Musik Rumba Congolese Lebetkeun Daptar Warisan UNESCO

Musik Rumba Congolese anu unggul di Afrika ayeuna aya dina daptar warisan budaya kamanusaan dunya saatos Organisasi Pendidikan, Ilmiah, sareng Budaya PBB (UNESCO) ngaku musik kana pangakuan internasional.

Nyitak Friendly, PDF & Email

Badan budaya, pendidikan, sareng ilmiah PBB UNESCO parantos nambihan tari rumba Congolese kana daptar warisan budaya intangible na.

Nangtung musik ngarah di Afrika, nu Congolese Rumba téh euyeub ku budaya Afrika, warisan, jeung manusa; sadayana nyarioskeun ngeunaan Afrika.  

Dina pasamoan panganyarna na pikeun diajar sababaraha genep puluh aplikasi, Komite UNESCO tungtungna ngumumkeun yén rumba Congolese ieu ngaku dina daptar warisan intangible sarta manusa sanggeus pamundut ku Républik Démokratik Kongo (DRC) jeung Kongo Brazzaville.

Musik Rumba ngagambar asal-usulna di karajaan kuno Kongo, dimana saurang ngalaksanakeun tarian anu disebut Nkumba. Éta ngagaduhan status warisan pikeun sora anu unik anu ngahijikeun kendang urang Afrika anu diperbudak ku mélodi penjajah Spanyol.

Musik ngawakilan bagian tina identitas jalma Congolese jeung diaspora maranéhanana.

Salila perdagangan budak, urang Afrika mawa budaya sareng musikna ka Amérika Serikat sareng Amérika. Aranjeunna ngadamel instrumenna, awalna dasarna, langkung canggih engké, pikeun ngalahirkeun jazz sareng Rumba.

Rumba dina vérsi modérenna umurna saratus taun dumasar kana polyrhythms, drum, sareng percussions, gitar sareng bass, sadayana ngahijikeun budaya, nostalgia, sareng ngabagi kasenangan.

Musik Rumba ditandaan ku sajarah pulitik masarakat Congolese saméméh jeung sanggeus kamerdikaan, tuluy jadi populér di sakuliah Afrika kiduleun Sahara.

Saluareun Républik Démokratik Kongo sareng Kongo Brazzaville, Rumba nempatan tempat anu kasohor di sakuliah buana Afrika ngaliwatan warisan sosial, politik, sareng budaya sateuacan kamerdékaan bangsa-bangsa Afrika. 

Républik Démokratik Kongo sareng Républik Kongo parantos ngintunkeun tawaran gabungan pikeun rumba na nampi status warisan pikeun sora anu unik anu ngahijikeun kendang urang Afrika anu diperbudak sareng mélodi penjajah Spanyol.

UNESCO nambahkeun musik Congolese Rumba kana daptar warisan dunya. Républik Démokratik Kongo sareng Républik Kongo parantos ngintunkeun tawaran babarengan pikeun Rumba na nampi status Warisan Dunia, anu pikaresepeun pisan pikeun jalma-jalma di Républik Démokratik Kongo sareng Kongo-Brazzaville.

"Rumba dipaké pikeun hajatan jeung tunggara, di swasta, spasi publik jeung agama," ceuk nu kutipan UNESCO. Ngajéntrékeun éta salaku bagian penting jeung wawakil identitas jalma Congolese jeung diaspora maranéhanana.

Kantor Présidén Républik Démokratik Kongo Felix Tshisekedi nyarios dina tweet yén "Présidén Républik ngabagéakeun kalayan kabagjaan sareng kareueus ditambahan Rumba Congolese kana daptar warisan budaya."

Masarakat DRC sareng Kongo-Brazzaville nyarios yén tarian Rumba tetep hirup sareng ngarepkeun katambahan kana daptar UNESCO bakal masihan Kinérja anu langkung ageung bahkan diantara urang Kongo sareng Afrika. 

Musik Rumba parantos ditandaan ku sajarah politik Kongo sateuacan sareng saatos kamerdikaan sareng ayeuna aya dina sagala widang kahirupan nasional, saur Andre Yoka Lye, diréktur di lembaga seni nasional DRC di ibukota Kinshasa.

Musik ngagambar dina nostalgia, bursa budaya, résistansi, ketahanan, sareng ngabagi kasenangan ngaliwatan kode pakéan anu flamboyant, saurna.

Nyitak Friendly, PDF & Email

Ngeunaan nyeratna

Apolinari Tairo - eTN Tanzania

Leave a Comment

eTurboNews | eTN