Nagara Afrika Kidul hoyong sanksi AS, EU sareng Inggris ngalawan Zimbabwé diangkat

Kapala nagara ti nagara anggota Komunitas Pengembangan Afrika Kidul (SADC) milari nyalametkeun Zimbabwé tina sanksi salami rapat akhir minggu di Tanzania.

Kapala nagara SADC sateuacanna nyatakeun komitmen politikna pikeun ngabébaskeun Zimbabwé tina sanksi ékonomi anu ditetepkeun ku Inggris, Uni Éropa sareng Amérika Serikat.

Sanksi ditumpukeun ka nagara ieu Afrika 18 taun ka pengker salaku protés kusabab ngalanggar hak asasi manusa, neken kabébasan média sareng ngaruksak prosés démokrasi dina urut Présidén Robert Mugabe.

Menteri Luar Negeri Tanzania Prof Palamagamba Kabudi nyarios di ibukota komérsial Tanzania Dar es Salaam minggu ayeuna, yén KTT SADC Kepala Nagara ka 39 anu dilaksanakeun di dieu sacara serius bakal ngadorong ngangkat sanksi ieu, pikeun ngabantosan Zimbabwé ngahontal pangwangunan sosial sareng ékonomi na.

Kampanye ku sababaraha nagara bagian Afrika pikeun ngabébaskeun Zimbabwé tina kasusah ékonomi anu serius nyanghareupan nagara anggota SADC ieu parantos ditayangkeun mimiti taun ieu ku sababaraha présidén Afrika.

Présidén Afrika Kidul Cyril Ramaphosa, Présidén Kenyan Uhuru Kenyatta sareng Présidén Namibia Hage Geingob parantos maju dina ngadorong kampanye pikeun membela Zimbabwé tina hukuman ékonomi anu ditumpukeun, ngabela administrasi Présidén Emmerson Mnangagwa dina agenda réformasi na.

Présidén Mnangagwa nyarios yén hukuman anu ditetepkeun ka Zimbabwé 18 taun ka pengker nganyenyeri jalma biasa.

"Kami berjuang ngalawan sanksi anu ditetepkeun ku Kulon dugi ka ayeuna, ku Uni Éropa sareng Amérika Serikat. Sanksi ieu masih aya, éta henteu dihapus, ”saurna.

Sanksi ditumpukeun ku Uni Éropa sareng Amérika Serikat di 2001 pikeun ngahukum Zimbabwé saatos nagara ngalaksanakeun program pembaharuan lahan pikeun ngabéréskeun henteu saimbangna kapamilikan sumberdaya éta.

The sanctions were later extended to push Zimbabwe change its political stance under the ruling party ZANU-PF to allow fair elections under the opposition voting process, freedom of expression and other, inhuman treatment to Zimbabweans opposing the process of former President Mugabe.

Mimiti bulan ieu, Amérika Serikat parantos nempatkeun duta besar Zimbabwé ka Tanzania, Anselem Sanyatwe, tilas kapala penjaga présidén dina daptar sanksi na kusabab ngalibetkeun pelanggaran hukum hak asasi manusa.

Pamaréntah Amérika nyarios yén tilas jéndral tentara Zimbabwé, ayeuna duta besar Zimbabweus ka Tanzania aya dina daptar sanksi kusabab pembunuhan genep warga sipil salami protés anu nuturkeun pamilihan présidén sengketa taun kamari anu meunang Présidén Emerson Mnangagwa.

Prajurit némbak ka 1 Agustus 2018 dina démonstran anu teu nganggo pakarang berbaris ngalawan panundaan hasil pamilihan présidén anu dimeunangkeun ku Emmerson Mnangagwa. Genep jalma parantos kaleungitan nyawa sareng 35 urang parantos cilaka, saur AS dina laporan na.

"Departemen gaduh inpormasi anu dipercaya yén Anselem Nhamo Sanyatwe aub dina tindakan keras telenges ngalawan Zimbabwé anu teu nganggo senjata nalika protés pasca-pamilihan dina 1 Agustus 2018 anu nyababkeun genep maotna sipil," ceuk Departemen Luar Negeri dina pernyataan awal bulan ieu.

Tuan Sanyatwe teras pensiunan ti tentara dina bulan Fébruari sareng diangkat janten duta besar ka Tanzania.

Dina peringatan pembunuhan éta, duta besar AS pikeun Zimbabwé Brian Nichols nyatakeun yén tanggepan beurat ku tentara parantos nyababkeun upaya Harare pikeun ngeureunkeun isolasi internasionalna.

"Pembunuhan genep urang sipil sareng luka 35 urang deui ku pasukan kaamanan dina dinten éta tetep janten kamunduran ageung pikeun Zimbabwé dina panon masarakat internasional," saur Duta Besar AS.

Grup hak asasi manusa nyatakeun yén prajurit némbak maot sahenteuna 17 urang sareng memperkosa puluhan awéwé nalika bencana.

"Kuring henteu kedah diajar ngeunaan saurang prajurit atanapi anggota pasukan kaamanan anu dipertanggungjawabkeun pikeun maotna warga sipil nalika laporan jelas mandat," tambah Duta Besar AS.

"Sedihna, mangsi éta bieu garing dina laporan sateuacan pasukan kaamanan deui polah kalayan teu dihaja maéhan langkung seueur warga sipil dina Januari 2019", saur anjeunna.

Diangkut dina krisis ékonomi anu serius ti mimiti 2000, Zimbabwé dipimpin ti akhir 2017 ku Présidén Mnangagwa, anu ngagentoskeun otoriter Robert Mugabe saatos kudéta militér.

Sanaos jangji kabukaanana, rézim Zimbabwé anyar dina kaayaan Présidén Mnangagwa tetep dituduh neken sadaya sora anu teu satuju.

Sanyatwe mangrupikeun bangsa Zimbabwean anu mimiti anu ditampi ku Amérika Serikat ti saprak muragna Mugabe.

Aya 141 éntitas sareng perorangan di Zimbabwé ayeuna dina sanksi AS, saur pejabat AS.

Nyitak Friendly, PDF & Email

News Patali