24/7 eTV BreakingNewsShow : Pencét dina tombol polumeu (kénca handap layar pidéo)
Bhutan Breaking News Megatkeun Berita Perjalanan kabudayaan wartos piknik Pembaruan Tujuan Wisata News Kawat Wisata Rupa-rupa Berita

Butan: Bumi Naga Guntur

Butan: Bumi Guntur Naga Rita payne Kabagjaan Nasional Kasar Raja karajaan Himalaya Bhutan janten berita utama internasional nalika anjeunna nyatakeun yén kabagjaan nasional anu ageung mangrupikeun tujuan pamaréntah sareng ékonomi henteu kedah dianggap ukur ukur kasuksesan.  Raja anu ayeuna, sapertos karuhunna, parantos ngupayakeun ngajaga kasaimbangan antara kamajuan sareng pamekaran bari ngalestarikeun budaya sareng warisan unik karajaan.  Pesona Bhutan, anu nami aslina, Druk Yul, hartosna Bumi Naga Guntur, janten jelas nalika ngalayang ka karajaan.  Kapal udara turun ngalangkungan awan ngalangkungan lanskap gunung anu luar biasa pikeun badarat di bandara Paro.  Béda sareng terminal internasional anu paling hambar sareng standar struktur sareng desain didasarkeun kana gaya Butan sareng hateup kai sareng tihang ukiran sareng mural bertema Budha dina témbok.  Tashi Namgay Resort, anu mangrupikeun markas utama kami salami kami cicing, sacara gampang ayana di sabalikna bandara.  Sapertos kaseueuran gedong sanés di Butan, kompleks hotél ogé ngagaduhan inspirasi tina arsitektur lokal tradisional bari nyayogikeun sadaya fasilitas anu diarepkeun dina pendirian méwah.  Sarang Macan sareng tempat wisata anu sanés Paro dianggap salaku salah sahiji lembah Bhutan anu paling éndah.  Kami hudang dina dinten munggaran mimiti kadatangan kami kana sora walungan anu ngalir gancang anu ngalir sapanjang dasar sanyawa hotél tina sumberna di gunung Himalaya.  Kami patepung ku pituduh kami, Namgay, sareng supir ngora, Benjoy, anu janten pendamping anu dipercaya sareng diinpormasi kami salami didatangan kami.  Barang anu mimiti dina program kami panginten anu paling nangtang.  Tujuanana kami nyaéta naék ka biara Paro Taktsang, anu kawéntar dikenal salaku Tiger's Nest, anu nempel sacara pasti ka ujung gawir anu lungkawing.  Sedih, kuring kedah nyerah nalika urang kirang ti saparapat jalan, kedah nampi yén kuring ngan saukur henteu cukup pas pikeun ngalengkepan perjalanan.  Salaki kuring, anu didamel tina barang anu langkung heureuy, leres-leres bangga nanjak ka biara sareng sumanget ngeunaan pandangan anu spektakuler.  Biara dipercaya ayana dina situs dimana Guru Rinpoche tapa di guha dina abad ka-8.  Éta dihormat salaku salah sahiji situs Budha anu paling suci henteu ngan ukur di Butan tapi di sakumna daérah Himalaya.  Sapuluh menit drive ti Paro tengah nyaéta Kyichu Lhakhang kuil abad katujuh anu megah.  Ogé di distrik Paro nyaéta Ta Dzong (Museum Nasional) salah sahiji tempat anu paling saé pikeun diajar ngeunaan agama Bhutan, adat istiadat sareng seni karajinan tradisional.  Ti dieu jalan satapak ngarah ka Rinpung Dzong biara ageung sareng bénténg anu tempatna Badan Monastik kabupatén ogé kantor administrasi pamaréntah Paro.  Ti Paro kami nyetir ka ibukota, Thimphu, dimana kami parios di Hotel Peri Phuntso anu kawéntar dina jalur wisata.  Thimphu ka Punakha Énjing énjing-énjing urang angkat ti Thimphu ka Punakha ngalangkungan pas Dochula (3,100m) anu nuju uji coba pikeun supir urang, Benjoy, kumargi sababaraha bagéan jalan katutup ku hujan anu mendadak sareng halimun anu beurat.  Nalika langit diberesihan kami diganjar ku pandangan anu pikasieuneun ti Himalaya wétan anu langkung ageung kalebet puncak tertinggi Bhutan.  