Bélarus Breaking News Ngabobol Warta Internasional Megatkeun Berita Perjalanan Berita Pamaréntah wartos News Kawat Wisata Rupa-rupa Berita

eTurboNews nangtung tukangeun Freedom of Press sareng PEN Bélarus

Pena Amérika

CEO PEN America Suzanne Nossel nyarios kieu: Nalika pamaréntahan ngabungkem sareng nincak panulisna, éta ngungkabkeun tingkat éra sareng karusakan yén pamimpin badé nyumput, tapi ngan ukur ngalaan. Pamingpin Bélarus panginten aranjeunna tiasa nahan kabeneran ku muzzling jalma-jalma anu wani nyaritakeunana, tapi carita kahoyong masarakat sareng skala penindasan anu brutal bakal jalan ka dunya. Kami nangtung dina solidaritas sareng panulis PEN Bélarus sareng nekad pikeun mastikeun yén sora pentingna kadéngé sareng hakna pikeun nganyatakeun dirina dibuktikeun. "

Nyitak Friendly, PDF & Email
  1. eTurboNews salaku publikasi mandiri anu nangtung di tukangeun adi Amérika Organisasi PEN Bélarus.
  2. Kamentrian Kaadilan Bélarus parantos ngalih ka mareuman organisasi adi Amérika PEN PEN Bélarus. Éta sumping di tengah razia minggu ieu di kantor organisasi sareng toko média.
  3. PEN Bélarus nampi béwara ngeunaan maksud kementerian pikeun ngaleyurkeun organisasi dina dinten anu sami dina kelompok dileupaskeun laporan nunjukkeun kanaékan pelanggaran hak budaya di nagara.

kalam Amérika nangtung di parapatan literatur sareng HAM pikeun nangtayungan éksprési bébas di Amérika Serikat sareng sadunya. Kami merjuangkeun kabébasan nyerat, ngakuan kakuatan kecap pikeun ngarobih dunya. Misi kami nyaéta ngahijikeun panulis sareng sekutuna pikeun ngagungkeun éksprési kréatip sareng membela kabébasan anu dimungkinkeun.

eTurboNews mangrupakeun anggota PEN America.

Surat anu dikirim ka PEN Bélarus dina 22 Juli berbunyi:

Mahkamah Agung Républik Bélarus ngagagas kasus sipil dina klaim Menteri Kehakiman Républik Bélarus ngalawan Asosiasi Publik Republik Belarusian PEN Center 'pikeun likuidasi.

Wakil Paguyuban Publik Républik Belarusian PEN Center 'kedah némbongan dina waktos anu parantos ditangtoskeun sareng dokumén anu mastikeun otorisasi pikeun ilubiung dina hal éta..

Hal anu paling sedih nyaéta kuring ningali teu aya tungtungna kana éta sadayana. Aya bersih-up total dunya Bélarus. Aranjeunna ngancurkeun numutkeun rencana setan.

Pusat PEN Belarusian sacara sistematis ngumpulkeun inpormasi ngeunaan palaksanaan hak budaya sareng HAM ngeunaan padamel budaya.

Ti Agustus 2020 dugi ka ayeuna, urang parantos janten saksi sareng dokumenter ngeunaan tekanan tinggi anu parantos disiapkeun pikeun masarakat umum sareng inohong budaya khususna. Ieu mangrupikeun waktos anu tragis pikeun kabébasan éksprési, kabébasan kreativitas, kabébasan opini, sareng sajabana. Krisis sosial-politik dicirikeun ku ngalanggar hak asasi manusa sareng kabébasan, penganiayaan pikeun teu panuju, sénsor, suasana anu sieun, sareng diusir pendukung parobihan.

   Dokumén ieu ngandung statistik sareng conto dumasar kana kumpulan sareng sintésis inpormasi tina sumber terbuka, susuratan sareng paguneman pribadi sareng inohong budaya pikeun waktos ti Januari dugi ka Juni 2021.

Dina paruh mimiti 2021, urang nyatet 621 kasus pelanggaran hak asasi manusa sareng budaya.

Jumlah pelanggaran dina Januari-Juni 2021 langkung seueur tibatan jumlah kasus anu kacatet pikeun sataun 2020 (593) (Kami nyarios sacara khusus perkawis kasus 2020, anu kalebetkeun kana tinjauan pamantauan dina taun éta. Nalika ngumpulkeun data kasus dina 2021, urang ogé neraskeun ngarekam kasus anu teu dijawab ti taun 2020. Éta ngandung hartos aya langkung seueur.). Éta tiasa disebatkeun yén tekanan sareng panindasan, anu parantos kuat pisan ti saprak Agustus 2020, sareng anu dimimitian nalika kampanye présidén, henteu lemah, tibatan répression nampi bentuk anyar sareng mangaruhan kisaran budaya Belarusian anu teras-teras ngalegaan. .

Dinamika pelanggaran anu kacatet ti saprak 2020:

Dugi ka 30 Juni 2021, jalma 526 diaku salaku tahanan pulitik di Bélarus. Tina jumlah total tahanan pulitik, 39 nyaéta pagawé budaya.

Diantara aranjeunna:

