Ngabobol Warta Internasional Megatkeun Berita Perjalanan kajahatan Berita Pamaréntah wartos piknik News Kawat Wisata Warta Breaking Uganda

Disangka Pembunuh Simpanse Uganda Bisa Nyiksa Hirup di Penjara

Gambar kahadean tina Asosiasi pikeun Konservasi Leuweung Bugoma

Otoritas Margasatwa Uganda (UWA) parantos ngadaptarkeun terobosan dina panyilidikan sareng panangkepan para pemburu anu disangka maéhan 2 simpanse di Leuweung Bugoma sareng Cagar Satwa Kabwoya kalayan ditewak pamimpin cincin anu disangka Yafesi Baguma, yuswa 36 taun.

Nyitak Friendly, PDF & Email

Yafesi Baguma mangrupikeun pemburu anu terkenal anu parantos buron saatos ditewak kolegana bulan kamari. Anjeunna parantos aya dina daptar penjahat anu disangka janten bagian tina 5 jalma anu maéhan 2 simpanse dina Séptémber 2021.

Ieu nuturkeun pamanggihan pikasieuneun 2 simpanse anu kapanggih ku tim patroli ti Asosiasi Konservasi Leuweung Bugoma (ACBF) dina 27 Séptémber 2021, bari ngira-ngira degradasi anu disababkeun ku para penebang.

Operasi dipasang pikeun milarian Baguma dina 10 Januari 2022, anu ditungtungan ku panangkepan anu suksés, ngiringan tip intelijen sareng operasi gabungan ku penjaga UWA sareng pulisi Uganda. Baguma kapanggih di désa Kakindo di kacamatan Kakumiro, 104 km jauh ti Suaka Margasatwa Kabwoya dimana anjeunna ngungsi 4 bulan kapengker saatos maéhan 2 simpanse. Baguma ngantunkeun imahna di désa Nyaigugu, paroki Kimbugu, kacamatan Kabwoya, kacamatan Kikuube. Dina 27 Séptémber 2021, Baguma sareng 3 anu sanés - Nabasa Isiah, 27 taun; Tumuhairwa John, 22 taun; jeung Baseka Eric, 25 taun - disangka geus maéhan 2 simpanse. 3 aya dina reman dina hubungan sareng kasus anu sami.

Numutkeun pernyataan anu dikaluarkeun ku Manajer Komunikasi UWA, Bashir Hangi, tanggal 10 Januari 2022, "Baguma ayeuna nuju diangkut ka Stasion Sentral Kampala ti mana anjeunna bakal didakwa sateuacan Pengadilan Utilitas, Standar sareng Satwa liar sareng dituduh pembunuhan ilegal spésiés ditangtayungan. UWA bakal neraskeun milarian tersangka anu sésana supados sadayana 5 dihadapkeun ka hukum pikeun ngajawab dakwaan. The Wildlife Act of 2019 nyadiakeun hukuman saumur hirup atawa denda 20 miliar Uganda shillings pikeun kejahatan ngalawan maéhan spésiés kaancam.

Misteri, kumaha oge, masih nutupan pupusna gajah leuweung ngora anu kapanggih maot di precincts leuweung dina 28 Agustus 2021, kasampak kurus meureun ti kapindahan ti habitat alam na.

Legana 41,144 héktar Leuweung Bugoma geus jadi subyek kontrovérsi saprak Karajaan Bunyoro Kitara ngajakan 5,779 héktar leuweung ka Hoima Sugar Limited pikeun penanaman tebu dina bulan Agustus 2016.

Ahli lingkungan parantos ngalaksanakeun perang hukum sareng Karajaan Bunyoro sareng Otoritas Manajemén Lingkungan Nasional (NEMA) pikeun buru-buru ngaluarkeun sertipikat Penilaian Dampak Lingkungan sareng Sosial (ESIA) ka Gula Hoima tanpa prosés anu leres kalebet pamariksaan umum anu nyatakeun larangan COVID-19.

Tekanan anu teu kaampeuh ti kelompok advokasi parantos dipuncak dina Kaadilan Musa Ssekaana, Kepala Divisi Sipil Pangadilan Tinggi di Kampala, mundur diri dina 8 Désémber 2021, tina sidang pikeun kasus panganyarna anu diajukeun ku Resource Agent Africa (RRA), The Uganda Environment Shield , jeung Uganda Law Society ngalawan Gula Hoima, NEMA, jeung nu lianna dina hak bersih énergi jeung jas lingkungan sehat.

Ieu nyababkeun keprok aktivis anu ngayakeun konferensi pers nungtut restorasi leuweung anu rusak. Ieu kalebet Jaringan Aksi Iklim Uganda (CANU), Asosiasi pikeun Konservasi Leuweung Bugoma (ACBF), Institut Énergi sareng Pamaréntahan Afrika (AFIEGO), Asosiasi Nasional Ahli Lingkungan Profesional (NAPE), Jaringan Media Cai sareng Lingkungan (WEMNET), Jane. Goodall Institute, Association of Uganda Tour Operator (AUTO), Tree Talk Plus, Association of Scouts of Uganda, Inter-Generational Agenda on Climate Change (IGACC), sareng Climate Desk Buganda Kingdom. Aktivis Perubahan Iklim, Vanesa Nakate, seger ti puncak COP 26 di Glasgow, Skotlandia, nembé nambihan sorana kana kampanye #saveBugomaForest.

Kacilakaan anu pang anyarna nyusul cabut batu anu ditandaan dina bulan Désémber anu parantos didirikeun saatos latihan dibuka deui wates gabungan saatos Komisaris Kontroversial Lands and Surveys, Wilson Ogalo, ngadadak maréntahkeun juru ukur dina taneuh pikeun ngeureunkeun latihan kalayan alesan liburan Natal. dugi ka 17 Januari 2022.

Lokasina di kacamatan Kikube, Bugoma Tengah Leuweung Reserve asalna gazetted dina 1932, nyaeta imah 23 spésiés mamalia; 225 spésiés manuk kaasup rangkong, turacos, francolin Nahan, jeung pitta breasted héjo; 570 simpanse; nu endemik Uganda mangabey (lophocebus ugandae), baboons buntut beureum, monyét vervet, duikers biru, babi rungkun, gajah, jackals belang samping, jeung ucing emas. Leuweung ogé ngagaduhan artefak penting anu penting pikeun Karajaan Bunyoro Kitara di sub-county Kyangwali, distrik Kikuube, anu dipulangkeun deui ka karajaan saatos Undang-undang Penguasa Tradisional (Restitusi Aset sareng Harta) 1993.

Bugoma Jungle Lodge mangrupikeun hiji-hijina akomodasi anu wawatesan sareng leuweung anu nawiskeun istirahat antara Leuweung Kibale sareng Taman Nasional Murchison Falls.

#ugandawildlife

Nyitak Friendly, PDF & Email

Ngeunaan nyeratna

Tony Ofungi - eTN Uganda

Leave a Comment

1 Comment