Landmark utama nyaéta Punakha Dzong benteng bersejarah anu diwangun ku Shabdrung Ngawang Namgyel di 1637 sareng tempatna di simpang Pho Chu sareng Walungan Mo Chu.  Punakha mangrupikeun ibukota Bhutan dugi ka 1955 sareng masih janten tempat cicing di Je Khenpo, Kapala Abbot.  Bénténg éta, anu ngagaduhan peran penting dina kahirupan kaagamaan sareng kahirupan sipil di nagara éta, musnah dina sababaraha tahapan sajarahna ku kahuruan, banjir sareng gempa bumi sareng leres-leres dipugar dina arahan Raja anu ayeuna.  Mitos sareng legenda seueur di Butan.  Karajaan ieu dipenuhan kuil-kuil sareng kuil-kuil anu didedikasikan pikeun pantun dewa, biarawan sareng tokoh agama masing-masing dipasihan kakuatan khusus pikeun nyageurkeun sareng nyungkeun berkah khusus.  Kami nuluykeun perjalanan pondok ka kuil anu dikhususkeun pikeun Drukpa Kunley, biarawan anu gaduh reputasi anu matak panasaran.  Anjeunna katelah salaku "the Madman Illahi of Butan" kusabab hirupna anu warna sareng kasohor ngagaduhan 'sirit magis'; teu anéh, candi aya hubunganana sareng kasuburan.  Pasangan anu henteu gaduh budak ngarambat jarak jauh pikeun nawiskeun do'a ka anjeunna sareng poto dipajang di kuil jalma anu percanten do'a na diwaler.  Thimphu jalan-jalan deui ka Paro Program di urang balik ka Thimphu kalebet kunjungan ka Institute of Medicines Tradisional dimana urang tiasa diajar ngeunaan bahan baku pribumi anu dianggo pikeun nyiapkeun sababaraha produk kaséhatan.  Kami teraskeun ka Folk and Heritage Museum, anu mintonkeun alat-alat anu dianggo ku patani Bhutan tradisional sareng masihan ideu ngeunaan kahirupan tangguh anu aranjeunna masihkeun dina bagian karajaan anu kirang maju.  Di caket dieu nyaéta Sakola Lukisan anu ngahususkeun kana lukisan tradisional, patung sareng ukiran kai Dina sonten sonten kami ngadatangan Great Buddha Dordenma, patung raksasa Budha linggih di luhur gunung anu ningali Thimphu.  Ampir 52 méter jangkungna (168 méter) éta mangrupikeun salah sahiji patung Budha panggedéna sareng jangkung sadunya.  Pandangan Thimphu di handap ieu matak narik ati.  Tempat anu dipikaresepna sanésna nyaéta lokakarya dimana kertas buatan tangan dihasilkeun sareng Nasional Kerajinan Tangan Nasional, anu namina nunjukkeun, mangrupikeun harta karun produk anu dilakukeun dina Budaya Bhutan sareng cara hirup Sanaos Bhutan ngaganjel antara tatangga raksasa na, India sareng Cina , éta parantos suksés ngajaga basa, budaya sareng adat istiadat na.  Masarakat na kuat egaliter.  Sedengkeun sistem kulawarga dasarna patriarkal, perkebunan kulawarga dibagi sami antara putra sareng putri.  Bahasa resmi karajaan nyaéta Dzongkha, dialék anu mirip sareng Tibét.  Kalénder Bhutan dumasar kana sistem Tibét anu antukna asalna tina siklus lunar Cina.  Lalaki sareng awéwé nganggo baju nasionalna sanaos jalma ningali langkung seueur jalma nganggo baju barat di kota sareng kota.  Lalaki katingali keuna dina jubahna ku sabuk anu diikat dina pingpingna.  Awéwé anu diasah nganggo jubah ankle-panjang didamel tina lawon warna-warni sareng nganggo perhiasan anu khas didamel tina batu karang, mutiara, pirus sareng batu akik agate anu permata anu disebatna urang Buta "lawon Déwa".  Kadaharan Bhutan saderhana sareng séhat sanaos henteu cocog sareng cita rasa saréréa.  Ongkos tradisional diwangun ku kacang buncis sareng kéju tradisional, daging babi atanapi sapi kalayan rupa-rupa piring sayuran asak sareng bumbu lokal.  