Ngabobol Warta Internasional Megatkeun Berita Perjalanan kuliner kabudayaan Industri silaturahmi wartos tanggung jawab News kelestarian piknik News Kawat Wisata trending Ayeuna Warta Breaking Uganda

Pangusaha Simeut Uganda Ayeuna Aktivis COP26 Absen

Simeut di Uganda

Nalika Konperénsi Perubahan Iklim PBB ngeunaan ngawatesan émisi karbon ka 1.5 darajat, katelah COP26, dilaksanakeun di Glasgow ti 1-12 Nopémber 2021, tanpa kanyahoan ku para pamimpin dunya anu hadir, hiji kota anu sakedik dikenal di luar Kota Greater Masaka, ayana 130 kilométer kidul-kulon. Ibukota Uganda, Kampala, komunitas urang Uganda anu hirup tina panen belalang salami karajaan Buganda parantos aya ti abad ka-13, kalebet dimana klan belalang anu sacara lokal katelah "nsenene" mangrupikeun salah sahiji tina 52 marga di Buganda. .

Nyitak Friendly, PDF & Email
  1. Di Bukakata lokasina di pinggiran Great Masaka di shores Danau Victoria, komunitas nyieun pembunuhan ti Panén ngeunah populér ieu antara bulan hujan Méi jeung Nopémber.
  2. Ieu nalika simeut dipaksa kaluar tina tong ku hujan.
  3. Ieu rada kontras jeung "Natal bodas" di Kulon, nu dicirikeun ku snowfall herald musim.

Di Uganda éta silalang anu sacara harfiah "salju" ti langit, narik sababaraha komunitas ti déwasa ka barudak animasi playfully panén critters ieu. Lamun Santa Claus (St. Nicholas) éta Ugandan, musim meureun bakal christened "Natal héjo".

Beuki, dagang geus jadi perusahaan badag kalawan sababaraha pangusaha Ugandan ngagunakeun lampu caang jeung haseup tina jukut ngaduruk ka ngalieurkeun ieu critters nokturnal nu smash kana sheeting beusi tur ngageser kana tong keur trapped tur dipanén di droves. Dusun-dusun ieu cahayana kacida alusna, nepi ka dina hiji mangsa nalika iinditan peuting ti Kigali ka Kampala, panulis ieu salah nunjuk lampu salaku dayeuh Masaka, ngan sadar yen eta mangrupakeun gorombolan simeut katarik cahaya, loba kuciwa. pangeusi séjén.

Karung simeut ieu tiasa dipulut dugi ka UGX 280000 (US $ 80) dina harga borongan di Kampala dimana éta paménta tinggi ti padagang jalanan anu ngajual éta ka komuter lalu lintas ka pasar kota utama. Loba masarakat utamana ti Masaka geus junun ngangkat mata pencaharian maranéhanana, ngawangun imah, malah ngadidik barudak maranéhanana ti dagang.

Leuwih ti éta, numutkeun panalungtikan ti Organisasi Pangan sareng Pertanian (FAO), serangga anu tiasa didahar ningkatkeun mata pencaharian, nyumbang kana kaamanan pangan sareng gizi, sareng gaduh tapak ékologis anu langkung handap dibandingkeun sumber protéin sanés tina daging sapi, babi, hayam, sareng. domba.

Sanaos buktina nilai gizina salaku sumber alternatif pangan anu bergizi sareng lestari lingkungan, nagara sapertos AS, nagara Uni Éropa, jeung Inggris teu nyaluyukeun deui larangan pikeun ngidinan importation serangga sanajan aranjeunna rangkep pikeun ékspor. Sababaraha wisatawan Afrika parantos dipendakan sareng kadali wates anu ketat anu ngancurkeun ngeunah anu berharga ieu nalika dugi ka tujuanana. Dina hiji kasempetan, hiji panumpang Ugandan (nami ditahan) kapilih pikeun bio-dispose simeut hargana sacara lisan tinimbang nyerah aranjeunna ka staf Bea Cukai AS astounded, teu sanggeus iinditan satengahna sakuliah dunya.

Aya ogé bukti yén serangga ngaluarkeun gas rumah kaca sareng amonia langkung saeutik tibatan peternakan konvensional anu nyababkeun 14.5% tina émisi gas rumah kaca global, dimana métana tina ingon-ingon mangrupikeun masalah utama anu nyababkeun 16 persén, nurutkeun Organisasi Pangan sareng Pertanian PBB (FAO). ).

Serangga merlukeun fraksi lahan, mesin pertanian kawas traktor, péstisida atawa pompa irigasi, sarta tumuwuh dina poé tinimbang bulan atawa taun. Aranjeunna meakeun kirang tanaga dibandingkeun sareng bentuk tatanén sanés anu mangrupikeun panggerak utama leungitna biodiversiti global sareng kontributor utama pikeun émisi gas rumah kaca. Kalayan rasio 1 manusa sareng 1.4 milyar serangga, ieu ageung pisan sareng tiasa janten lega pikeun nutrisi dunya sanaos dilayanan dina bubuk atanapi bentuk anu langkung enak pikeun nyalametkeun nyawa.

dina COP26 dimana Greta Thunberg ilubiung sareng aktivis iklim nonoman, Vanessa Nakate Uganda nyatakeun yén puncak éta gagal nyatakeun yén éta "festival greenwash kalér global."

Anjeunna henteu tebih tina kaleresan dimana G20 henteu leumpang dina omongan sanaos nyumbangkeun 80% émisi CO2. Salami serangga henteu aya dina menu banquet puncak salajengna (sapertos anu dimaksud tapi pikeun sababaraha bottlenecks anu ngalarang) pikeun nambihan escargot, sushi, sareng caviar - langkung biasa kana palette barat, éta tetep gagal. Nambahkeun Nakate, "Sacara sajarah, Afrika tanggung jawab ngan ukur 3% tina émisi global, tapi urang Afrika ngalaman sababaraha dampak anu paling brutal didorong ku krisis iklim." Anjeunna, kumaha oge, nawiskeun kecap-kecap harepan, nunjukkeun yén parobihan tiasa kajantenan upami aktivis terus nanggung tanggung jawab pamimpin pikeun ngarugikeun iklim.

Sedih, balik ka bumi di Nakate's Uganda, aya panurunan dina hasil tina panén simeut pikeun cocog sareng épék ngarugikeun perubahan iklim kusabab déforestasi. Di Bukatata, legana badag nepi ka 9,000 héktar habitat liar nu baheulana leuweung jeung jukut kiwari jadi perkebunan nanas.

Di Kampala dimana simeut biasa ragrag nepi ka taun 90-an, rohangan héjo sareng leuweung leuweung parantos masihan jalan pikeun pangwangunan mall, gedong luhur, perumahan, sareng jalan.

Panginten dina retrospect, duta besar anu teu disadari pikeun belalang sareng aktivis perubahan iklim pikeun masalah éta, nyaéta Lupita Nyong'o, juara akademi aktris pangrojong pangsaéna dina taun 2014, nalika anjeunna téma pakéanna dina pambukaan festival pilem Cannes dina "nsenene" Uganda. ,” pikeun warna jeung desain kawas jangjang sarta crediting awéwé Uganda pikeun inspirasi gaya rambut.

Dugi ka waktos éta, pangusaha simeut Uganda bakal tetep teu jelas sapertos nooks di Masaka dugi ka batur ti G20 nampi mémo.

Nyitak Friendly, PDF & Email

Ngeunaan nyeratna

Tony Ofungi - eTN Uganda

Leave a Comment