Hawaii, Alaska, Basisir Kulon AS ayeuna aya dina Piwuruk Tsunami saatos Letusan vulkanik Tonga

Hawaii, Alaska, Basisir Kulon AS dina kaayaan peringatan tsunami ayeuna saatos bituna gunung Tonga
Hawaii, Alaska, Basisir Kulon AS dina kaayaan peringatan tsunami ayeuna saatos bituna gunung Tonga

Letusan jero cai tina gunung seuneuan Hunga Tonga-Hunga Haʻapai lumangsung 40 mil kiduleun pulo utama Tonga tina Tongatapu, memicu tsunami anu narajang Tonga sarta ngajurung sababaraha nagara séjén, kaasup AS, pikeun ngaluarkeun advisories tsunami.

Sora gunung seuneuan kacida nyaringna nepi ka 500 mil jauhna.

"Sora guludug nyaring" kadéngé nepi ka Fiji, nagara pulo Pasifik sejen lokasina leuwih ti 500 mil jauh ti situs letusan, ceuk pajabat.

Di Selandia Anyar, jasa ramalan cuaca lokal, Weather Watch, ngalaporkeun yén sababaraha warga ogé ngupingkeun sora ledakan anu "saukur pikaheraneun", sanaos Selandia Anyar jarakna langkung ti 1,400 mil ti Tonga.  

Letusanna ageung pisan dugi ka katingali jelas dina gambar anu dicandak ku sababaraha satelit anu ngorbit Bumi, kalebet US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) GOES-West. 

Rakaman dina média sosial nunjukkeun ledakan haseup abu-abu raksasa naék luhureun sagara sareng ka langit. The plumes haseup, gas, jeung lebu ngahontal jangkungna 12 mil, nurutkeun kana Tonga Geological Services. Awan abu ogé dilaporkeun ampir 440 mil lega, nurutkeun sababaraha laporan. 

Abu murag di ibukota Tongan of Nuku'alofa, nurutkeun sababaraha saksi - sarta sora bitu ieu dilaporkeun kadéngé sakuliah Pasifik Kidul.

Tacan aya laporan ngeunaan korban jiwa atanapi karusakan harta benda. 

Tonga, Fiji, sareng Vanuatu sadayana parantos ngaluarkeun peringatan tsunami.

Piwuruk tsunami ogé parantos dikaluarkeun pikeun Basisir Kulon AS, kalebet Amérika Serikat California, Oregon, Washington, Hawaii jeung Alaska, éta Puseur Peringatan Tsunami Nasional di Palmer, Alaska, ceuk.

Dina 7.06 HST / 9.06 PST, piwuruk pikeun Hawaii tetep, tapi pejabat Pertahanan Sipil Hawaii nyatakeun gelombang tsunami di sakuliah nagara "ayeuna ngirangan" tapi tetep bahaya dina tingkat piwuruk. Teu aya karusakan anu kacatet dugi ka ayeuna.

Seueur pantai sareng palabuhan di California ditutup isuk-isuk nalika gelombang tsunami leutik mimiti mekar.

Piwuruk Tsunami dina Pangaruh pikeun; * CALIFORNIA, Basisir ti The Cal./Mexico Border ka The Oregon/Cal. Wates kaasup San Fransisco Bay * OREGON, Basisir ti The Oregon / Cal. Wates ka The Oregon / Nyeuseuh. Wates kaasup basisir muara Walungan Columbia * WASHINGTON, Basisir luar ti wates Oregon/Washington ka Slip Point, basisir muara Walungan Columbia, jeung basisir Selat Juan de Fuca * BRITISH COLUMBIA, Basisir kalér jeung Haida Gwaii, basisir tengah jeung kalér-wétaneun. Pulo Vancouver, basisir kulon luar Pulo Vancouver, basisir Selat Juan de Fuca * SOUTHEAST ALASKA, Basisir jero jeung luar ti The SM / Alaska Border ka Cape Fairweather, Alaska (80 mil SE of Yakutat) * ALASKA SOUTH AND THE ALASKA Semenanjung, basisir Pasifik ti Cape Fairweather, Alaska (80 mil SE of Yakutat) ka Unimak Pass, Alaska (80 mil NE of Unalaska) * ALEUTIAN ISLANDS, Unimak Pass, Alaska (80 mil NE of Unalaska) ka Attu, Alaska kaasup Pribilof. Kapuloan

Badan Manajemén Darurat Nasional Selandia Anyar nyarios yén jalma-jalma di basisir kalér sareng wétan Pulo Kalér tiasa ningali "surges anu teu kaduga di basisir." Otoritas di nagara bagian Australia di New South Wales nyarioskeun ka jalma-jalma "kaluar tina cai sareng ngajauhan cai anu langsung."

Letusan dinten ieu mangrupikeun salah sahiji anu panggedéna dina sababaraha dekade, numutkeun sababaraha penilaian. Éta anu kadua dina séri letusan, sareng anu sanésna kacatet dina dinten Jumaah. 

Nyitak Friendly, PDF & Email

News Patali