Jalma tiasa ngagaduhan katuangan lokal ku harga anu murah di kafe tradisional sareng réstoran bahkan tuang di bumi swasta anu parantos dipilih sareng agénsi perjalanan.  Pikeun wisatawan anu hoyong tetep kana ongkos anu langkung akrab, sauntuyan hotél internasional ngalayanan asakan internasional India, kulon sareng internasional.  Pariwisata mangrupikeun sumber pendapatan anu penting Sapertos anu tos dicarioskeun sateuacanna, Raja waspada ngeunaan mayungan tradisi sareng warisan nagara tina karusakan anu tiasa disababkeun ku pariwisata komérsial.  Butan mangrupikeun nagara anu dikonci darat ngan ukur 700,000 jalma, kalayan pilihan terbatas pikeun ékspor atanapi industri kusabab rupa bumi pagunungan na.  Kaseueuran penduduk nagara miskin, sareng 12% hirup handapeun garis kamiskinan internasional.  Pariwisata mangrupikeun salah sahiji sumber panghasilan utama pikeun Bhutan.  Wisatawan diperyogikeun nyéépkeun sakedik $ 200 per jalma per dinten ti Désémber - Pébruari, sareng Juni - Agustus sareng $ 250 per jalma per dinten ti Maret - Mei, sareng Séptémber - Nopémber.  India, Bangladés, sareng Maldivians dibebaskeun tina muatan sapopoé ieu.  Aya ogé sababaraha diskon anu sayogi, utamina pikeun murid sareng murangkalih umur 5 - 12.  Kawijakan ieu narik kritik ti sababaraha pikeun ngabédakeun jalma anu kurang hadé.  Nanging, éta berkat panghasilan tina pariwisata yén masarakat Bhutan tiasa nampi perawatan kaséhatan gratis, pendidikan gratis, bantuan kamiskinan sareng infrastruktur.  Butan dikaruniai rupa-rupa khasanah khasanah sareng bentang mimitian ti gunung Himalaya sareng gunung glaciers anu nganggo salju dugi ka leuweung anu subur.  Langkung ti dua per tilu Bhutan ditutupan ku leuweung tempat manuk aheng, sato sareng kahirupan manuk mekar.  Karajaan ieu ngagaduhan sababaraha taman nasional, salah sahiji anu paling sering dianjang nyaéta tempat suci Manas Game di sisi walungan Manas anu ngawangun wates sareng nagara Assam India.  Di dieu urang tiasa mendakan badak tanduk hiji anu kaancam punah, gajah, macan, kebo, seueur spésiés kijang sareng langur emas, monyét leutik anu unik di daérah ieu.  Kalayan seueur spésiés satwa janten punah di sababaraha daérah dunya akibat tina perburuan atanapi leungitna padumukan kusabab pamekaran kota, Butan nyéépkeun sumber daya anu lumayan pikeun ngajagi kahirupan liar na.  Miang ti Bhutan Salami pondok waktos kami, urang ngan ukur tiasa ningali sakedik tina naon anu ditawarkeun karajaan.  Cuaca, sakali deui, janten faktor nalika kami siap-siap angkat ti Butan.  Kami nyéépkeun wengi anu cemas di Paro nalika méga ngagelebug gunung sareng hujan ageung lumangsung sapanjang wengi.  Kaget urang resepsionis di hotél ngawartosan yén henteu tetep yén penerbangan sering dibolaykeun kusabab cuaca goréng.  Dina acara déwa-déwi seuri ka urang, hujan lirén sareng kami tiasa ngapung kaluar sapertos anu dijadwalkeun.  Dina kirang ti sajam kami balik di ibukota Nepal, Kathmandu, sareng kunjungan kami ka Bhutan karasa ngimpi.  Henteu héran upami survey di Lonely Planet nempatkeun Butan dina daptar luhur nagara-nagara anu bakal didatangan di dunya.  Pamaréntah ngupayakeun ngajaga budaya Bhutan anu leres dilestarikan dina nyanghareupan kamajuan gancang sareng modérenisasi.  Hiji ngan ukur tiasa ngarepkeun yén daya tarik karajaan gaib ieu moal musnah ku penjajah wisatawan nalika kecap nyebar ngeunaan pesona unikna.
Bandara Paro - Poto © Rita Payne

