Inpormasi Anyar ngeunaan Kumaha Crosstalk Antara Sél Pankréas Bisa Ngadorong Bentuk Diabetes Langka

Ditulis ku jelema nu nyunting

Énzim pencernaan mutant agrégat dina sél beta anu ngahasilkeun insulin caket dieu, nyababkeun kaayaan turunan anu tiasa ngajelaskeun panyakit pankréas sanés.

Nyitak Friendly, PDF & Email

Dina pankréas, sél beta anu ngahasilkeun insulin dikelompokeun sareng sél éndokrin anu ngahasilkeun hormon sanés sareng dikurilingan ku sél éksokrin pankréas anu ngaluarkeun énzim pencernaan. Panaliti Pusat Diabetes Joslin ayeuna parantos nunjukkeun kumaha salah sahiji bentuk panyakit anu jarang diwariskeun anu katelah diabetes onset dewasa ngora (MODY) didorong ku énzim pencernaan mutasi anu dihasilkeun dina sél exocrine pankréas anu teras dicandak ku sél beta sékrési insulin tatangga.

Pananjung ieu tiasa ngabantosan ngartos panyakit pankréas sanés, kalebet diabetes tipe 1 atanapi diabetes tipe 2, dimana crosstalk molekular abnormal antara dua kelompok sél ieu tiasa maénkeun peran anu ngarusak, saur investigator senior Joslin Rohit N. Kulkarni, MD, PhD, Kepala Bagian Ko-Seksi Joslin's Islet and Regenerative Biology Section sareng Profesor Kedokteran di Harvard Medical School.

Kaseueuran versi MODY disababkeun ku mutasi tunggal dina gen anu nganyatakeun protéin dina sél beta. Tapi dina hiji bentuk MODY disebut MODY8, gén mutated dina sél exocrine caket dieu dipikawanoh pikeun kick off prosés ngaruksak ieu, ceuk Kulkarni, pakait panulis dina kertas Métabolisme Alam presenting karya. Élmuwan di lab na manggihan yén dina MODY8, énzim pencernaan dihasilkeun ku gén mutated ieu agrégat dina sél beta jeung ngaruksak kaséhatan maranéhanana sarta fungsi ngaleupaskeun insulin.

"Sanaos pankréas éndokrin sareng éksokrin ngabentuk dua bagian anu béda-béda kalayan fungsi anu béda-béda, hubungan anatomis anu caket ngabentuk nasibna," saur Sevim Kahraman, PhD, panalungtik postdoctoral di lab Kulkarni sareng panulis panulis kertas. "Kaayaan patologis ngembang dina hiji bagian ngarusak anu sanés."

"Sanaos MODY8 mangrupikeun panyakit anu jarang pisan, éta tiasa ngajelaskeun mékanisme umum anu aub dina ngembangkeun diabetes," saur Anders Molven, PhD, panulis anu nyumbang sareng Profesor di Universitas Bergen di Norwégia. "Papanggihan kami nunjukkeun kumaha prosés panyakit anu dimimitian dina pankréas exocrine pamustunganana tiasa mangaruhan sél beta anu ngahasilkeun insulin. Kami nyangka yén crosstalk exocrine-éndokrin négatip sapertos kitu tiasa relevan pikeun ngartos sababaraha kasus diabetes tipe 1.

Kulkarni ngajelaskeun yén gén CEL (carboxyl ester lipase) anu mutasi dina MODY8 ogé dianggap gén résiko pikeun diabetes tipe 1. Éta nyababkeun patarosan naha sababaraha kasus diabetes tipe 1 ogé nampilkeun protéin mutan agrégat ieu dina sél béta, saurna.

Panalitian dimimitian ku ngarobih garis sél exocrine (acinar) manusa pikeun nganyatakeun protéin CEL mutant. Nalika sél béta dimandian dina larutan tina sél éksokrin anu mutasi atanapi normal, sél béta nyandak protéin anu mutasi sareng normal, nyababkeun jumlah protéin anu mutasi langkung ageung. Protéin normal didegradasi ku prosés biasa dina sél béta sarta ngiles salila sababaraha jam, tapi protéin mutant henteu, malah ngabentuk agrégat protéin.

Janten kumaha agrégat ieu mangaruhan fungsi sareng kaséhatan sél béta? Dina runtuyan ékspérimén, Kahraman sareng rekan-rekanna ngabuktikeun yén sél-sélna henteu ngaluarkeun insulin ogé nalika dipénta, proliferasi langkung laun sareng langkung rentan ka maot.

Manehna dikonfirmasi papanggihan ieu ti garis sél jeung percobaan dina sél ti donor manusa. Saterusna, manéhna transplanted sél exocrine manusa (deui nganyatakeun boh mutated atawa énzim pencernaan normal) babarengan jeung sél béta manusa kana model mouse dirancang pikeun nampa sél manusa. "Sanaos dina skenario éta, anjeunna tiasa nunjukkeun yén protéin mutated deui dicandak langkung seueur ku sél béta dibandingkeun sareng protéin normal, sareng éta ngabentuk agrégat anu teu larut," saur Kulkarni.

Sajaba ti, examining pankréas ti jalma kalawan MODY8 anu maot tina sabab sejen, peneliti nempo yén sél béta ngandung protéin mutated. "Dina donor cageur, urang teu manggihan malah protéin normal dina sél béta," cenahna.

"Carita MODY8 ieu mimitina dimimitian ku observasi klinis pasien kalayan diabetes anu ogé ngagaduhan masalah pencernaan, anu nyababkeun mendakan pangbagi genetik umum," saur Helge Raeder, MD, panulis sareng Profesor di Universitas Bergen. "Dina ulikan ayeuna, urang nutup bunderan ku mechanistically linking ieu papanggihan klinis. Sabalikna sareng ekspektasi urang, énzim pencernaan anu biasana ditakdirkeun pikeun peujit malah disesatkan pikeun asup ka pulo pankréas dina kaayaan anu gering, pamustunganana ngaganggu sékrési insulin.

Kiwari, jalma anu ngagaduhan MODY8 dirawat ku insulin atanapi obat diabetes lisan. Kulkarni sareng rekan-rekannya bakal milarian cara pikeun ngarancang terapi anu langkung cocog sareng pribadi. "Contona, naha urang tiasa ngabubarkeun agrégat protéin ieu, atanapi ngabatesan agrégatna dina sél béta?" cenah. "Urang tiasa nyandak isyarat tina naon anu diajarkeun dina panyakit sanés sapertos Panyakit Alzheimer sareng Panyakit Parkinson anu gaduh mékanisme agrégasi anu sami dina sél."

Nyitak Friendly, PDF & Email

Ngeunaan nyeratna

jelema nu nyunting

Pimpinan redaktur pikeun eTurboNew nyaéta Linda Hohnholz. Anjeunna dumasar di markas eTN di Honolulu, Hawaii.

Leave a Comment