24/7 eTV BreakingNewsShow : Pencét dina tombol polumeu (kénca handap layar pidéo)
Karibia Berita Haiti Ngabobol News Kaséhatan wartos kasalametan piknik Pembaruan Tujuan Wisata trending Ayeuna Rupa-rupa Berita

Korban gempa bumi Haiti langkung ti 1400

Korban maot gempa bumi Haiti - gambar kahadean tina @aliceexz - twitter

Wangunan anu runtuh teu langkung ti uing, barudak dipisahkeun ti sepuhna, sareng Tropical Storm Grace tiasa nyababkeun hujan ageung janten banjir sareng longsor saatos gempa bumi anu ageung 7.2 nyerang Haiti dinten Saptu, 14 Agustus 2021. Dinten ayeuna, jumlah maotna ngahontal 1,419 .

Nyitak Friendly, PDF & Email
  1. Langkung ti 7,000 bumi parantos ditataan, sareng sakedikna aya 6,900 urang anu cilaka.
  2. Perdana Menteri Haiti Ariel Henry parantos nyatakeun kaayaan darurat salami sasasih.
  3. Di luhur gempa bumi, Haiti kaayaan kekerasan geng anu lumangsung sareng pembunuhan Présidén na Jovenel Moise anu ditembak nepi ka maot di bumi na nembé sabulan katukang.

Gempa nyerang di beulah kidul-kulon nagara éta ninggalkeun sababaraha kota lengkep dibongkar sareng rébuan imah. Langkung ti 7,000 bumi parantos ditata, sareng sakedikna aya 6,900 jalma anu cilaka, anu seueur anu ngantosan dirawat di rumah sakit. Seueur anu cilaka nyanghareupan kamungkinan katépaan janten terjebak dina unsur-unsur tanpa perawatan médis.

gambar kahadean tina obama.org

Kota Les Cayes di basisir parah pisan rusak tina gempa bumi sareng seueur kulawarga ngagantung kana naon anu tiasa aranjeunna hasil nalika aranjeunna ngalangkungan wengi di hawa terbuka.

Kaayaan darurat sasasih parantos dinyatakeun ku Perdana Menteri Haiti Ariel Henry. PM nyauran pikeun "solidaritas terstruktur" ngingetkeun kabingungan massa usaha bantosan saatos gempa bumi anu nyerang 11 taun ka pengker.

Bantuan nuju diarahkeun ka daérah anu paling diperyogikeun sareng dimana rumah sakit di luar kapasitas. Pesawat nyalametkeun nyiptakeun seueur bantuan udara sabisa tina sababaraha kota di nagara éta.

Samantha Power parantos dingaranan salaku USAID Administrator ku Présidén AS Joe Biden pikeun ngawas bantosan ti Amérika Serikat pikeun Haiti. Misi milarian sareng nyalametkeun 65 anggota dikirim ti Virginia. Pangawal Basisir AS ngangkut jalma-jalma anu cilaka dibarengan ku médis kalayan kapal sareng pesawat. Samaritan's Purse, grup bantuan anu dumuk di Karolina Kalér, ngirimkeun 13 spesialis tanggepan musibah sareng 31 ton suplai darurat.

Program Pangan Dunya PBB damel kanggo ngirim barang-barang suplai treuk dina dinten Salasa.

Kegiatan geng nyaéta ngahesekeun upaya pitulung, khususna di Martissant, kabupaten tepi laut belah kulon ibukota. Pejabat kedah negosiasi sareng geng anu sapuk pikeun ngantunkeun 2 konvoi kamanusaan sapoé diloloskeun.

Di sagigireun kekerasan geng anu lumangsung, Haiti kaayaan pembunuhan Présidén na Jovenel Moise anu anyar ditembak nepi ka maotna di imahna nembé sabulan katukang nyésakeun bangsa éta dina kaayaan rusuh politik. Sareng kanggo ningkatkeun deui, tangtosna aya tantangan tina pandemi COVID-19.

Numutkeun ka Survei Geologi AS (USGS), gempa bumi saageung-5.2 dirasakan saatos gempa bumi, dituturkeun ku 9 gempa susulan anu langkung diarepkeun dina dinten-dinten payun.

Présidén Guyana Irfaan Ali

Pesen pangharepan ti Guyana

Peuting Progressive Party Civic / Guyana ngumumkeun dina tweet dinten ieu yén Kantor Guyana Perdana Menteri ngumumkeun yén rekening bank parantos disiapkeun pikeun nampi sumbangan kanggo upaya panangan gempa bumi Haiti. Pernyataan dibaca sabagian:

"Luyu sareng komitmen pamaréntah pikeun nyandak tindakan anu gancang sareng mantep salaku réspon tina gempa bumi anu pang anyarna di nagara urang CARICOM di Républik Haiti, sareng nuturkeun paguneman telepon langsung Sabtu kamari antara Présidén Paduka Irfaan Ali sareng Perdana Menteri Haitian anu énggal diangkat, Yang Terhormat Dr Ariel Henry, Kantor Perdana Menteri dinten ayeuna netepkeun rekening kamanusaan sareng Republic Bank (Guyana) Limited, dina nami Komisi Pertahanan Sipil.

"OPM bakal damel babarengan sareng masarakat sipil urang, sektor swasta, sareng mitra sanésna pikeun gancang ngumpulkeun dana kanggo koordinasi, réspon relief anu penting pikeun jalma-jalma anu kaserang di Haiti.

"Tekad Guyana pikeun nangtung dina solidaritas dina waktos anu saé sareng goréng sareng dulur-dulur CARICOM urang di seberang wilayah tetep mantep. Sakumaha anu parantos dilakukeun dina waktos anu kapengker, urang bakal ngagabungkeun énergi sareng sumberdaya pikeun pendak sareng tantangan kamanusaan pangénggalna pikeun masihan kanyamanan sareng lega ka dulur-dulur Hatian urang gancang-gancang.

"Kami naroskeun yén urang Guinea diaspora ngiringan usaha urang pikeun nyayogikeun bantuan anu lumayan atanapi réspon koléktif."

Nyitak Friendly, PDF & Email

Ngeunaan nyeratna

Linda Hohnholz, éditor eTN

Linda Hohnholz parantos nyerat sareng ngédit tulisan ti saprak mimiti karirna damel. Anjeunna parantos nerapkeun karep bawaan ieu ka tempat-tempat sapertos Hawaii Pacific University, Chaminade University, Hawaii Children's Discovery Center, sareng ayeuna TravelNewsGroup.

Leave a Comment