  • Paviel Sieviaryniec, panulis sareng politikus - 25.05.2021 dihukum 7 taun di koloni kaamanan-maksimum;
  • Maksim Znak, pengacara, panyair sareng panulis lagu - parantos di fasilitas tahanan saprak 18.09.2020;
  • Viktar Babaryka, papayung seni - 06.07.2021 (Kalimat anu urang terang dina prosés nyusun téks) dihukum 14 taun di koloni pinalti kaamanan-maksimum;
  • Ihnat Sidorčyk, pujangga sareng sutradara - 16.02.2021 dihukum 3 taun "khimiya" (Kolokial, salah sahiji jinis hukuman disebut "khimiya", hartosna larangan kabébasan ku rujukan ka lembaga koréksi tipe terbuka);
  • Miokola Dziadok, aktivis gerakan anarkis, panulis literatur panjara - parantos aya di hiji fasilitas tahanan saprak 11.11.2020;
  • Julija Čarniaŭskaja, panulis sareng élmuwan budaya - ti saprak 20.05.2021 anjeunna parantos aya dina kaayaan tahanan imah (tanpa kamungkinan kaluar atanapi gaduh komunikasi sareng dunya luar, kecuali sareng pengacara na);
  • Kaciaryna Andrejeva (Bachvalava), panulis sareng wartawan - 18.02.2021 dihukum 2 taun di koloni penal;
  • Andrej Pačobut, pujangga sareng anggota "Union of Polandia" - parantos di fasilitas tahanan saprak 27.03.2021;
  • Andrej Alaksandraŭ, pujangga, wartawan sareng manajer média - parantos di fasilitas tahanan saprak 12.01.2021;
  • Maryja Kaleśnikava, musisi sareng manajer proyék budaya - parantos di fasilitas tahanan saprak 12.09.2020;
  • Ihar Bancar, musisi - 19.03.2021 dihukum 1.5 taun "khimiya";
  • Aleksey Sanchuk, drummer - 13.05.2021 dihukum 6 taun di koloni pinalti kaamanan-maksimum;
  • Anatol Khinevich, bard– 24.12.2020 dihukum 2.5 taun di koloni penal;
  • Alaksandr Vasilevič, manajer proyék budaya sareng pangusaha - parantos di fasilitas tahanan saprak 28.08.2020;
  • Eduard Babaryka, manajer budaya - parantos di fasilitas tahanan saprak 18.06.2020;
  • Ivan Kaniavieha, diréktur agénsi konsér - 04.02.2021 dihukum 3 taun di koloni penal;
  • Mia Mitkevich, manajer budaya - 12.05.2021 dihukum 3 taun di koloni penal;
  • Liavon Khalatran, manajer budaya - 19.02.2021 dihukum 2 taun "khimiya";
  • Andżelika Borys, pimpinan "Union of Polandia di Bélarus" - parantos di fasilitas tahanan saprak 23.03.2021;
  • Ala Sharko, panaliti seni- parantos di a fasilitas tahanan saprak 22.12.2020;
  • Ales Pushkin, seniman - parantos di fasilitas tahanan saprak 30.03.2021;
  • Siarhei Volkau, palaku - 06.07.2021 dihukum 4 taun di koloni pinalti kaamanan-maksimum;
  • Danila Hancharou, desainer lampu - 09.07.2021 dihukum 2 taun di koloni penal;
  • Aliaksandr Nurdzinau, seniman - 05.02.2021 dihukum 4 taun di koloni pinalti kaamanan-maksimum;
  • Uladzislau Makavetski, seniman - 16.12.2020 dihukum 2 taun di koloni penal;
  • Artsiom Takarchuk, arsiték - 20.11.2020 dihukum 3.5 taun di koloni penal;
  • Rastsislau Stefanovich, desainer sareng arsiték - parantos di fasilitas tahanan saprak 29.09.2020;
  • Maksim Taccianok, desainer - 26.02.2021 dihukum 3 taun "khimiya";
  • Piotr Slutski, kaméra sareng insinyur sora - parantos aya dina fasilitas tahanan saprak 22.12.2020;
  • Pavel Spiryn, panulis skrip sareng blogger - 05.02.2021 dihukum 4.5 taun di koloni penal;
  • Dzmitry Kubarau, Desainer UX / UI - 24.03.2021 dihukum 7 taun di koloni pinalti kaamanan-maksimum;
  •  Ksenia Syramalot, pujangga sareng publicis, murid Fakultas Filsafat sareng Ilmu Sosial Universitas Belarusian State - 16.07.2021 dihukum 2.5 taun di koloni penal;
  • Yana Arabeika jeung Kasia Budzko, murid Fakultas Pendidikan Estetika Estetika Belarusian State Pedagogical University - 16.07.2021 dihukum 2.5 taun di koloni penal;
  • Maryia Kalenik, murid Fakultas Desain Pameran di Akademi Seni - 16.07.2021 dihukum 2.5 taun di koloni penal;
  • Viktoryia Hrankouskaya, Tilas murid Fakultas Arsitéktur Universitas Téknis Nasional Bélarus - 16.07.2021 dihukum 2.5 taun di koloni penal;
  • Ihar Yarmolau jeung Mikalai Saseu, penari - 10.06.2021 dihukum 5 taun di koloni pinalti kaamanan-maksimum;
  • Anastasiya Mirontsava, seniman, diusir saprak taun kamari, murid Akademi Seni - 01.04.2021 dihukum 2 taun di koloni penal.

Samentawis waktos, manajer budaya Dzianis Chykaliou ngagaduhan status tahanan tilas "tilas" politik, kumargi dina waktos ayeuna anjeunna bébas dina pangakuan henteu bakal ninggalkeun nagara. Tapi dina ngalaksanakeun hukuman, anjeunna bakal kapaksa angkat ka lembaga koréksi tipe terbuka (pikeun "khimiya": dihukum 3 taun).

Dina satengah munggaran 2021, 24 dituduh pagawe budaya éta dihukum sacara haram. Diantarana aya duanana anu parantos diaku salaku tahanan politik sareng anu henteu gaduh status sapertos kieu. 13 pagawé budaya dihukum ku pengadilan pikeun a hukuman panjara pikeun hukuman 2 ka 8 taun (7 parantos dihukum penjajahan pidana kaamanan tinggi), 9 pagawé budaya - dihukum 1.5-3 taun "khimiya", 2 pagawé budaya- dihukum 1-2 taun "ditahan rumah" (watesan kabébasan tanpa rujukan ka lembaga koréksi tipe terbuka).

Mangrupikeun ciri "fitur" dina paruh kadua taun éta nyaéta pagawé budaya anu dihukum "khimiya" sareng engké dileupaskeun imah bari saatos pengumuman vonisna, mimiti nampi rujukan dina Juni pikeun ngalaksanakeun kalimatna di lembaga terbuka . Janten, dina Juni, manajer budaya Liavon Khalatran, pujangga sareng sutradara Ihnat Sidorchyk, musisi Ihar Bancar sareng desainer Maksim Taccianok dikirim ka "khimiya". Pangadilan banding pikeun hukuman anu haram henteu nyababkeun aya parobihan dina pangukuran.