Kabagjaan Nasional Kasar

Raja karajaan Himalaya Bhutan janten berita utama internasional nalika nyatakeun yén kabahagiaan nasional kotor mangrupikeun tujuan pamaréntah sareng ékonomi henteu kedah dianggap ukur ukur kasuksesan. Raja anu ayeuna, sapertos karuhunna, parantos ngupayakeun ngajaga kasaimbangan antara kamajuan sareng pamekaran bari ngalestarikeun budaya sareng warisan unik karajaan.

Pesona Bhutan, anu nami aslina, Druk Yul, hartosna Land of the Thunder Dragon, janten jelas nalika ngalayang ka karajaan. Kapal udara turun ngalangkungan awan ngalangkungan lanskap gunung anu luar biasa pikeun badarat di bandara Paro. Béda sareng terminal internasional anu paling hambar sareng standar struktur sareng desain didasarkeun kana gaya Butan sareng hateup kai sareng tihang ukiran sareng mural bertema Budha dina témbok. Tashi Namgay Resort, anu mangrupikeun markas utama kami salami kami cicing, sacara gampang ayana di sabalikna bandara. Sapertos kaseueuran gedong sanés di Butan, kompleks hotél ogé ngagaduhan inspirasi tina arsitektur lokal tradisional bari nyayogikeun sadaya fasilitas anu diarepkeun dina pendirian méwah.

Sarang Macan sareng tempat wisata anu sanés

Paro dianggap salah sahiji anu pang indah di lembah Bhutan. Kami hudang dina dinten munggaran mimiti kadatangan kami kana sora walungan anu ngalir gancang anu ngalir sapanjang dasar sanyawa hotél tina sumberna di gunung Himalaya. Kami patepung ku pituduh kami, Namgay, sareng supir ngora, Benjoy, anu janten sahabat anu dipercaya sareng diinpormasi kami salami didatangan kami.

Barang anu mimiti dina program kami panginten anu paling nangtang. Tujuanana kami nyaéta naék ka biara Paro Taktsang, anu kawéntar dikenal salaku Tiger's Nest, anu nangkél kalayan aman di tepi gawir anu lungkawing. Sedih, kuring kedah nyerah nalika urang kirang ti saparapat jalan, kedah nampi yén kuring ngan saukur henteu cukup pas pikeun ngalengkepan perjalanan. Salaki kuring, anu didamel tina barang anu langkung heureuy, leres-leres bangga nanjak ka biara sareng sumanget ngeunaan pandangan anu spektakuler. Biara dipercaya ayana dina situs dimana Guru Rinpoche tapa di guha dina abad ka-8. Éta dihormat salaku salah sahiji situs Budha anu paling suci henteu ngan ukur di Butan tapi di sakumna daérah Himalaya.

Sapuluh menit drive ti Paro tengah nyaéta Kyichu Lhakhang kuil abad katujuh anu megah. Ogé di distrik Paro nyaéta Ta Dzong (Museum Nasional) salah sahiji tempat anu paling saé pikeun diajar ngeunaan agama Bhutan, adat istiadat sareng seni karajinan tradisional. Ti dieu jalan satapak ngarah ka Rinpung Dzong biara ageung sareng benteng anu tempatna badan Monastik kabupatén ogé kantor administrasi pamaréntah Paro. Ti Paro kami nyetir ka ibukota, Thimphu, dimana kami parios di Hotel Peri Phuntso anu kawéntar dina jalur wisata.

