24/7 eTV BreakingNewsShow : Pencét dina tombol polumeu (kénca handap layar pidéo)
Ngabobol Warta Internasional kabudayaan Hak Asasi manusa Israél Ngabobol Warta wartos piknik Pembaruan Tujuan Wisata Rusiah Wisata News Kawat Wisata trending Ayeuna Rupa-rupa Berita

Pangkolotna sadunya, Paling jarang Paska Haggadot

perpustakaan nasional

Paska, atanapi Pesach dina basa Ibrani, mangrupikeun liburan anu paling penting dina kalénder Yahudi sareng taun ayeuna ayeuna dirayakeun dimimitian 27 Maret saatos surup sareng dipungkas dina sapeupeuting dina 3 April. Dina pésta éta, urang Yahudi anu niténan nyingkirkeun pantryana sadaya ragi. roti sareng ngayakeun tuangeun upacara anu katelah Seder. Nya dina waktos Seder anu Haggadah dibaca.

Nyitak Friendly, PDF & Email
  1. Haggadah mangrupikeun téks anu nyaritakeun carita ngeunaan pembebasan urang Israil kuno tina perbudakan di Mesir, sakumaha anu dicarioskeun dina Kitab Budalan. Perpustakaan Nasional Israél Nyorot koleksi panggedéna
  2. Nalika kulawarga-kulawarga Yahudi di dunya ngariung dina tabel Paskah akhir minggu ieu, aranjeunna maca tina téks anu mekar sapanjang abad sareng parantos ngabantosan nyarioskeun deui carita Paska ka sababaraha generasi anu teu kaetung: Haggadah.
  3. Perpustakaan ngagaduhan koleksi Haggadot pangageungna, ti mimiti téks anu dicitak dugi ka sempalan tulisan tangan abad ka-12 anu langka

Haggadah mangrupikeun téks anu nyaritakeun carita ngeunaan pembebasan urang Israil kuno tina perbudakan di Mesir, sakumaha anu dicarioskeun dina Kitab Budalan.

Pikeun aranjeunna anu badé ngajajah sejarah na anu penting sareng pentingna budaya, teu aya tempat anu langkung saé pikeun ngalaksanakeunana tibatan Perpustakaan Nasional Israél di Yérusalém, anu ngagaduhan kumpulan Haggadot pangageungna [jamak Haggadah] di dunya.

Diantara téks Paska na anu paling berharga nyaéta sésa-sésa salah sahiji Haggadot pangkolotna anu masih hirup.

Salah sahiji naskah Paska tulisan tangan pangkolotna anu hirup, mimiti abad ka-12 sareng dipendakan di Kairo Genizah. (Raymond Crystal / Jalur Média)

"Ieu saleresna Haggadah pangkolotna dina kumpulan," Dr Yoel Finkelman, kurator Kumpulan Haim sareng Hanna Salomon Judaica di Perpustakaan Nasional, nyarios ka The Media Line nalika anjeunna sacara ati-ati muka beungkeutan folio bi-melu anu hipu.

Sanés Haggadah lengkep; éta asalna ti Kairo Genizah anu kawéntar sareng tanggal kurang leuwih ka 12 taunth abad, "saur Finkelman. "Éta kabaca sampurna."

Tulisan tangan dina parchment, fragmen berharga anu dipendakan diantawis 400,000 halaman sareng fragmen anu ngawangun Kairo Genizah, kumpulan naskah-naskah Yahudi anu pikasieuneun anu diteundeun di gudang Sinagog Ben Ezra di Kairo Tua, Mesir.

Numutkeun ka Finkelman, sakitar 8,000 Haggadot tradisional dina kumpulan Perpustakaan Nasional, salian ti sababaraha rébuan édisi sanés tradisional. Éta aya dina sagala basa, ukuran sareng gaya artistik.

Nyitak Friendly, PDF & Email

Ngeunaan nyeratna

Juergen T Steinmetz

Juergen Thomas Steinmetz teras-terasan damel di industri perjalanan sareng pariwisata ti saprak anjeunna nonoman di Jérman (1977).
Anjeunna ngadegkeun eTurboNews di 1999 salaku buletin online munggaran pikeun industri pariwisata perjalanan global.