Dina lingkup panilitian urang ogé parantos fokus kana kaayaan tahanan di lembaga anu katutup. Dina période Januari-Juni 2021, kami ngaidéntifikasi 44 kaayaan sareng pedaran atanapi nyebatkeun kaayaan anu tahanan nyanghareupan nalika ditahan. Pedaran ieu dugi ka inpormasi anu sayogi ku urang ngalangkungan média sareng ngaliwatan publikasi baraya. Kami ngartos yén sumber inpormasi anu kawates, susuratan anu sesah sareng sering teu aya sareng tahanan, sareng kerangka ketat panjagaan panjara henteu ngamungkinkeun urang nyatakeun kasampurnaan inpormasi; nanging, bahkan dumasar kana kanyataan anu aya, urang nyatakeun yén kaayaan tahanan mangrupikeun, pangaturan minimum, kejem sareng hina, sareng dina sababaraha kasus nunjukkeun tanda panyiksaan.

Conto kaayaan tahanan:

  • Maxim Znak nganteurkeun éta anjeunna henteu kantos ningali gelap 9 bulan. Lampu angger hurung dina sélna.
  • Salila sidang pengadilan dina 26 April, Zmitser Dashkevich nyarios yén "Kaayaan paralel diciptakeun pikeun tahanan pulitik: tahanan politik dihudangkeun dina waktos anu bénten sareng tahanan anu sanés ,, aya cek dina wengi, kurangna kasur, sikep nyerang sareng kakurangan bungkus."
  • Sél anu dirancang pikeun 4 jalma ngagaduhan 12 jalma. Valery nyéépkeun waktos 20 dinten tanpa kasur sareng simbut. Salami 2 dinten berturut-turut, tahanan politik kapaksa ngupingkeun siaran Majelis Rahayat Sadaya Bélarus. Salami 20 dinten ditahan, Valery henteu pernah dicandak mandi sareng henteu kantos nampi bungkus ti kulawargana.
  • "Jinis panyiksaan khusus nyaéta radio, anu tiasa dianggo sapanjang waktos sareng kadang-kadang wengi."
  • Pamajikan Andrzej Poczobut nyarios yén administrasi pusat tahanan sateuacan sidang henteu masihan pangobatan haténa ka salakina. Andrei boga keteg jajantung anu henteu teratur. Ubarna dibawa ka pusat tahanan Zhodino tapi administrasi henteu acan langsung masihan ka Poczobut.
  • "Anjeunna henteu langkung séhat. Anjeunna konéng. Kadang-kadang anjeunna ngeureunkeun konéng, janten normal, bodas. Teras kulawu, teras konéng deui. Panonna sok dipinuhan ku nanah. Ligamén dina sampéan dikoyok sareng anjeunna meryogikeun operasi atanapi ligamén bakal dicabak. Eusianana murag, anjeunna moal tiasa ngalaksanakeunnana di panjara. "
  • "Tag konéng nganggo nami payuneun sareng tukang na. Abdi hoyong netelakeun langsung: henteu, ieu sanés tanda khusus khusus pikeun anu politik. Tapi ieu mangrupikeun bentuk pamisahan tahanan - nyaéta henteu sadaya tahanan nganggo tag konéng, tapi ngan ukur kontingen khusus anu kadaptar salaku prophylactic pikeun kecenderungan "ekstremisme". Ku jalan kitu, pamisahan sapertos kitu sanés inovasi - prakték ieu parantos aya sahanteuna taun 2019 ".

Sateuacanna kami nyebatkeun penahanan sewenang-wenang, penuntutan pidana, dmana haram sareng kaayaan sanés – ieu mangrupikeun daptar hak anu paling sering dilanggar ngeunaan tokoh budaya sareng jalma anu ngalaksanakeun hak budaya na. Biasana (pandangan anu bénten sareng anu disiarkeun ku pejabat pamaréntah) mangrupikeun alesan utama jalma-jalma dituduh.

Kami ogé nyatet paningkatan jumlah individu anu ninggalkeun nagara pikeun mastikeun kasalametan pribadi, kasus diskriminasi basa, sareng hak ngagunakeun produk budaya.

Perhatian khusus kedah dibayar kanggo paningkatan tanggung jawab administrasi sareng pidana pikeun ngagunakeun simbol nasional. Prakték ieu parantos maju di sakumna nagara. Dugi ka ayeuna, bendera bodas-beureum-bodas sareng jaket "Pagonya" teu acan dikenal salaku ekstremis, tapi ayeuna masarakat dipertanggungjawabkeun sanés ngan ukur pikeun panggunaan bandéra tapi ogé pikeun variasi panggunaan warna. kombinasi simbol sajarah. Pamakéan simbol nasional sanés pokus utama tina panilitian urang, tapi langkung ti 400 kasus di saluruh nagara ditéwak dina visi urang nyalira dina genep bulan.

Dimimitian ti Januari taun ieu, imah penerbitan sanés, panerbit, distributor buku, pers mandiri, kalebet anu gaduh kontén dina topik budaya, panulis, sareng sering pamiarsa sorangan, parantos kateken. Janten,

