24/7 eTV BreakingNewsShow : Pencét dina tombol polumeu (kénca handap layar pidéo)
Ngabobol Warta Internasional Megatkeun Berita Perjalanan Karibia Républik Dominika Breaking News Industri silaturahmi wartos Ngawangun deui piknik Pembaruan Tujuan Wisata trending Ayeuna

Pamulihan Pariwisata Dominika Palsu? Simpson urang Paradox Ningali Kaleresan

Républik Dominika
Ditulis ku Galiléo Violini

Pangaruh tina pandemi kana pariwisata sadunya sareng akibatna kana ékonomi dunya parantos rongkah. Kontribusi pariwisata pikeun Produk Dunya Kasar Global dina taun 2020 - $ 4.7 triliun - sakitar satengahna taun 2019. Dina makalah anu anyar, diréktur jénderal anu ngurus Konferensi PBB ngeunaan Perdagangan sareng Pangembangan (UNCTAD) perkirakeun yén paling skénario anu optimis, dina akhir taun, urang bakal 60% dihandap 2019.

Nyitak Friendly, PDF & Email
  1. Kalayan pariwisata janten komponén penting ékonomi global, pamulihan di sadaya nagara penting pisan.
  2. Nembe Kamentrian Dominika Pariwisata parantos nampilkeun data anu nunjukkeun séktorna ngagaduhan pamulihan anu luar biasa.
  3. Sedengkeun data anu leres, tafsirna tiasa ngantep saurang anu naroskeun indikasi pamulihan sapertos kitu.

Pamulihan mangrupikeun tujuan pikeun sadaya nagara, kumargi pariwisata mangrupikeun komponén penting tina ékonomi global, tapi khusus pikeun anu ngagaduhan pariwisata salaku komponén penting dina ékonomi.

Dina sababaraha minggu ka pengker, Kamentrian Pariwisata Dominika parantos nampilkeun data anu bakal ngabuktikeun panerapan anu jelas tur luar biasa tina pariwisata lebet Dominika. Data anu leres, tapi tafsiranana meryogikeun analisis anu nempatkeun lampu bukti sareng bayangan tina pamulihan ieu, dumasar kana data global anu agregat data parsial ciri anu béda.

Salami lima puluh taun, pangaruh parantos dikaji anu kanyataanna parantos diperhatoskeun langkung ti saabad ka tukang, paradoks Simpson. Kacindekan anu parah tiasa dihontal nalika statistik ngagabungkeun data anu teu homogen. Tanpa nuliskeun rinci tiori matématika ieu, urang niténan yén ngamungkinkeun ngartos sababaraha watesan tafsir data ku Kamenterian Pariwisata Dominika, data, anu kabeneranna, kami negeskeun deui pikeun ngahindarkeun salah paham, henteu ditaroskeun.

Pentingna ngartos watesan ieu henteu kedah dibenerkeun di nagara dimana, dina 2019, ku cara ngahasilkeun devisa, pariwisata nyumbang 8.4% ka PDB, ngalambangkeun 36.4% ékspor barang sareng jasa. Sumawona, pariwisata, sanaos lentong 13% dibandingkeun sareng 2018, nyumbang dina taun 2019 ampir 30% tina Investasi Langsung Asing.

Kusabab kitu, verifikasi ati tina pernyataan éta di Républik Dominika, sektor pariwisata ninggali krisis anu disababkeun ku pandemi COVID-19 mangrupikeun dasar pikeun kabijakan publik nagara, ogé pikeun panduan kaputusan mikroékonomis operator séktor éta.

Hayu urang émut data utama anu dikutip ku Kamentrian:

- Kadatangan sanés warga udara ku hawa, dina bulan Agustus taun ieu, ngagambarkeun 96% jalma di 2019, tren langkung dikonfirmasi ku naon anu kajantenan dina satengah mimiti Séptémber.

- Trend ieu dikonfirmasi ku analisa bulanan tina pamulihan indikator ieu saprak pamulihan. dibandingkeun sareng 2019, parantos ningkat, ti 34% dina Januari-Pébruari, janten sakitar 50% dina Maret-April, janten ampir 80% dina Méi-Juni sareng 95% dina bulan Juli-Agustus.

- Kadatangan warga sanés Dominika parantos terus tumuh salami sapuluh sasih.

- Persentase wisatawan anu cicing di hotél nyaéta 73%.

Ieu sadayana data anu leres sareng didokumentasikeun. Nanging, Simpson ngingetkeun urang yén éta ngarujuk kana sampel anu agrégat kelompok béda sareng periode anu béda.

Analisis sakabéh periode bakal leres upami parantos aya stabilitas datangna dina tingkat bulanan dina periode anu dipilih pikeun babandingan. Ieu sanés masalahna, sareng bulan-bulan 2019 henteu sami pikeun babandinganana sareng taun 2021. Taun éta, operator wisata gampang némpél pangaruh maotna sababaraha wisatawan antara bulan Méi sareng Juni, anu ngabalikkeun pertumbuhan pariwisata Amérika Kalér anu kacatet. dina satengah taun mimiti (ampir 10%) kana turunna 3% salami sapuluh bulan kahiji (4% upami total datangna asing dianggap).

Ieu peryogi dibédakeun sabaraha tina 96% dina bulan Agustus atanapi langkung ti 110% dina dua minggu kahiji bulan ieu kusabab pulih angka (2021 kadatangan) sareng sabaraha turunna pangbagi (datangna 2019).

Épék ieu beuratna utamina upami kadatanganna direcah dumasar kana unsur inhomogénitas anu sanés, ngabédakeun anu sanés penduduk Dominika sareng warga asing.