Thimphu ka Punakha

Énjing énjing-énjing urang angkat ti Thimphu ka Punakha ngalangkungan pas Dochula (3,100m) anu nyobian pikeun supir kami, Benjoy, kumargi sababaraha bagéan jalan ditutupan ku hujan anu mendadak sareng halimun anu beurat. Nalika langit diberesihan kami diganjar ku pandangan anu pikasieuneun ti Himalaya wétan anu langkung ageung kalebet puncak tertinggi Bhutan.

Landmark utama nyaéta Punakha Dzong benteng bersejarah anu diwangun ku Shabdrung Ngawang Namgyel di 1637 sareng tempatna di simpang Pho Chu sareng Walungan Mo Chu. Punakha mangrupikeun ibukota Bhutan dugi ka 1955 sareng masih janten tempat cicing di Je Khenpo, Kapala Abbot. Bénténg éta, anu ngagaduhan peran penting dina kahirupan kaagamaan sareng kahirupan sipil di nagara éta, musnah dina sababaraha tahapan sajarahna ku kahuruan, banjir sareng gempa bumi sareng leres-leres dipugar dina arahan Raja anu ayeuna.

Mitos sareng legenda seueur di Butan. Karajaan ieu dipenuhan kuil-kuil sareng kuil-kuil anu didedikasikan pikeun pantun dewa, biarawan sareng tokoh agama masing-masing dipasihan kakuatan khusus pikeun nyageurkeun sareng nyungkeun berkah khusus. Kami nuluykeun perjalanan pondok ka kuil anu dikhususkeun pikeun Drukpa Kunley, biarawan anu gaduh reputasi anu matak panasaran. Anjeunna katelah salaku "the Madman Illahi of Butan" kusabab hirupna anu warna sareng kasohor ngagaduhan 'sirit magis'; teu anéh, candi aya hubunganana sareng kasuburan. Pasangan anu henteu gaduh budak ngarambat jarak jauh pikeun nawiskeun do'a ka anjeunna sareng poto dipajang di kuil jalma anu percanten do'a na diwaler.

Thimphu jalan-jalan deui ka Paro

Program urang balik deui ka Thimphu kalebet kunjungan ka Institute of Medicines Tradisional dimana urang tiasa diajar ngeunaan bahan baku pribumi anu dianggo pikeun nyiapkeun sababaraha produk kaséhatan. Kami teraskeun ka Folk and Heritage Museum, anu mintonkeun alat-alat anu dianggo ku patani Bhutan tradisional sareng masihan ideu ngeunaan kahirupan tangguh anu aranjeunna masihkeun dina bagian karajaan anu kirang maju. Di caket dieu nyaéta Sakola Lukisan anu khusus kana lukisan tradisional, patung sareng ukiran kai

Dina sonten sonten kami ngadatangan Great Buddha Dordenma, patung raksasa Budha linggih di luhur gunung anu ningali Thimphu. Ampir 52 méter jangkungna (168 méter) éta mangrupikeun salah sahiji patung Budha panggedéna sareng jangkung sadunya. Pandangan Thimphu di handap ieu matak narik ati. Tempat-tempat menarik anu sanésna nyaéta lokakarya dimana kertas buatan tangan dihasilkeun sareng Nasional Kerajinan Tangan Nasional, anu namina nunjukkeun, mangrupikeun harta karun produk anu didamel di Butan

Budaya sareng cara hirup

Sanaos Bhutan ngaganjel antara tatangga raksasa na, India sareng Cina, parantos suksés ngajaga basa, budaya sareng adat istiadat na. Masarakat na kuat egaliter. Sedengkeun sistem kulawarga dasarna patriarkal, perkebunan kulawarga dibagi sami antara putra sareng putri. Bahasa resmi karajaan nyaéta Dzongkha, dialék anu mirip sareng Tibét. Kalénder Bhutan dumasar kana sistem Tibét anu antukna asalna tina siklus lunar Cina.

