24/7 eTV BreakingNewsShow : Pencét dina tombol polumeu (kénca handap layar pidéo)
Megatkeun Berita Perjalanan kabudayaan wartos Pembaruan Tujuan Wisata News Kawat Wisata Warta Breaking UK

Jaipur Litfest di London 2019: Macan ka Milyarder

rita-1-The-Billionaires-Looking-at-the-India-Elite-James-Crabtree-and-Avi-Singh-in-obrolan-sareng-Mukulika-Banerjee.-Poto- © -Rita-Payne
rita-1-The-Billionaires-Looking-at-the-India-Elite-James-Crabtree-and-Avi-Singh-in-obrolan-sareng-Mukulika-Banerjee.-Poto- © -Rita-Payne

Ayeuna yén Festival Sastra Jaipur (JLF) di London parantos réngsé, urang peryogi sababaraha dinten kanggo ngeunteung kana naon anu diajar tina sabtu minggu anu sengit sareng ide sareng diskusi ngeunaan sababaraha topik anu matak pusing. ZEE JLF di Perpustakaan Inggris di London parantos janten perusahaan anu teguh sareng disambut dina kalénder taunan Inggris. Festival literatur, anu asalna di Jaipur dasawarsa ka tukang salaku perayaan unik nyerat ngeunaan Asia Kidul, parantos ngalegaan jangkauanna kalayan édisi internasional sumebar di tujuan anu seueur sapertos Belfast, Houston, New York, Colorado, Toronto, sareng Adelaide. Pecinta kecap sareng literatur tiasa kabur tina setrés kahirupan sapopoe pikeun nguping sababaraha panulis terkenal nyarioskeun ngeunaan bukuna sareng silih tukeur kana masalah anu penting pikeun urang sadayana sareng nganalisis pentingna sareng pangaruh tina kajadian sajarah.

ZEE JLF mangrupikeun perayaan literatur, puisi, jogét, seni, sareng olahraga anu pikaresepeun. Kuring bakal nambihan kecap sanés pikeun ngartikeun ZEE JLF di London taun ayeuna - ngahibur. Alesan pikeun ieu nyaéta yén dinten ayeuna, nalika jalma kakeunaan pesen anu dieusi hate dina média sareng dina wacana sapopoé, éta pikaresepeun pikeun mendakan yén masih aya jalma anu percanten kana éksprési bébas, harmoni, sareng pluralisme. Malah dina debat sareng diskusi sareng panyatur anu sacara sengit ngayakeun pandangan anu bertentangan, nada na sipil sareng henteu narajang serangan pribadi anu jahat sabab parantos biasa dina seueur acara TV.

Édisi kagenep ZEE JLF di Perpustakaan Inggris dimimitian dinten Jumaah kalayan pidato pambuka judulna "Imagining Our Worlds," dipidangkeun ku Festival Co-director Namita Gokhale sareng William Dalrymple, Producer Festival sareng Diréktur Ngatur Seni Karya Tim Sanjoy K Roy, Kapala Perpustakaan Inggris Eksekutif Roly Keating, sareng Komisaris Tinggi India ka Inggris HE Ruchi Ghanshyam.

Gokhale nyarios yén Festival nyumbang kana "hal anu transformatif," anu kajantenan di India kontemporer dimana nonoman nagara éta diideuan pikeun ngupingkeun sababaraha pikiran anu paling saé India - "Éta tempat dimana India mikir pisan," saur anjeunna. Dalrymple ngagorowok yén hal anu luar biasa pikeun lalajo kamekaran Festival ieu, nunjukkeun yén éta parantos nampi panca langkung ti sajuta dina édisi na anu anyar di Jaipur. Roy ngaku sumbangan pustaka nuju nyiptakeun empati sareng kesetaraan di dunya, niténan yén literatur ngahijikeun deui dunya kontémporér anu beuki tuwuh. Keating, ngaapresiasi pisan kana kolaborasi antara Perpustakaan Inggris sareng Festival, nyatakeun yén "pas henteu tiasa caket." Ghanshyam nyatakeun kumaha kajadian sapertos kieu ngembangkeun pamahaman tempat sareng jalma dina ngarayakeun buku sareng panulis sareng "kahirupan éta sorangan."

