24/7 eTV BreakingNewsShow : Pencét dina tombol polumeu (kénca handap layar pidéo)
kabudayaan redaksi Pos Tamu jelema Amérika Serikat megatkeun News Rupa-rupa Berita

Di handapeun Permukaan Kahirupan Yahudi

Filsuf Jérman, Martin Buber
Filsuf Jérman, Martin Buber
Ditulis ku Dr Peter E. Tarlow

Populasi Éropa Wétan, khususna Polandia sareng Ukraina, miskin, sering henteu berpendidikan, sareng henteu ngagaduhan sopan santun sareng canggih ti élit Éropa Kulon. Kusabab béda anu hébat ieu, inteléktual Éropa Kulon sering nunjukkeun penghinaan pikeun massa Éropa Wétan anu cicing di lahan anu manjang ti Polandia dugi ka stepa Rusia sareng ti Ukraina dugi ka Balkan.

Nyitak Friendly, PDF & Email
Filsuf Jérman, Martin Buber
  1. Mangsa fin de siècle (akhir abad ka 19 sareng awal abad ka-20) mangrupikeun jaman emas tina makalah ilmiah sareng filsafat Jerman.
  2. Mangsa éta ogé yuswa kamiskinan pisan di Éropa Wétan.
  3. Beda antara dua sisi Éropa nunjukkeun dirina ku sababaraha cara. Éropa Kulon beunghar, berbudaya sareng canggih.

Naon anu leres pikeun masarakat Éropa umum, éta ogé leres pikeun dunya Yahudi. Pembebasan Napoleon urang Yahudi tina ghettos Perancis sareng Jérman parantos nyababkeun akulturasi Yahudi kana masarakat Éropa Kulon.

Yahudi Éropa Kulon nyarioskeun bahasa bangsana sareng nganggo pola budaya Éropa. Seueur anu dididik di universitas anu pangsaéna di Éropa. Sapertos dina kasus sabangsa, seueur urang Yahudi Éropa Kulon condong ngaregepkeun urang Yahudi Éropa Wétan. Massa urang Polandia, Rusia sareng Ukraina miskin sareng henteu berpendidikan dina basa sareng budaya barat. Aranjeunna cicing di kampung-kampung anu disebut shtetls (sakumaha anu dijelaskeun dina "Fiddler on the Roof"). Yahudi Éropa sareng Amérika Kulon ningali dulur-dulurna wétan salaku simbol tina sagala rupa anu aranjeunna kabur.

Di buana anu dibagi ieu urang Yahudi anu hébat Filsuf Jérman, Martin Buber (1878-1965), nyéépkeun bagian mimiti hirupna.

Salami dékade awal abad ka-20, Buber mangrupikeun salah saurang filsuf pangageungna di Jérman. Anjeunna janten resep kana kahirupan Yahudi di Éropa Wétan sareng ngalayanan sasak anu ngahubungkeun dua dunya ieu.

Sateuacan kebangkitan Jérman Nazi, Buber mangrupikeun profésor di Universitas Frankfort sareng panulis anu produktif dina basa Jerman sareng basa Ibrani. Karya filosofis klasikna "Ich und Du" (I sareng Oe) masih dibaca di panjuru dunya.

Seueur kritikus sareng filsuf sastra nganggap Buber janten raksasa awal abad ka-20 filsafat sareng pamikiran sosial. Karya akademikna parantos mangaruhan pangaruh kana rupa-rupa bidang, kalebet antropologi médis, psikologi filosofis, sareng tiori pedagogik. Anjeunna ogé panarjamah Alkitab. Tarjamah Ibrani Buber sareng Rosenzweig mangrupikeun klasik tina pustaka Jérman.

Buber janten kataji ku dunya kahirupan Yahudi Éropa Wétan. Sanaos réréncanganna ningali ka handap dina shtetl, Buber mendakan yén di handapeun permukaan kasar komunitas ieu, aya dunya sosial anu jero sareng hirup, dunya anu rumit pisan sareng sosiologis canggih. Karya sastrana anu kawéntar "Chassidic Tales" henteu ngan ukur masihan martabat pikeun masarakat anu hina, tapi nunjukkeun yén pamikiran filosofis anu jero sanés hiji-hijina propinsi akademisi barat.

Buber ngahirupkeun henteu ngan ukur sisi komunal kahirupan shtetl tapi ogé hubungan spiritual na sareng Gusti.

Buber "ngajak" urang kana kahirupan shtetl. Anjeunna nunjukkeun yén kampung-kampung ieu, sanaos miskin barang dunya, beunghar ku tradisi sareng spiritual.

Maca karya-karya Buber urang terang yén jalma-jalma kapaksa cicing di tengah-tengah kamiskinan sareng kabentanan tiasa ngarobih harepan kana tindakan sareng benci kana cinta.

Urang tiasa maca "Chasidic Tales" milik Buber's dina dua tingkatan. Dina tingkat kahiji, urang maca carita carita ngeunaan jalma anu nyoba mekar di dunya anu mumusuhan, dunya anu ngan ukur salamet caket kaajaiban. Dina tingkat anu langkung jero, urang mendakan filsafat anu canggih anu ngajarkeun ka anu maca kabingahan kana kahirupan di tengah asa.

Sapanjang damel Buber, urang tingali kumaha pangeusi shtetl janten mitra Gusti. Béda sareng Éropa Kulon anu "canggih", padumuk "teu canggih" ieu henteu nyobian ngahartikeun Gusti. Aranjeunna ngan saukur hirup hubungan anu tetep sareng Gusti. Jalma-jalma shtetl ngagunakeun kecap-kecap sacara jarang. Komo nalika nyarios sareng Gusti Allah, émosi sering dikedalkeun ngalangkungan musik "neegoon": lagu tanpa kecap, anu nyanyianna ngadeukeutkeun aranjeunna ka Gusti.