Lalaki sareng awéwé nganggo baju nasionalna sanaos jalma ningali langkung seueur jalma nganggo baju barat di kota sareng kota. Lalaki katingali keuna dina jubahna ku sabuk anu diikat dina pingpingna. Awéwé anu diasah nganggo jubah ankle-panjang didamel tina lawon warna-warni sareng nganggo perhiasan anu khas didamel tina batu karang, mutiara, pirus sareng batu akik agate anu permata anu disebatna urang Buta "lawon Déwa".

Kadaharan Bhutan saderhana sareng séhat sanaos henteu cocog sareng cita rasa saréréa. Ongkos tradisional diwangun ku kacang buncis sareng kéju tradisional, daging babi atanapi sapi kalayan rupa-rupa piring sayuran asak sareng bumbu lokal. Jalma tiasa ngagaduhan katuangan lokal ku harga anu murah di kafe tradisional sareng réstoran bahkan tuang di bumi swasta anu parantos dipilih sareng agénsi perjalanan. Pikeun wisatawan anu hoyong tetep kana ongkos anu langkung akrab, sauntuyan hotél internasional ngalayanan asakan internasional India, kulon sareng internasional.

Pariwisata sumber panghasilan anu penting

Sakumaha nyatet sateuacanna, Raja waspada ngeunaan mayungan tradisi sareng warisan nagara tina karusakan anu tiasa disababkeun ku pariwisata komérsial. Butan mangrupikeun nagara anu dikonci darat ngan ukur 700,000 jalma, kalayan pilihan terbatas pikeun ékspor atanapi industri kusabab rupa bumi pagunungan na. Kaseueuran penduduk nagara miskin, sareng 12% hirup handapeun garis kamiskinan internasional. Pariwisata mangrupikeun salah sahiji sumber panghasilan utama pikeun Bhutan. Wisatawan diperyogikeun nyéépkeun sakedik $ 200 per jalma per dinten ti Désémber - Pébruari, sareng Juni - Agustus sareng $ 250 per jalma per dinten ti Maret - Mei, sareng Séptémber - Nopémber. India, Bangladés, sareng Maldivians dibebaskeun tina muatan sapopoé ieu. Aya ogé sababaraha diskon anu sayogi, utamina pikeun murid sareng murangkalih yuswa 5 - 12. Kawijakan ieu narik kritik ti sababaraha pikeun ngabédakeun jalma anu kurang hadé. Nanging, éta berkat panghasilan tina pariwisata yén masarakat Bhutan tiasa nampi perawatan kaséhatan gratis, pendidikan gratis, bantuan kamiskinan sareng infrastruktur.

Butan dikaruniai rupa-rupa khasanah khasanah sareng bentang mimitian ti gunung Himalaya sareng gunung glaciers nganggo salju dugi ka leuweung anu subur. Langkung ti dua per tilu Bhutan ditutupan ku leuweung tempat manuk aheng, sato sareng kahirupan manuk mekar. Karajaan ieu ngagaduhan sababaraha taman nasional, salah sahiji anu paling sering dianjang nyaéta tempat suci Manas Game di sisi walungan Manas anu ngawangun wates sareng nagara Assam India. Di dieu urang tiasa mendakan badak tanduk hiji anu kaancam punah, gajah, macan, kebo, seueur spésiés kijang sareng langur emas, monyét leutik anu unik di daérah ieu. Kalayan seueur spésiés satwa janten punah di sababaraha daérah dunya akibat tina perburuan atanapi leungitna padumukan kusabab pamekaran kota, Butan nyéépkeun sumber daya anu lumayan pikeun ngajagi kahirupan liar na.