  • Dina Januari, penerbit Hienadź Viniarski sareng Andrej Januškievič ditahan sareng diinterogasi. Pilarian dilaksanakeun di penerbitan "Januskevic" sareng "Knigosbor". Komputer, telepon sareng buku dirampas. Rekening duanana panerbit, ogé toko buku online knihi.by, diblokir sareng tetep kitu salami 146 dinten (ampir 5 bulan) dugi ka diblokir dina 8 Juni.
    Salami waktos ieu, anu kagiatan nerbitkeun imah ampir lumpuh, sareng organisasi nyalira kaancam panutupanana: aya karugian, masalah sareng milarian sumber kanggo buku anyar, sareng teu aya kasempetan kanggo mayar gedong percetakan.
    Imah penerbitan "Logvinov" ogé dina pananggepan. Toko buku ditutup sareng ngan ukur jalan online.
  • Kami parantos rutin nampi beja yén adat istiadat Bélarus henteu ngijinkeun buku ku panulis sareng / atanapi panerbit anu tangtu diliwatan. Janten, novel karya Viktar Marcinovič "Revolusi" (pangirim - knihi.by) henteu kénging ka luar negeri. Buku "Gagasan Nasional Bélarus" karya Zmitser Lukashuk sareng Maksim Goryunov ogé henteu kéngingkeun palanggan asing.
    Novel anu dicitak deui "Anjing Éropa" ku Alhierd Bacharevič, anu sumping ti Lituania ka gedong penerbitan Yanushkevich kalayan medar 1000 salinan, dikirim pikeun pamariksaan sareng pamariksaan pikeun ayana (teu aya) ekstremisme di jerona. Kasimpulanana teu disayogikeun saatos 30 dinten kalénder; dinten ieu sirkulasi parantos diverifikasi pikeun 3 bulan.
  • buku "Bélarus Donbass" ku Kaciaryna Andrejeva (Bachvalava) sareng Ihar Iljaš éta dinyatakeun ekstremis. Banding Ihar Iljaš ngalawan pangakuan buku salaku bahan ekstremis ditolak - éta tetep dina status ieu. Wartawan Roman Vasyukovich, anu ngimpor dua salinan buku kana Républik Bélarus bahkan sateuacan dinyatakeun ekstremis, dihukum sareng, salaku hasilna, didenda 20 unit dasar (sakitar $ 220).
  • Disimpulkeun yén buku "Gagasan Nasional Bélarus" ngandung "Tanda-tanda manifestasi ekstremisme". Nanging, henteu aya inpormasi ngeunaan pengadilan anu mutuskeun yén buku éta ngandung bahan-bahan ekstrimis sareng ayeuna buku henteu didaptarkeun dina daptar resmi bahan-bahan ekstremis. Sanaos kitu, gugatan hukum dilakukeun ngalawan warga daérah Minsk, Jahor Staravojtaŭ [Yegor Starovoitov], anu diusahakeun ngagaduhan buku ieu, anu dibeli ti toko buku nagara sareng dicekel sateuacan dipendakan ngandung "tanda-tanda ekstremisme. ” Sidang ngalawan Jahor Staravojtaŭ diakhiri ngan kusabab béakna istilah pikeun tanggung jawab administrasi (2 bulan).
  • Kasus sanés tina hukuman pamiarsa nyaéta penahanan pensiunan pikeun "ilubiung dina tindakan anu teu sah" - bacaan buku anu ditulis ku panulis Bélarus dina karéta: Nil Hilevich, Yakub Kolas, Uladzimir Karatkievich sareng anu sanésna panulis klasik. Nalika diinterogasi, aparat kapulisian nyerat buku-buku ieu literatur oposisi.
  • Kami parantos nyatet yén sababaraha buku éta dirusak dina tipi nasional. Ieu buku-buku karya Uladzimir Arloŭ (” Imiony Svabody“), Alaksandar Lukašuk (“Petualangan ARA di Bélarus"), Uladzimir Nyaklyayew (" Kon "), Paviel Sieviaryniec (" Gagasan Nasional "), Aleh Latyshonak (" Žaŭniery BNR ")," Kalinoŭski na Svabodzie "sareng" "Slounik Svabody" "diterbitkeun ku Radio Svaboda, Majalah ARCHE sareng anu sanésna .
  • Perusahaan "Belsoyuzpechat”Kontrak sacara terminéntal nolak pikeun penjualan publikasi cetak, di antawisna mangrupikeun pers anu eusina ngeunaan topik kabudayaan kalebet koran“ Novy Chas ”sareng majalah“ Nasha Gistorya ”. Langsung saatos, Belpochta ogé ngeureunkeun kontrak sareng édisi ieu, sareng langganan henteu ditawarkeun deui saprak Juli 2021. Sababaraha toko buku milik pamaréntah ogé parantos masihan penjualan.
  • Dipikaterang yén administrasi "Belkniga”Ngaluarkeun buku ku sababaraha panulis tina rak toko na: Viktar Kaźko, Uladzimir Nyaklyayew, Marcinovič Viktar sareng anu sanésna. Perusahaan ogé ngeureunkeun kontrak pikeun produksi "Teori Sastra abad ka 20" (buku anu diédit ku Lyavon Barshchewski) sateuacan jadwal.
  • Sirkular mimiti datang ka perpustakaan anu nungtut miceun buku-buku ti gedung panerbitan Panen ngeunaan sajarah militér, khususna buku-buku ku Viktar Lachar  "Sejarah militér Bélarus. Pahlawan. Lambang. Kelir "sareng" Simbol militér Bélarus. Spanduk sareng baju seragam ”. Ogé dipikaterang yén buku Alhierd Bacharevič dihapus tina perpustakaan nagara.

SPPES ART JEUNG ORGANISASI BUDAYA

Ti mimiti 2021, kami parantos nyatet trend anu ditujukeun pikeun nyiptakeun halangan pikeun kagiatan rohangan budaya mandiri. Tren ieu henteu ngan ukur dilanjutkeun salami genep bulan kapengker tapi ogé robih kana bentuk tekanan anu ekstrim dina organisasi ieu. Panindasan dimimitian ku interogasi pangurus, milarian, rebutan dokumén sareng harta bumi, sareng dilanjutkeun dina bentuk réa ulasan ku Dinas Penyelidikan Keuangan, Inspektorat Pajak, unit-unit Kamentrian Situasi Darurat, sareng sajabana répresion ieu tungtungna parantos janten bentuk ekstrim tina tekanan administrasi - likuidasi organisasi.

