24/7 eTV BreakingNewsShow : Pencét dina tombol polumeu (kénca handap layar pidéo)
Ngabobol Warta Internasional Megatkeun Berita Perjalanan Karibia Berita Pamaréntah Berita Haiti Ngabobol wartos jelema kasalametan piknik Pembaruan Tujuan Wisata Rusiah Wisata News Kawat Wisata trending Ayeuna Rupa-rupa Berita

Présidén Haiti: Usaha kudéta sareng rajapati gagal

Présidén Haitian, Jovenel Moise
Présidén Haitian, Jovenel Moise
Ditulis ku Harry S. Johnson

"Tujuan jalma-jalma ieu nyaéta usaha pikeun hirup kuring," saur Jovenel Moise

Nyitak Friendly, PDF & Email
  • 23 jalma ditahan di Haiti pikeun 'upaya kudéta'
  • Présidén Jovenel Moise nyatakeun 'upaya pembunuhan' gagal
  • Hakim Mahkamah Agung Haiti sareng inspektur jénderal pulisi aya diantara 'tersangka' anu ditéwak

Présidén Haitian, Jovenel Moise, ngumumkeun yén 'upaya kudéta sareng pembunuhan' parantos gagal ku penegak hukum bangsa.

Otoritas nagara éta parantos néwak 23 jalma, kalebet hakim Pengadilan Tinggi sareng perwira pulisi anu luhur saatos présidén bangsa, Jovenel Moise, nyebat 'plot' pikeun 'ngusahakeun nyawana'.

"Tujuan jalma-jalma ieu nyaéta usaha pikeun hirup kuring," Moise ka wartawan dina dinten Minggu, nambihan yén plot na "dibolaykeun." Présidén ogé nyatakeun yén plot éta aya hasilna saprak sahenteuna akhir Nopémber, nambihan hakim Mahkamah Agung sareng inspektur jénderal pulisi mangrupikeun tersangka anu ditéwak.

Menteri kaadilan bangsa, Rockefeller Vincent, ngajelaskeun plot anu sakuduna dituju salaku "upaya kudéta". Otoritas Haitian parantos mastikeun yén sahenteuna 23 jalma parantos ditahan.

Nagara Karibia ayeuna nuju kaributan kusabab tahan antara Moise sareng oposisi anu nungtut anjeunna turun. Reynold Georges, hiji pengacara anu pernah damel pikeun présidén tapi teras ngiringan oposisi, nyatakeun hakim anu ditahan salaku Irvikel Dabresil - saurang lalaki anu ogé dikabarkan resep dukungan ti lawan présidén.

Oposisi dikutuk penahanan jeung nelepon pikeun dileupaskeun langsung dulur ditahan, ngadesek Haitian ka "Gugah" ngalawan présidén. Aranjeunna nyatakeun yén masa présidén Moise kedah réngsé dinten Minggu ieu sedengkeun présidén nyalira negeskeun anjeunna ngagaduhan hak tetep dina jabatan dugi ka Pébruari 2022.

Perselisihan timbul tina pamilihan présidén kacau balik di 2015. Dina waktos éta, Moise mimitina dinyatakeun juara tapi hasil sora teras dibolaykeun saatos tuduhan panipuan. Masih, Moise hasil kapilih taun payun sareng akhirna sumpah jabatan dina bulan Fébruari 2017. Kusabab kiruh pamilihan umum, bangsa ieu dipimpin ku présidén samentawis salami sataun.

Moise ogé parantos diputus ku SK ti saprak Januari 2020 nalika masa parlemén terakhir kadaluarsana tapi henteu aya pamilihan umum. Ayeuna, Haiti diperkirakeun ngayakeun pamilihan parlemén dina bulan Séptémber - sababaraha bulan saatos referendum konstitusional dijadwalkeun pikeun April anu diarepkeun bakal masihan kakuatan langkung ka présidén.

Salami sababaraha taun ka pengker, nagara éta ogé nyaksian protés publik masif kusabab korupsi sareng kajahatan geng anu nyebar. Masih, Moise nampi dukungan ti administrasi Présidén AS Joe Biden. Anyar-anyar ieu, juru bicara Departemen Luar Negeri AS, Ned Price, nyarios yén "présidén anu kapilih anyar kedah ngagentos Présidén Moise nalika masa jabatanana dipungkas dina 7 Pébruari 2022," sahingga nyandak posisi Moise dina sengketa sareng oposisi.

Sanaos kitu, anjeunna ogé ngadesek Haiti pikeun leres ngatur pamilihan umum dina bulan Séptember pikeun ngamungkinkeun parlemén neraskeun padamelanana.

Nyitak Friendly, PDF & Email

Ngeunaan nyeratna

Harry S. Johnson

Harry S. Johnson parantos damel di industri perjalanan salami 20 taun. Anjeunna ngamimitian karir perjalanan salaku pramugari pikeun Alitalia, sareng ayeuna, parantos damel di TravelNewsGroup salaku éditor salami 8 taun ka pengker. Harry mangrupikeun pangumbara anu gemar globetrotting.