Miang ti Butan

Salami pondok urang, urang ngan ukur tiasa ningali sakedik tina naon anu ditawarkeun karajaan. Cuaca, sakali deui, janten faktor nalika kami siap-siap angkat ti Butan. Kami nyéépkeun wengi anu cemas di Paro nalika méga ngagelebug gunung sareng hujan ageung lumangsung sapanjang wengi. Kaget urang resepsionis di hotél ngawartosan yén henteu tetep yén penerbangan sering dibolaykeun kusabab cuaca goréng. Dina acara déwa-déwi seuri ka urang, hujan lirén sareng kami tiasa ngapung kaluar sapertos anu dijadwalkeun. Dina kirang ti sajam kami balik di ibukota Nepal, Kathmandu, sareng kunjungan kami ka Bhutan karasa ngimpi. Henteu héran upami survey di Lonely Planet nempatkeun Butan dina daptar luhur nagara-nagara anu bakal didatangan di dunya. Pamaréntah ngupayakeun ngajaga budaya Bhutan anu leres dilestarikan dina nyanghareupan kamajuan gancang sareng modérenisasi. Hiji ngan ukur tiasa ngarepkeun yén daya tarik karajaan gaib ieu moal musnah ku penjajah wisatawan nalika kecap nyebar ngeunaan pesona unikna.