  • Dina awal taun, anu ngagaduhan tempat éta sacara sepihak ngeureunkeun perjanjian ngajakan sareng Hub Budaya Ok16, salaku hasilna sadayana (utamina teater) acara dibolaykeun. Teras milarian dilakukeun di pusat budaya "Druhi Pavierch" [Lantai Kadua] sareng Space KH ("Kryly Chalopa"). Dina bulan April, Kamentrian Darurat sareng stasiun sanitasi sumping kana rohangan acara "Mestsa", hasilna situsna ditutup dugi palanggaranna dilereskeun.
  • Bar sareng ruang seni Tempat Katilu ("Третье место") di Grodno sareng Red Pub éta maksa nutup. Klub musik Minsk Graffiti ("Граффити") ogé dibéré halangan (klub ditutup tapi engké tiasa dibuka deui). Festival seni modern Moving Art Festival dibolaykeun sareng rohangan MAF ruang lengkep dipaténkeun. 
  • Dimimitian dina bulan April, tekanan administrasi beuki parah sareng mimiti ngawangun bentuk ekstrim liquidation. Janten, dina tanggal 19 April, Pengadilan Ékonomi daérah Brest mutuskeun ngaleyurkeun "Sakola Polandia" LLC ("pikeun nangtayungan kapentingan kaayaan sareng umum"). Tanggal 12 Méi, Pengadilan Ékonomi Grodno mutuskeun pikeun ngaleyurkeun lembaga budaya sareng pendidikan "Pusat Kahirupan Urban" (alesanna nyaéta paméran Ales Pushkin, anu disangka nunjukkeun gambar anu ragrag dina Hukum Kontra Ekstremisme.). Tanggal 18 Juni, janten dipikaterang yén di Brest otoritas ngaleyurkeun lembaga sosial budaya "Teater Kryly Chalopa" sareng budaya sareng atikan "Grunt budushchego". Dasar na nyaéta ngalaksanakeun kagiatan anu henteu saluyu sareng tujuan sareng poko anu nyatakeun dina piagam. Tanggal 30 Juni, pihak berwenang nungtut ngeureunkeun kagiatan éta Goethe-Institut sareng Jasa Pertukaran Akademik Jérman (DAAD) di Bélarus, organisasi utama pikeun diajar basa sareng budaya Jérman di sakumna dunya. (Sapertos dinten-dinten mimiti satengah taun kadua, parantos diuningakeun yén Badan Pangembangan Daérah Brest "Dzedzich", anu ngayakeun festival budaya sareng acara budaya anu sanés, parantos dibubarkeun).
  • Cara séjén pikeun masihan tekanan ka organisasi nyaéta pamariksaan anu teu dijadwalkeun tina Kamentrian Kaadilan. Organisasi publik mimiti nampi serat dina ngawaskeun patuh aranjeunna kana sarat panerapan Bélarus. Daptar dokumén anu dipénta janten sababaraha puluhan barang, mangaruhan sakitar 3-4 taun kagiatan organisasi, sareng serat-serat na nyalira kalayan béwara ngeunaan pamariksaan anu lumangsung disababkeun ditunda saminggu, hasilna ngan sababaraha dinten, upami lain sapoé, tinggaleun pikeun ngumpulkeun dokumén anu dipénta. Perlu dipikanyaho yén serat sapertos kitu ditampi ku "Belarusian PEN-Center" sareng "Komite Bélarus Déwan Internasional pikeun Monumén sareng Situs (ICOMOS)". (Saperti dinten-dinten mimiti satengah kadua taun, dipikaterang ogé yén surat sapertos kitu parantos ditampi ku "Batskaushchyna" sareng "The Union of Belarusian Writers"). Dina akhir Juni, dipikaterang yén "Komite Bélarus of ICOMOS", saatos hasil audit, nampi serat ti Menteri Kehakiman kalayan ngaluarkeun peringatan ka organisasi anu aya hubunganana sareng pelanggaran hukum sareng kabutuhan pikeun nyandak sakumpulan tindakan pikeun ngaleungitkeun pelanggaran.

ORGANISASI KOMERSIAL

Deui di 2020, "perang dinyatakeun" dina inisiatif komérsial anu ngawangun usaha dina ruas nasional (simbol nasional, souvenir). Janten, salami genep bulan ka pengker, sareng khususna dina kuartal kahiji taun, di saluruh Bélarus halangan didamel pikeun toko anu ngajual simbol sareng baju nasional: "Kniaź Vitaŭt", Symbal.by, "Roskvit", "Moj modny kut ", Vokladki, БЧБ.bel," Admetnasts "," Cudoŭnaja krama "," Chameleon ", LSTR Adzieńnie, bengkel moj rodny kut, baju desainer mérek Honar. Toko-toko sareng / atanapi anu bogana dipariksa ku padamelan sagala jinis jasa: Kamentrian Kaayaan Darurat, FDI, Dinas pikeun Ngalawan Kajahatan Ékonomi, Dinas pikeun Ngalawan Kajahatan Teratur, pulisi, OMON, Inspéktorat Perlindungan Buruh , Standar Nagara, sareng sajabana Dina bulan Juni, toko "Admetnasts" ogé didatangan ku wawakil jurusan ideologi panitia eksekutif kota sareng klaim barang anu ngagaduhan warna beureum sareng bodas.

Sababaraha toko sareng organisasi kapaksa ngeureunkeun kagiatanana sabagian atanapi sacara lengkep:

  • Kusabab seueur cek, pengadilan, denda sareng rebutan produk, toko online Brest "Kniaź Vitaŭt" geus ditutup.
  • Offline sareng nyandak toko Symbal.by anu ditutup. Toko ngan ukur ngajual barang digital.
  • Toko offline "Moj modny kut" henteu deui ngagaduhan toko fisik; tibatan ayeuna dianggo sacara éksklusif salaku toko online The kapaksa panutupan tina Budźma-krama diumumkeun.
  • Toko Gomel "MROYA" ngumumkeun bakal datang panutupan (ku alesan ékonomi).

PERTANYAAN ELINGAN SEJARAH

Topik anu misah anu lumangsung dina kontéks pelanggaran hak-hak pagawé budaya sareng hak-hak budaya, tapi nempatan tempat anu misah dina wacana pejabat, nyaéta sikep nuju topik anu péngkolaneun dina mémori memori sajarah.