Kami ngalakukeun éta dina tabel ieu dimana kami nampilkeun ieu data, kanggo sasih Januari-Agustus, mimitian taun 2013.

taun201320142015201620172018201920202021
 D414598433922498684546051538350616429707570345888811156
 F289187031750333394208361914738617744027620395646612936502081389

Data ieu, tanpa mempertanyakan babandingan Menteri pikeun bulan Agustus, ngarobih ukuranana, nunjukkeun yén dina jangka waktu dalapan bulan, total kadatangan 60% jalma taun 2019 sareng urang kedah balik deui ka 2013 pikeun milarian inohong anu langkung handap . Babandingan terakhir ieu ngarujuk kana data umum, tapi upami urang ngalereskeun perhatian ti urang asing hungkul, ieu bakal masihan 53%, ngabandingkeun sareng 2019, sareng 72%, ngabandingkeun sareng 2013.

Pertimbangan warga sanés asing sanés penting kusabab warga non-nyicingan Dominika sigana ngirangan panggunaan jasa tambahan sapertos hotél, réstoran, transportasi. Pangamatan anu henteu pati ngagungkeun ieu dirojong ku padumukan hotél, anu, sanajan urang asing 86% jalma anu ngaku, kirang tina jumlah ieu, sedengkeun sacara historis dua perséntase éta sami-sami tartib.

Aya data sanés homogen anu aya hubunganana sareng wisata asup anu kedah janten perhatian. Data ieu, dipidangkeun dina tabel di handap ieu, ngarujuk kana rusakna datangna dumasar kana wilayah asal anu sanés padumuk.

taunAmérika KalérEropaAmérika KidulAmérika Tengah
201860.8%22.4%12.6%3.9%
201961.9%21.6%12%4.1%
202061.2%24.7%10.7%3%
202170.6%14.6%9.5%5%

Data anu paling relevan pikeun réfléksi kami nyaéta kamekaran pariwisata Amérika Kalér dibarengan ku turunna éta ti Éropa. Upami data ieu dianggap babarengan sareng anu aya hubunganana sareng kabangsaan, anu pangaruh henteu langsung anu parantos kami koméntar, sigana pangaruh négatip tina turunna wisata Éropa boro-boro tiasa dibales ku kanaékan pariwisata Amérika Kalér.

Ramalan ieu ogé dirojong ku data Éropa ngeunaan pamulihan lalu lintas udara Éropa. Babandingan antara usum panas ieu sareng taun-taun sateuacanna nunjukkeun yén ngan 40% patalimarga 2019 parantos pulih, sareng paningkatan dibandingkeun sareng 2020, nalika pamulihanna 27%. Sareng kedah ditambihkeun yén patalimarga udara sanés mangrupikeun indikator homogén ogé, sabab di Éropa parantos aya pangorangan minimal patalimarga anu kedah dipikaresep ku Républik Dominika, nyaéta penerbangan antar benua. Nyatana, anu utamina pulih mangrupikeun penerbangan murah intra-Éropa. Kiwari, aranjeunna ngawakilan 71.4% tina total, sedengkeun dua taun ka pengker aranjeunna ngan ukur ngawakilan 57.1%, sareng henteu kedah dipaliré yén tujuan anu paling nyumbang kana hasil ieu, dina sababaraha cara, ngagambarkeun alternatif tina tawaran wisata Karibia.

Pikeun anu ieu kedah nambihan yén tindakan Éropa Green Pass henteu nguntungkeun pariwisata ka Éropa ogé kusabab vaksin anu paling seueur dianggo di Républik Dominika, Sinovac henteu kénging nampi Green Pass. Ieu tiasa diragukeun, tapi pastina mangaruhan sektor agénsi perjalanan, sahingga gambar anu dihasilkeunna masih aya kénéh jalan anu jauh sateuacan pariwisata Dominika leres-leres balik ka tingkat pra-pandemi na.

Pikeun ngandelkeun pamulihan kaayaan sateuacan-pandemi salaku akibat tina pangendali pandemik panginten optimis, sareng dina kaayaan naon, sigana moal kajantenan dina jangka pondok.

Ieu ngandung harti yén, tanpa masihan teuing pentingna pikeun pamutahiran sababaraha titik decimal dina perséntase ieu, perlu mikir ngeunaan kawijakan réaktivasi ningali dina jangka pertengahan 2023.

Laporan panganyarna ku Dewan Perjalanan sareng Pariwisata Dunya ngabela tindakan proaktif ku pamaréntah, sapertos investasi sareng narik investasi swasta di infrastruktur fisik sareng digital sareng ngamajukeun bagéan perjalanan khusus, sapertos pariwisata médis atanapi pariwisata MICE. Ieu ngakibatkeun kabijakan global, non-séktor anu ogé ngalibetkeun séktor masarakat sanés.

Pertimbangan anu sami dilakukeun dua bulan ka pengker ku diréktur jénderal anu ngurus UNCTAD, keukeuh perluna ngémutan deui modél pangembangan pariwisata, ngamajukeun pariwisata nasional sareng désa, sareng digitalisasi.

Infrastruktur anu aya di nagara éta ngamungkinkeun tindakan ieu, sareng ieu peryogi kabijakan promosi anu kuat, dikoordinirkeun sareng sektor swasta, tanpa wareg ku kanyataan yén pamulihan pasti aya. Kanyataan yén dina akhir taun ieu aya 4.5 juta atanapi 5 juta kadatangan, masih saeutik dibandingkeun sareng taun-taun sateuacanna, moal ngahasilkeun bédana ageung, kecuali upami kaayaan diciptakeun pikeun réaktivasi kuat sektor éta, anu bakal ngamungkinkeun nagara ngajaga jabatanana anu unggul dina pariwisata Karibia.

#rebuildingtravel

Nyitak Friendly, PDF & Email

Ngeunaan nyeratna

Galiléo Violini

Leave a Comment