Pamaréntah Australia ayeuna gaduh hak cipta bandéra Aborigin

Pamaréntah Australia ayeuna gaduh hak cipta bandéra Aborigin
Pamaréntah Australia ayeuna gaduh hak cipta bandéra Aborigin
Ditulis ku Harry Johnson

Kampanye pikeun "ngabebaskeun" bandéra Aborigin diluncurkeun saatos masarakat mendakan yén dina 2018 firma WAM Clothing parantos nampi hak ekslusif pikeun ngagunakeun gambar dina desain baju anu dijual sacara internasional.

Nyitak Friendly, PDF & Email

Bandéra Aborigin Australia dirancang ku seniman sareng aktivis Aborigin Harold Thomas, turunan masarakat Luritja Australia Tengah, sareng diadopsi salaku bandéra resmi dina 1995.

Ayeuna, tiasa dianggo ku saha waé gratis, saatos pamaréntahan di Canberra mayar langkung ti $14 juta dina perjanjian sareng panyipta bandéra.

Pamaréntah Australia tungtungna ngahontal kasapukan hak cipta sareng panyipta aslina, ngeureunkeun perang anu panjang sareng mahal pikeun desain na.

Kasepakatan éta mangrupikeun puncak kampanye 'Free the Flag' pikeun ngabéréskeun jaringan pajeulit perjanjian lisénsi hak cipta sareng nempatkeun kana domain umum. Pamaréntah bakal mayar 20 juta dolar Australia (leuwih ti AS $ 14 juta) artos pembayar pajak pikeun ngahontal tujuan ieu.

Patempatan éta kalebet pamayaran ka Thomas, anu ayeuna umurna 70an, sareng ngaleungitkeun sadaya lisénsi anu aya. Nalika Pasamakmuran bakal gaduh hak cipta, seniman bakal ngajaga hak moral pikeun karyana. 

"Dina ngahontal kasapukan ieu pikeun ngabéréskeun masalah hak cipta, sadaya warga Australia tiasa sacara bébas nampilkeun sareng nganggo bandéra pikeun ngagungkeun budaya Adat," saur Ken Wyatt, menteri féderal nagara pikeun Pribumi Australia.

Perdana Menteri Australia Scott Morrison nyatakeun yén perjanjian éta bakal "ngajagi integritas Bandéra Aborigin, saluyu sareng kahoyong Harold Thomas." Gambar éta bakal diperlakukeun cara anu sami sareng bandéra nasional, dina harti yén saha waé tiasa nganggo éta tapi kedah dilakukeun ku cara hormat.

Thomas nyatakeun harepan yén perjanjian éta "nyadiakeun kanyamanan ka sadaya urang Aborigin sareng urang Australia pikeun ngagunakeun bandéra, henteu dirobih, bangga, sareng tanpa larangan."

Kampanye pikeun "ngabebaskeun" bandéra Aborigin diluncurkeun saatos masarakat mendakan yén dina 2018 firma WAM Clothing parantos nampi hak éksklusif pikeun ngagunakeun gambar dina desain baju anu dijual sacara internasional. Gerakan akar umbi meunang daya tarik dina 2020, dipingpin ku juru kampanye Laura Thompson, anu nyiptakeun slogan inti na. Pendukung ngagungkeun kameunangan ku cara ngarobih hashtag janten #FreedTheFlag.

Bandéra nunjukkeun dua garis horizontal hideung sareng beureum, ngalambangkeun masing-masing urang Aborigin Australia sareng lahan anu aya hubunganana sareng penduduk asli. Di tengahna, bunderan konéng nangtung pikeun panonpoé.

Nyitak Friendly, PDF & Email

Ngeunaan nyeratna

Harry Johnson

Harry Johnson parantos janten editor tugas kanggo eTurboNews salila mroe ti 20 taun. Anjeunna cicing di Honolulu, Hawaii, sareng asalna ti Éropa. Anjeunna resep nyerat sareng nutupan warta.

Leave a Comment

eTurboNews | eTN