Dina rétorika wawakil nagara, sikep ieu parantos diposisikan salaku "pencegahan ngagungkeun Nazisme." Janten, di daérah Mogilev, contona, hiji kelompok damel parantos didamel pikeun nalungtik kasus kriminal ngeunaan genosida masarakat Bélarus nalika Perang Dunya Kadua, sareng A. Dzermant, panaliti di Institut Filsafat Akademi Nasional Élmu Bélarus, nunjukkeun ngumpulkeun, ngadokuméntasi sareng nampilkeun kanyataan sapertos kitu ka "mitra" Kulon. Dina bacaan anu munggaran, timbalan parlemén ngadopsi tagihan ngeunaan pencegahan rehabilitasi Nazisme. Kamenterian Kabudayaan Républik Bélarus, babarengan sareng panitia régional régional sareng Brerezovsky région, ngayakeun tindakan anu didedikasikan pikeun acara-acara di tempat kamp konsentrasi di kota Bereza-Kartuzskaya (ayeuna Bereza, daérah Brest), sanaos samemehna otoritas henteu nunjukkeun minat di tempat ieu.

Sedengkeun pikeun palanggaran dina kerangka topik ieu:

  • Tanggal 28 Pébruari, Sakola Pramuka Sosial Polandia dingaranan Romuald Traugutt ngayakeun acara pikeun Poé Émutan tina "Prajurit Orang Orang Tinggali" di Brest. Pamaréntah ningali ieu salaku heroisasi Nazisme. Kajadian ieu nyababkeun tekanan masif ka masarakat Polandia, di "Sabab Polandia", sareng kabijakan budaya anti-Polandia sacara umum. Hasilna, dina Maret kapamimpinan Uni Kutub (henteu dikenal di Bélarus) ditahan, sareng pamilarian dilakukeun di lembaga di Hrodna, Brest, Baranavičy, Lida, sareng Vaŭkavysk. Tekanan ka anggota sareng aktivis Union of Polandia sareng minoritas Polandia sapanjang Bélarus masih lumangsung. Pupuhu Union of Polandia, Andżelika Borys sareng anggota union, Andrzej Poczobut, parantos dipenjara ti bulan Maret sareng dituntut. Sutradara LLC "Sakola Polandia" Anna Paniszewa, kapala cabang Lida tina "Union of Polandia" Irena Biernacka, sareng diréktur sakola umum di "Union of Polandia di Volkovysk" Maria Tiszkowska, ogé parantos dipenjara pikeun gugatan pidana sami saprak Maret. Tanggal 2 Juni janten dipikaterang yén tiluanana dibawa ka Polandia. Andżelika Borys sareng Andrzej Poczobut nolak diusir. Sadayana diaku salaku tahanan pulitik.
  • Ogé dina Maret, dina ancaman kasus kriminal ngalawan palaku, lakon "Kaddish" dibolaykeun (éta ogé kedahna dilaksanakeun di Pusat Kehidupan Urban di Grodno; téma lakonna nyaéta Holocaust).
  • Publikasi fitnah kacatet ngeunaan Natallia Arsennieva Literary Award sareng ngeunaan panulis Natallia Arsennieva-Kushel dirina, dimana anjeunna disebut "kolaborator" anu sujud kana panji bodas-beureum-bodas; dugaan publikasi anti-Semit tina penjajahan anu dikeunakeun ka dirina. (Catetan: Natalya Arsenyeva-Kushel - panulis lagu lagu "Mahutny Boža" anu ditulis dina 1943, dipertanggungjawabkeun pikeun pagelaranana dinten ayeuna).

Sénsor sareng kabébasan kréatif

Tuntutan pidana ka seniman Ales Pushkin nuju dilakukeun, panulis, buku, imah penerbitan, paméran, pagelaran, konser, lagu laguna "Mahutny Boža" "sareng lembaga budaya sareng kagiatan sanésna parantos sénsor.

  • Musisi sareng pamaén panggung ditolak sertipikat tur: Kasta, J: Morse, RSP, sareng sajabana, SHT henteu nampi ijin pikeun maénkeun "Mantan Putra" dumasar kana novel karya Saša Filipienka [Sasha Filipenko], sareng "Che Theatre" henteu mendakan platform kanggo maénkeun ikonna maén "Dziady".
  • nu Pameran Maxim Sarychau "Kuring ampir tiasa nguping manuk", didaptarkeun ka Maly Trostenets (Little Trostenets), kubu pati Nazi pangageungna, lumangsung kirang ti sajam.
  • Isukna saatos dibuka, pameran "Mesin napas, tapi kuring henteu", didaptarkeun ka dokter Bélarus sareng tantangan anu disanghareupan salami taun pandemi, dibatalkeun. (Catetan: paméran lumangsung di rohangan acara Miesca).
  • Dua dinten payun tina jadwal, ageung paméran grup seni "Pahonia"kalebet karya "Aqua / areli +" ku Ales Marachkin, ditutup (dua lukisan didaptarkeun ka Nina Bahinskaja [Nina Baginskaya] sareng Raman Bandarenka [Roman Bondarenko] - kapribadian ikonik tina gerakan protés di Bélarus).
  • Tanpa katerangan, Pameran poto Viktar Barysienkaŭ "Waktosna émut", henteu lumangsung di musium daérah Vitebsk. ("Sigana mah aya anu ningali sabotase ideologis dina foto-foto garéja anu ancur"). Sababaraha dinten sateuacanna, ceramah ku ahli sajarah lokal di perpustakaan régional ogé dibatalkeun.
  • Pikeun alesan saluareun Siarhiej Tarasaŭ'S kadali, presentasi na buku “Eufrasinnya - Ofrasinnya - Aufrasinnya. Waktosna, salib na ”reureuh.
  • ti Pameran Nadzia Buka [Nadia Buka] Asabistaja sprava ”(Usaha pribadi) di Grodno, tina 56 kanvas, 6 ujug-ujug ngaleungit - sakumaha tétéla, ieu anu ngagaduhan kombinasi bodas sareng beureum tangtu (ilaharna sababaraha diantarana dicét sateuacan taun 2020).
  • Sieun kamungkinan penganiayaan ti pangarang, tim péstival film dokumenter TONTON DOKS Bélarus nunda pésta online na salamina. Lakon "Kelenci Bodas, kelenci beureum" ku téater HomoСosmos parantos dibatalkeun welasan kali. Idéolog sakola pastikeun yén murid dibawa ka musium nagara, sanés anu swasta. Dina palang Hrodna, ménu na disensor (aranjeunna nungtut rai sareng nami ditempelkeun), dimana potrét Bélarus terkenal dicitak. RTBD dikaluarkeun tina repertoir na maénkeun sandiwara "Sora ti Chernobyl" (dumasar kana karya pemenang Nobel Sviatlana Aleksijevič). Sareng Sviatlana Aleksijevič dinten ayeuna panginten salah sahiji panulis anu paling sénsor: namina dihapus tina sampul majalah, anjeunna henteu kénging disebatkeun di kelas literatur sakola, sareng média nagara sababaraha kali ngahinakeun ngahargaan sareng reputasi bisnis na.