Anu Ngaleungit. Poto © Rita Payne

Alamat utama, "Of Cities and Empire," nyaéta ku Tristram Hunt, Diréktur V&A sareng tilas MP Buruh, di mana anjeunna ngabahas bukuna, "Sapuluh Kota anu Ngadamel Kekaisaran." Hunt nyarioskeun parobihan dina wacana ngeunaan kolonialisme anu anyar: "Bahaya ayeuna nyaéta nalika urang ngalengkah kana basa tuntutan hukum sareng pangapunten resmi, rohangan pikeun pangadilan sajarah anu misah parantos sempit. Urang kedah lirén ngadeukeutan Kaisar dina hal anu saé atanapi anu goréng sareng mikir sacara cerdas sareng enquiring ngeunaan paradoxes na, sabab seueur diantarana masih aya sareng urang. "

Dina sawala anu dituturkeun, panulis sareng sajarawan Shrabani Basu ngabahas buku Hunt babarengan sareng Shashi Tharoor's Glorious Empire. Ngeunaan gerakan anu anyar dina dekolonisasi musium, Hunt nyarioskeun kekerasan politik jaman baheula sareng kateusaruaan ékonomi jaman ayeuna anu ngurilingan gedong koleksi ieu. Tharoor nunjukkeun yén ngeunaan seueur barang-barang sajarah sapertos kieu parantos dipidangkeun dina musium tanpa ngaku kontéks kolonial.

Sakumaha biasana, éta mangrupikeun tantangan pikeun mutuskeun sési anu bakal hadir. Pilihanna éksténsif sareng sesah sabab sering sési anu béda anu hoyongna hadir dina waktos anu sami. Kacenderungan nyaéta gravitasi nuju sési dina téma anu ngagaduhan minat khusus. Salah sahiji menonjol pikeun kuring kusabab éta ngungkulan masalah anu penting pisan pikeun salamet urang - The Vanishing - numana konservasi, Prerna Bindra, Ruth Padel, sareng Raghu Chundawat, aya dina paguneman sareng panulis sareng wartawan, John Elliott. Aranjeunna nyarioskeun kasaimbangan anu teu jelas antara umat manusa sareng alam kalayan leuweung anu ngaleutikan sabab dijual pikeun pangwangunan kalayan pangaruh anu kuat dina satwa. Kira-kira abad ka tukang, diperkirakeun aya 100,000 macan liar, tapi nepi ka taun 2010, urang kaleungitan langkung 95% penduduk macan liar sadunya utamina akibat pemburuan sareng karusakan habitat. Dina kasus India, anu mangrupikeun 60% macan liar di dunya, usaha konservasi ngahasilkeun sababaraha kasuksésan kalayan jumlah anu ayeuna diperkirakeun sekitar 2,200. Nanging, teu tiasa mampuh sugema. Éta matak teu raoseun ngadangu ti Ruth Padel yén nalika anjeunna ngutarakeun kaprihatinanna ngeunaan ngaleungitkeun satwa di India ka politikus India senior, réspon sinis na nyaéta sato galak henteu ngagaduhan sora. Anjeunna negeskeun penting yén ayana macan liar mangrupikeun tanda leuweung anu séhat. Tanpa leuweung, anu mangrupakeun paru-paru dunya, pangaruhna kana lingkungan sareng umat manusa bakal musibah.

Kami parantos nyaksian pangaruh anu parah tina karuksakan lingkungan anu disababkeun ku kagiatan manusa. Spéker ngaku yén masalah konci nyaéta nyandak komunitas lokal di sisi anu ingon-ingonna ditelasan ku sato galak atanapi anu panginten diserang sorangan. Disarankeun yén solusi tiasa nawiskeun kompénsasi ka masarakat lokal atanapi ngaktipkeun aranjeunna kauntungan finansial ti wisata. Spéker ogé sapuk yén eko-wisata mangrupikeun jalan ka hareup sareng dimungkinkeun pikeun nyandak parobihan gancang sareng kabijakan anu pas.

Nutup panarimaan kénca ka katuhu - William Dalrymple, Namita Gokhale, Sanjoy Roy sareng Matt Reed, CEO, Aga Khan Foundation UK. Poto © Rita Payne

Démonstrasi keragaman topik anu dibahas nyaéta sési dina "The Billionaires: Ningali di India Elite James Crabtree sareng Avi Singh" dina paguneman sareng Mukulika Banerjee. Crabtree, panulis "The Billionaire Raj - A Journey Through India's New Gilded Age," nyarios ngahibur ngeunaan patepung caket na sareng India anu super beunghar, sapertos Ambanis sareng Vijay Mallya, nalika nalungtik bukuna. Maksudna nyaéta pikeun milarian terang saha aranjeunna, kumaha cara ngasilkeun artos, sareng naon anu aranjeunna pikirkeun nyalira. Crabtree nyatakeun ampir sadaya diantarana dirugikeun ku média sareng kagunaan gagalna pikeun mikawanoh kontribusina pikeun kasuksesan ékonomi India. Jumlah pangusaha anu ayeuna nuju ngagaleuh imah média pikeun ngendalikeun kumaha kauninga ku masarakat.