Martin Buber ngumpulkeun legenda ieu, mungkus éta dina bungkus canggih sacara akademis, sareng meunang rasa hormat pikeun aranjeunna di dunya Kulon.

Buku-bukuna: "Hundert chassidische Geschichten" (Saratus dongéng Chassidic) sareng "Die Erzählungen der Chassidim" (Hasidic Stories) nunjukkeun jero jiwa di tengah-tengah kamiskinan sareng nampilkeun ka dunya wawasan anyar kana hikmah.

Anjeunna suksés ngajantenkeun iman anu kuat ti Éropa Wétan Éropa ku kahirupan akademik garing di Kulon anu canggih, ningalkeun patarosan urang naha kelompok éta leres-leres langkung saé?

Buber nunjukkeun kumaha akademisi barat nyebarkeun kanyataan, sedengkeun di dunya shtetl aya anu milarian kasuruhan. Buber ogé ngalaan filsafat Kulon kana konsép tzimtzum: ideu kontraksi ketuhanan sahingga ngamungkinkeun pikeun kasucian jalma biasa. Maca Buber, urang tingali kumaha pangeusi shtetls 'mendakan Gusti dimana-mana sabab Gusti ngadamel rohangan dimana manusa tiasa tumuh.

Buber henteu lirén sareng ngajelaskeun hubungan antara kamanusaan sareng Gusti (bein adam la-makom) tapi ogé lebet kana dunya hubungan antar manusa (bein adam l'chaero).

Pikeun Buber éta ngan ukur interaksi antar jalma anu nyiptakeun simbut cinta sareng panangtayungan ngalawan tiis tina hatena sareng prasangka. Di dunya Buber's, henteu aya pamisah antara politik sareng spiritual, antara damel sareng sholat, antara padamelan rumah tangga sareng anu megah. Kaleresan henteu aya dina kanyahoan, dina misterius tapi jelas, dina interaksi antara hiji jalma sareng kahirupan. Buber nunjukkeun kumaha hubungan ieu ngarobah dunya anu teu boga haté sareng ku cara tradisi ngajantenkeun kahirupan pantes hirup.

Dina gambaran Buber ngeunaan shtetl, teu saurang ogé anu saé saé atanapi jahat. Sabalikna, aya anu milarian teshuvah, anu baralik sareng balik ka Gusti kalayan total mahluk.

Buber nampilkeun kami, sakumaha ogé Sholom Aleichem ngeunaan saha kuring nyerat bulan kamari, jalma biasa anu mendakan Gusti dina rutinitas kahirupan anu biasa. Peribadi gelembung henteu dugi ka luar manusa, tapi hirupna hirup dina jalan anu janten manusa aranjeunna nyambung sareng Gusti. Buber nunjukkeun conto ieu ngalangkungan personas tina tzadik (pamimpin spiritual sareng komunal). Tzadik ngahormatan unggal dinten, ngajantenkeun suci, ngalangkungan kaajaiban nyucikeun rutinitas hirup anu matak teu pikaresepeun.

Tulisan Buber ngajelaskeun dunya anu teu aya deui.

Dihancurkeun ku benci ti Nazi Éropa sareng laut prasangka na, urang ngan ukur carita, tapi ieu carita anu matak hirup hirup, sareng éta alatan filsuf Jérman anu rasional anu ngungsi Jérman sareng ngawangun deui kahirupanana di Israél, yén urang ogé tiasa nyucikeun jalma biasa sareng mendakan Gusti dina sagala hal anu urang lakukeun.

Peter Tarlow abdis éméritus rabi di Texas A&M Hillel Foundation di College Station. Anjeunna mangrupikeun pendeta kanggo Departemen Pulisi Station College sareng ngajar di Texas A&M College of Medicine.

Nyitak Friendly, PDF & Email

Ngeunaan nyeratna

Dr Peter E. Tarlow

Dr. Peter E. Tarlow mangrupikeun juru bicara sareng ahli anu terkenal di dunya anu ngahususkeun kana pangaruh kajahatan sareng térorisme dina industri pariwisata, acara sareng manajemen résiko pariwisata, sareng pariwisata sareng pangwangunan ékonomi. Ti saprak 1990, Tarlow parantos ngabantosan komunitas pariwisata ku masalah sapertos kaamanan perjalanan sareng kaamanan, pamekaran ékonomi, pamasaran kréatip, sareng pamikiran kréatip.

Salaku panulis anu kawéntar dina bidang kaamanan pariwisata, Tarlow mangrupikeun panulis pikeun sababaraha buku ngeunaan kaamanan pariwisata, sareng nyebarkeun seueur tulisan panilitian anu akademik sareng terapan ngeunaan masalah kaamanan kalebet tulisan anu diterbitkeun dina The Futurist, Jurnal Panalitian Perjalanan sareng Manajemén Kaamanan. Rupa-rupa tulisan profesional sareng ilmiah ti Tarlow kalebet tulisan ngeunaan mata pelajaran sapertos: "wisata gelap", tiori térorisme, sareng pangwangunan ékonomi ngalangkungan pariwisata, agama sareng térorisme sareng wisata pelayaran. Tarlow ogé nyerat sareng nyebarkeun buletin pariwisata online turis Tidbits Pariwisata anu dibaca ku rébuan wisatawan tur ahli perjalanan di sakumna dunya dina édisi basa Inggris, Spanyol, sareng Portugis na.

https://safertourism.com/

Leave a Comment