Kawijakan Kabudayaan Umum sareng Pembiayaan

Kami parantos nyebatkeun conto palanggaran dina masing-masing tina tilu kelompok hak: hak sipil sareng politik (penganiayaan pikeun teu panuju, tahanan sawenang-wenang, kaayaan tahanan di lembaga tertutup, pernyataan fitnah, sareng anu sanés); hak budaya (sénsor, kabébasan kreativitas, hak ngagunakeun simbol) sareng hak sosial ékonomi (dipaksa ngeureunkeun kagiatan, nyita harta, nyiptakeun halangan administrasi kana palaksanaan kagiatan sareng likuidasi salaku bentuk ekstrim na).

Jenis palanggaran anu sanés dina kerangka hak sosial ékonomi mangrupikeun sipat terbatas sareng pilih tina pangrojong nagara, anu palaku budaya sanés nagara ampir lengkep dikaluarkeun tina sistem ieu. Béda sareng lembaga budaya anu diatur ku nagara, palaku budaya non-nagara henteu nampi subsidi atanapi perlakuan anu dipikaresep. Janten,

  • Dina akhir Maret, Déwan Para Menteri ngaluarkeun resolusi kalayan daptar anu dirobih tina asosiasi umum, union sareng asosiasi, sareng yayasan anu mana koefisien pangirangan 0.1 kana tingkat sewa dasar diatur. Nanging, ti saprak April the biaya nyéwa tempat parantos ningkat 10 kali pikeun 93 organisasi, anu seuseueurna henteu terang ku sabab éta henteu gaduh waktos kanggo nyiapkeun sateuacanna. Diantara organisasi publik dina daptar nyaéta jalma anu kagiatanana sacara langsung mangaruhan lingkup budaya nagara: "Asosiasi Perpustakaan Bélarus", "Bélarus Union of Designers", "Belarusian Union of Composers", "Belarusian Union of Artists", "Belarusian Cultural Dana "," Asosiasi Bélarus Bélarus "UNESCO", sareng "Bélarus Dance Sport Alliance".
  • Musium swasta anu ngalaman kasusah- upami musium negara disubsidi ku nagara, maka anu swasta teu gaduh dukungan sareng aya di ambang kahirupan. Janten, komisi khusus di panitia eksekutif kota parantos nyabut Grodno "Museum Tsikavy" mangrupikeun koefisien diskon kanggo séwa, janten tagihanana naék 6 kali. Dina pertengahan April, janten dipikaterang yén musiumna parantos ditutup. Nyéwa pikeun Museum Kahirupan Urban sareng Sejarah Hrodna ogé ningkat. Kanggo ayeuna, juragan nyéépkeun biaya ku biaya nyalira pikeun ngawétkeun musium. Musium miniatur arsitéktur - Grodno Mini sareng Minsk "Strana mini" - ogé ngalaman kasusah sareng ampir-ampiran salamet.
  • Conto sanésna:
    •  salah sahiji organisasi pangkolotna di nagara éta ngalaman masalah kauangan - "Frantsishak Skaryna Belarusian Language Society". Dina taun 2020, masarakat ngatur mayar séwaan kanggo tempatna ngan ukur berkat sumbangan;
    • hiji-hijina gedung penerbitan di Bélarus anu ngahususkeun dina produksi sajarah lokal sareng pustaka souvenir "Riftur" sareng sajarah lokal sumberdaya Internét planetabelarus. ku bieu salamet;
    • warga pajoang ngalawan panutupan perpustakaan di kampung Lielikava di daérah Kobryn; perpustakaan mangrupikeun hiji-hijina tempat budaya anu nyésa di daérah padesaan. 

HAK GAWE

Hak ieu ogé kagolong kana kelompok hak sosial ékonomi sareng dilebetkeun kana Top 10 hak anu paling sering dilanggar salami satengah munggaran 2021.

Ampir dina unggal kaayaan PHK anu kacatet dina pamantauan kami, palanggaran hak pikeun damel pakait sareng penganiayaan pikeun panolakan sareng palanggaran hak kabébasan éksprési. Dua komponén ieu anu nyababkeun kanyataan yén inohong budaya, anu sateuacanna ditingali dina posisi sipil aktip, boh dipecat tina padamelanna atanapi kaayaan diciptakeun pikeun ngadorong aranjeunna mundur.

Karyawan diberhentikan / henteu diperbaharui:

     bioskop: Teater Drama Daérah Mogilev, Teater Drama Daérah Grodno, Teater Akademik Nasional dingaranan Yanka Kupala, Teater Bolshoi Bélarus, Teater Drama Akademik Nasional dingaranan Maxim Gorky;

     musium: Museum Sejarah Mogilev, Museum Sejarah Novogrudok sareng Local Lore, House-Museum of Adam Mitskevich di Novogrudok, Museum Belarusian Polesie, Museum Negeri Sejarah Sastra Bélarus sareng anu sanésna;

     lembaga pendidikan: Akademi Seni Bélarus State State, Grodno State College of Music, Yanka Kupala State University of Grodno, Polotsk State University, Mogilev State University, Minsk State Linguistic University sareng tempat-tempat sanés.

DISKRIMINASI BASA BELARUSIAN

Aya 33 kaayaan diskriminasi dumasar kana basa. Seuseueurna ageung diantarana perkawis basa Bélarus (dina tempat kadua basa Polandia). Kaayaan éta pikahariwangeun pikeun individu sareng organisasi ogé diskriminasi basa di tingkat nasional.