Dinten Saptu, pamirsa ngariung kana sési peuntas 3 tempat sub-festival. Dina sési "Mesin Gene," Nobel Laureate sareng Présidén Royal Society Venki Ramakrishnan ngabahas bukuna anu anyar sareng Roger Highfield ti Museum Élmu di London. Ramakrishnan niténan yén supaya élmu mekar, éta kedah ngijinkeun sareng ngadorong kabébasan mikir sareng éksprési.

Dina "Masala Shakespeare," Jonathan Gil Harris ngabahas buku énggalna anu ngagungkeun sub-genre bioskop Hindi anu populér di akhir taun 1970an / 80an: pelarian-pelarian anu uih disebut "pilem masala," sabab campuran musibah sareng komedi, réalisme kalayan langkung -laku tindakan luhur, sadayana disarengan ku rutinitas lagu sareng jogét. Panulis ngagambar garis anu jelas tina waktos ieu balik deui ka Shakespeare, anu basa kréatipna trans-budaya dina cara anu sami sareng pilem masala.

Sesi "The Islam Pencerahan: Iman sareng Alesan" ningal sawala antara Christopher de Bellaigue, panulis sareng wartawan anu parantos damel sacara éksténsif di dunya Muslim, sareng Pimpinan Diréktur Festival William Dalrymple, ngeunaan topik tegangan antara iman sareng alesan sapanjang sajarah dunya muslim. De Bellaigue nyorot parobahan sajarah sosial, politik, sareng téknologi penting anu lumangsung sapanjang sajarah modéren mimiti sareng bursa anu lumangsung antara dunya Islam sareng dunya Kulon.

Dina "The Begum," panelis Deepa Agarwal, Namita Gokhale, Tahmina Aziz Ayub, sareng Muneeza Shamsie nyarios sareng moderator Maha Khan Philips ngeunaan Begum Ra'ana Liaqat Ali Khan, anu janten Perdana Menteri Pakistan anu naratas dina pertengahan abad ka-20 - hiji aktivis , féminis, kamanusaan, akademisi, diplomat, sareng dermawan sareng indung. Dina buku anyar, panulis Pakistan Tahmina Aziz Ayub sareng panulis India Deepa Aggarwal sumping babarengan dina budaya lintas budaya. kolaborasi lintas-wates pikeun nyaritakeun carita anu pikaresepeun ngeunaan inohong sajarah lambang ieu.

Sesi anu sanés dina dinten Sabtu kalebet: "Karya Seni Terlupa pikeun Seni India pikeun Perusahaan India Wétan" (Malini Roy, Yuthika Sharma, Katherine Butler Schofield, sareng Rosie Llewellyn-Jones dina paguneman sareng William Dalrymple); "Hawa Isineun: Kumaha Kaadilan Henteu Awéwé" (Helena Kennedy, Avi Singh, sareng Sunita Toor dina paguneman sareng Bee Rowlatt); "Tagore and the Bengal Renaissance" (Reba Som sareng Bashabi Fraser dina paguneman sareng Somnath Batabyal); "Words Are All We Have" (Anjali Joseph, Lijia Zhang, sareng Romesh Gunesekera dina paguneman sareng Catharine Morris); "#Tharoorism" (Shashi Tharoor dina paguneman sareng Pragya Tiwari); "Mallika Victoria: Permaisuri India" (Miles Taylor sareng Shrabani Basu dina paguneman sareng Vayu Naidu); "Rapat sareng Naskah Luar Biasa" (Christopher de Hamel diwanohkeun ku William Dalrymple); sareng "Amritsar sareng Pasien Assassin" (Anita Anand sareng Kim A. Wagner dina paguneman sareng Navtej Sarna).

Sababaraha nyatakeun yén pakaitna acara bergengsi éta sareng grup média ZEE masihan kredibilitas kana saluran berita anu dituduh ngajalankeun laporan polarisasi. Sanaos kitu, henteu ditolik yén Pesta Sastra Jaipur di India mangrupikeun hiji fenomena sastra global, parantos nampi langkung ti 2,000 panyatur sareng ngabagéakeun langkung ti sajuta pecinta buku ti panjuru dunya dina dasawarsa ka tukang.

Di London, ZEE JLF di Perpustakaan Inggris nyayogikeun nilai inti anu sami universal, demokratis, sareng inklusif karnaval sastra taunan Jaipur ka Inggris. Mangrupikeun kasempetan pikeun ngupingkeun para ahli luhur nyebarkeun élmuna ngeunaan mata pelajaran sakumaha rupa-rupa ancaman pikeun macan sareng anu ngajantenkeun miliarder India. Teu kedah deui indit ka Jaipur pikeun kakeunaan debat sareng diskusi anu provokasi, nangtang, sareng berwawasan. Aya unggal kasempetan dimana waé anjeun aya di dunya, festival sastra anu kasohor bakal sumping ka lokasi anu caket anjeun.

Nyitak Friendly, PDF & Email

Ngeunaan nyeratna

Rita Payne - khusus pikeun eTN