyegah aksés kana inpormasi sareng komunikasi sareng pikeun masker pelanggaran HAM masif anu disiapkeun ku nagara; padahal Pengadilan Tinggi Zimbabwé nyatakeun yén panggunaan Interception of Communities Act pikeun nunda komunikasi online haram;

R. padahal pihak berwenang ngayakeun milarian panto-ka-panto pikeun demonstran, nyeret ti imahna demonstran anu damai, pembela hak asasi manusia, aktivis politik, pamimpin masarakat sipil anu terkenal sareng dulur-dulurna;

S. padahal nagara-nagara tatangga sapertos Afrika Kidul parantos janten hub pikeun urang Zimbabwean kabur tina penindasan politik sareng kasusah ékonomi;

T. padahal pulisi teras-terasan nyalahgunakeun undang-undang anu aya, sapertos Undang-undang Publik sareng Kaamanan (POSA), pikeun menerkeun jalanna anggota oposisi sareng aktivis HAM, sareng ngalarang demonstrasi anu sah sareng damai;

U. padahal catetan Zimbabwé ngeunaan HAM sareng démokrasi mangrupikeun salah sahiji anu paling miskin dina kecap; padahal jalma-jalma Zimbabwe sareng pembela hak asasi manusia terus-terusan ngalaman serangan, ucapan benci, kampanye ngolesan, tindakan nyingsieunan sareng pelecehan, sareng parantos aya laporan rutin ngeunaan panyiksaan;

V. padahal Présidén nyauran dialog nasional anu dimimitian dina 6 Pébruari sareng ngondang sadaya parpol pikeun ngiringan ngiringan, tapi Gerakan Parobihan Demokrasi (MDC), partai oposisi utama, nolak pikeun ilubiung;

W. padahal Zimbabwé mangrupikeun panandatangan kana Perjanjian Cotonou, Pasal 96 anu nyatakeun yén ngahargaan hak-hak asasi manusa sareng kabébasan dasar mangrupikeun unsur penting tina kerjasama ACP-EU;

Nyitak Friendly, PDF & Email

News Patali