Janten, kami ngumpulkeun kasus salajengna:

  • Dina kahirupan sadidinten:
    • Pensiunan umur 65 taun Adam Shpakovsky ditahan di Minsk, tatangga ngadu'a ngeunaan anjeunna kusabab "ngaganggu sadayana ku basa Bélarus na."
    • Tanggal 14 Juni, Yulia konsultasi sareng dokter di Poliklinik Distrik Minsk Nomer 19. Nalika salam, anjeunna nyarios dina Bélarus. Salaku réspon, dokter mimiti naék sora sareng ngawartoskeun Julia nyarios "basa normal." 
  • Di tempat-tempat tahanan:
    • Tanggal 13 Méi, Zmitser Dashkevich, saatos ditéwak administrasi di pusat tahanan samentawis Zhodina, nyerat dina protokol di Bélarus yén anjeunna nampi barang-barang anu disita sacara lengkep sareng teu ngagaduhan klaim. Patugas panjara nyarios ka Dashkevich nyerat protokol dina basa Rusia. Zmitser nolak, anu anjeunna nampi tamparan kana taktak.
    • Valadar Tsurpanau dilebetkeun kana sél hukuman salami tilu dinten kanggo kadua kalina kusabab anjeunna nyarios Bélarus.
    • Illa Malinoŭski nyarios yén nalika anjeunna ditahan sareng waktosna di Departemen Dalam Negeri Distrik Pinsk (Departemen Dalam Negeri Dalam Negeri) tanggal 22 April, anjeunna ngadangukeun ungkapan anu nyindiran, penghinaan sareng tuntutan pikeun nyarios Rusia.
  • Di perusahaan:
    • Sababaraha pabrik nolak nganggo basa Bélarus dina bungkusan sareng labél produkna.
    • Seueur perusahaan henteu gaduh versi basa Belarusian pikeun halaman wéb na.
  • Dina pendidikan:
    • Otoritas ngalakukeun sagala kamungkinan pikeun teu masihan lisénsi kagiatan pendidikan di Nil Hilevič University, universitas berbahasa Bélarus, didamel ku Belarusian Language Society di 2018.
    • Kelas anu nyarios basa Bélarus ogé henteu dirojong. Salaku conto, di kampung Amielaniec, kabupatén Kamianiecki, daérah Brest, sakola padesaan dimana instruksi dilakukeun dina Bélarus parantos ditutup. Numutkeun ka pajabat éta ditutup kusabab kurangna kaayaan anu diperyogikeun sareng sajumlah murid anu alit.
    • Kasesahan sareng muka kelas anu nyarios basa Bélarus kusabab halangan anu didirikeun ku jurusan pendidikan. Sakola pendidikan umum tiasa nolak nyayogikeun pendidikan dina basa Bélarus.
    • Di daérah Bélarus, instruksi tina basa Bélarus parantos turun kana tingkatan instruksi bahasa asing.
    • Aya masalah ageung dina kurangna therapist biantara anu nyarios basa Belarusian, ogé literatur defékologis dina Bélarus.

HAK BUDAYA LAIN

Salaku tambahan kana kasus hukuman pikeun ngangkut, nyimpen atanapi maca buku anu disebatkeun dina bagian "Sastra", ogé fakta ngeunaan sikap diskriminatif kana basa Bélarus, kasus-kasus pelanggaran hak budaya Bélarus anu sanés parantos kacatet. Khususna:

  • Nyiptakeun halangan dina ngalaksanakeun hak nganggo produk budaya: ditahan sawenang murid dina kursus bahasa Bélarus di Vaŭkavysk; pangawal tina kunjungan atanapi penahanan wisatawan di Polack, Navahrudak, Minsk; ditahan sareng sidang ngalawan pemirsa konsér di Smaliavičy; ditahan sawenang sareng ngahukum 24 jam ditewak administrasi pikeun pemirsa lakon "Kelenci Bodas, kelenci beureum".
  • Pelanggaran anu aya patalina sareng patuh kana Hukum ngeunaan Perlindungan Warisan Sejarah sareng Budaya.

LAIN:

Kapisahna, seueur kasus parantos didaptarkeun saluareun monitoring utama:

  • Diséditing tujuan pikeun inohong budaya dina média nagara.
  • Tarung ngalawan simbol (ngaleungitkeun simbol bodas-beureum-bodas) sareng tindakan solidaritas gerakan protés.
  • Low manajemén kawijakan nagara dina bidang budaya: ukuran anggaran pikeun liburan umum, janji anyar, propaganda, langganan wajib koran sareng anu sanésna.

RUGI BUDAYA LAIN:

  • Toko buku barudak di panjuru nagara dipaksa pikeun nutup atanapi dina kaayaan kauangan anu sesah pisan.
  • Marengan angkatna kapaksa nagara pikeun mastikeun kasalametan pribadi, jalma-jalma kréatip ogé ninggalkeun nagara pikeun milarian réalisasi diri. Dina awal 2021, palaku téater Hrodna anu kaleungitan padamelan angkat ka Lituania. Tanggal 9 Juli, pagelaran kahijina lumangsung di Vilnius. Teater seni modéren kapaksa hijrah ti Bélarus sareng neraskeun karyana di Kyiv. Tanggal 20 Méi, di dieu perdana drama dumasarkeun kana novel karya Saša Filipienka [Sasha Filipenko] "Tilas Putra" lumangsung. Pikeun sahenteuna taun payun, akordionis sareng komposer Jahor Zabielaŭ [Yegor Zabelov] parantos hijrah ka Polandia. Sejarawan, calon sajarah seni, sareng dosen Jaŭhien Malikaŭ, anu dipecat ti universitas, angkat ka Polandia pikeun magang sataun. Langkung seueur kasus sapertos ieu anu dititénan ..

INSTEAD OF Kacindekan:

Hésé ngalayanan seni nalika "nagara henteu ngagaduhan waktos pikeun hukum", nalika sadaya norma - légal sareng manusa - parantos dilanggar.

Nyitak Friendly, PDF & Email

Ngeunaan nyeratna

Juergen T Steinmetz

Juergen Thomas Steinmetz teras-terasan damel di industri perjalanan sareng pariwisata ti saprak anjeunna nonoman di Jérman (1977).
Anjeunna ngadegkeun eTurboNews di 1999 salaku buletin online munggaran pikeun industri pariwisata perjalanan global.

Leave a Comment