24/7 eTV BreakingNewsShow : Pencét dina tombol polumeu (kénca handap layar pidéo)
Ngabobol Warta Internasional Hawaii Megatkeun Warta Kamaainas wartos kasalametan piknik Pembaruan Tujuan Wisata USA Breaking News Rupa-rupa Berita

Piwuruk Volcano dikaluarkeun di Hawai'i

Kawah Kilauea

Langkung 140 gempa bumi gumuruh ngalangkungan Pulo Ageung Hawaii ti kamari sore, Senén, 23 Agustus 2021. Seuseueurna aya dina skala 1 kalayan hiji di 3.3

Nyitak Friendly, PDF & Email
  1. Gempa sareng tremor leutik ieu parantos lumangsung kalayan laju sakitar 10 gempa per jam, cukang lantaranana cukup pikeun ngaluarkeun piwuruk.
  2. Hawai'i Volcano Observatory nutup ngawaskeun kagiatan di kawah Kilauea tempat kajadian gempa.
  3. Pembaruan harian bakal dikaluarkeun ku Observatorium Gunungapi Hawai'i dugi ka aya béwara salajengna.

Observatorium Gunungapi Hawai'i di Taman Nasional Gunungapi Hawaii nyaéta ningali kagiatan éta sareng ati-ati mamatahan yén kawah Kilauea henteu bitu. HVO teras-terasan ngawaskeun seismisitas, deformasi, sareng émisi gas Kilauea pikeun parobihan dina kagiatan.

Dina panulisan ieu, teu aya buktos lava dina permukaan kawah Kilauea, nanging, aya parobihan deformasi taneuh di tiltmeters di daérah puncak Kilauea. Ieu tiasa nunjukkeun magma nyeduh 0.6 dugi 1.2 mil handapeun kaldera sareng ngalih ka beulah kidul kawah.

Anu ambek Pele - Déwi gunung seuneuan

Saha waé ti Hawai'i bakal ngawartosan yén kagiatan vulkanik di kapuloan mangrupikeun pesen ti Pele, diety dina mitologi Hawaii. Anjeunna nyaéta déwi seuneu, kilat, angin, jogét, sareng gunung seuneuan.

Pele ngagaduhan kapribadian anu pohara gairah sareng teu katebak anu ditandaan ku watekna telenges, ngajantenkeun amarahna dikenal dina bentuk letusan gunungapi. Anjeunna parantos musnah kota sareng leuweung nalika lava ngalir ti gunung ka sagara.

Legenda nyatakeun yén anjeunna hirup di kawah Halemaumau di puncak Kilauea, salah sahiji gunung seuneuan paling aktif di dunya.

Pele sering digambar salaku pengembara sareng panampian anjeunna parantos dilaporkeun sapanjang ranté pulau parantos ratusan taun, tapi khususna caket kawah vulkanik sareng caket bumi na Kilauea. Dina paningalian ieu, anjeunna muncul salaku awéwé ngora anu jangkung pisan atanapi awéwé sepuh anu henteu pikaresepeun sareng lemah biasana dibarengan ku anjing bodas. Katerangan nyatakeun yén Pele nyandak bentuk awéwé awéwé déwasa anu sepuh pikeun nguji jalma - naroskeun ka aranjeunna naha aranjeunna ngagaduhan tuangeun atanapi inuman pikeun dibagi. Sing saha jalma anu bageur sareng bagikeun ka anjeunna diganjar, sedengkeun saha waé anu sarakah atanapi henteu sopan dihukum ku imahna atanapi barang berharga anu musnah.

Datang ka Hawai'i sigana bakal nguping yén Pele bakal kutuk saha waé anu ngaluarkeun batu lava ti bumi pulau na. Dugi ka ayeuna, rébuan potongan batu lava dikirim deui ka Hawai'i ti para pelancong di panjuru dunya anu negeskeun yén aranjeunna ngalaman nasib buruk sareng musibah akibat nyandak batu lava di bumi.

Observatorium Gunungapi Hawai'i bakal ngaluarkeun pembaruan Kilauea sapopoé dugi ka aya bewara salajengna.

Nyitak Friendly, PDF & Email

Ngeunaan nyeratna

Linda Hohnholz, éditor eTN

Linda Hohnholz parantos nyerat sareng ngédit tulisan ti saprak mimiti karirna damel. Anjeunna parantos nerapkeun karep bawaan ieu ka tempat-tempat sapertos Hawaii Pacific University, Chaminade University, Hawaii Children's Discovery Center, sareng ayeuna TravelNewsGroup.

Leave a Comment