Butan: Bumi Guntur Naga Rita payne Kabagjaan Nasional Kasar Raja karajaan Himalaya Bhutan janten berita utama internasional nalika anjeunna nyatakeun yén kabagjaan nasional anu ageung mangrupikeun tujuan pamaréntah sareng ékonomi henteu kedah dianggap ukur ukur kasuksesan.  Raja anu ayeuna, sapertos karuhunna, parantos ngupayakeun ngajaga kasaimbangan antara kamajuan sareng pamekaran bari ngalestarikeun budaya sareng warisan unik karajaan.  Pesona Bhutan, anu nami aslina, Druk Yul, hartosna Bumi Naga Guntur, janten jelas nalika ngalayang ka karajaan.  Kapal udara turun ngalangkungan awan ngalangkungan lanskap gunung anu luar biasa pikeun badarat di bandara Paro.  Béda sareng terminal internasional anu paling hambar sareng standar struktur sareng desain didasarkeun kana gaya Butan sareng hateup kai sareng tihang ukiran sareng mural bertema Budha dina témbok.  Tashi Namgay Resort, anu mangrupikeun markas utama kami salami kami cicing, sacara gampang ayana di sabalikna bandara.  Sapertos kaseueuran gedong sanés di Butan, kompleks hotél ogé ngagaduhan inspirasi tina arsitektur lokal tradisional bari nyayogikeun sadaya fasilitas anu diarepkeun dina pendirian méwah.  Sarang Macan sareng tempat wisata anu sanés Paro dianggap salaku salah sahiji lembah Bhutan anu paling éndah.  Kami hudang dina dinten munggaran mimiti kadatangan kami kana sora walungan anu ngalir gancang anu ngalir sapanjang dasar sanyawa hotél tina sumberna di gunung Himalaya.  Kami patepung ku pituduh kami, Namgay, sareng supir ngora, Benjoy, anu janten pendamping anu dipercaya sareng diinpormasi kami salami didatangan kami.  Barang anu mimiti dina program kami panginten anu paling nangtang.  Tujuanana kami nyaéta naék ka biara Paro Taktsang, anu kawéntar dikenal salaku Tiger's Nest, anu nempel sacara pasti ka ujung gawir anu lungkawing.  Sedih, kuring kedah nyerah nalika urang kirang ti saparapat jalan, kedah nampi yén kuring ngan saukur henteu cukup pas pikeun ngalengkepan perjalanan.  Salaki kuring, anu didamel tina barang anu langkung heureuy, leres-leres bangga nanjak ka biara sareng sumanget ngeunaan pandangan anu spektakuler.  Biara dipercaya ayana dina situs dimana Guru Rinpoche tapa di guha dina abad ka-8.  Éta dihormat salaku salah sahiji situs Budha anu paling suci henteu ngan ukur di Butan tapi di sakumna daérah Himalaya.  Sapuluh menit drive ti Paro tengah nyaéta Kyichu Lhakhang kuil abad katujuh anu megah.  Ogé di distrik Paro nyaéta Ta Dzong (Museum Nasional) salah sahiji tempat anu paling saé pikeun diajar ngeunaan agama Bhutan, adat istiadat sareng seni karajinan tradisional.  Ti dieu jalan satapak ngarah ka Rinpung Dzong biara ageung sareng bénténg anu tempatna Badan Monastik kabupatén ogé kantor administrasi pamaréntah Paro.  Ti Paro kami nyetir ka ibukota, Thimphu, dimana kami parios di Hotel Peri Phuntso anu kawéntar dina jalur wisata.  Thimphu ka Punakha Énjing énjing-énjing urang angkat ti Thimphu ka Punakha ngalangkungan pas Dochula (3,100m) anu nuju uji coba pikeun supir urang, Benjoy, kumargi sababaraha bagéan jalan katutup ku hujan anu mendadak sareng halimun anu beurat.  Nalika langit diberesihan kami diganjar ku pandangan anu pikasieuneun ti Himalaya wétan anu langkung ageung kalebet puncak tertinggi Bhutan.  Landmark utama nyaéta Punakha Dzong benteng bersejarah anu diwangun ku Shabdrung Ngawang Namgyel di 1637 sareng tempatna di simpang Pho Chu sareng Walungan Mo Chu.  Punakha mangrupikeun ibukota Bhutan dugi ka 1955 sareng masih janten tempat cicing di Je Khenpo, Kapala Abbot.  Bénténg éta, anu ngagaduhan peran penting dina kahirupan kaagamaan sareng kahirupan sipil di nagara éta, musnah dina sababaraha tahapan sajarahna ku kahuruan, banjir sareng gempa bumi sareng leres-leres dipugar dina arahan Raja anu ayeuna.  Mitos sareng legenda seueur di Butan.  Karajaan ieu dipenuhan kuil-kuil sareng kuil-kuil anu didedikasikan pikeun pantun dewa, biarawan sareng tokoh agama masing-masing dipasihan kakuatan khusus pikeun nyageurkeun sareng nyungkeun berkah khusus.  Kami nuluykeun perjalanan pondok ka kuil anu dikhususkeun pikeun Drukpa Kunley, biarawan anu gaduh reputasi anu matak panasaran.  Anjeunna katelah salaku "the Madman Illahi of Butan" kusabab hirupna anu warna sareng kasohor ngagaduhan 'sirit magis'; teu anéh, candi aya hubunganana sareng kasuburan.  Pasangan anu henteu gaduh budak ngarambat jarak jauh pikeun nawiskeun do'a ka anjeunna sareng poto dipajang di kuil jalma anu percanten do'a na diwaler.  Thimphu jalan-jalan deui ka Paro Program di urang balik ka Thimphu kalebet kunjungan ka Institute of Medicines Tradisional dimana urang tiasa diajar ngeunaan bahan baku pribumi anu dianggo pikeun nyiapkeun sababaraha produk kaséhatan.  Kami teraskeun ka Folk and Heritage Museum, anu mintonkeun alat-alat anu dianggo ku patani Bhutan tradisional sareng masihan ideu ngeunaan kahirupan tangguh anu aranjeunna masihkeun dina bagian karajaan anu kirang maju.  Di caket dieu nyaéta Sakola Lukisan anu ngahususkeun kana lukisan tradisional, patung sareng ukiran kai Dina sonten sonten kami ngadatangan Great Buddha Dordenma, patung raksasa Budha linggih di luhur gunung anu ningali Thimphu.  Ampir 52 méter jangkungna (168 méter) éta mangrupikeun salah sahiji patung Budha panggedéna sareng jangkung sadunya.  Pandangan Thimphu di handap ieu matak narik ati.  Tempat anu dipikaresepna sanésna nyaéta lokakarya dimana kertas buatan tangan dihasilkeun sareng Nasional Kerajinan Tangan Nasional, anu namina nunjukkeun, mangrupikeun harta karun produk anu dilakukeun dina Budaya Bhutan sareng cara hirup Sanaos Bhutan ngaganjel antara tatangga raksasa na, India sareng Cina , éta parantos suksés ngajaga basa, budaya sareng adat istiadat na.  Masarakat na kuat egaliter.  Sedengkeun sistem kulawarga dasarna patriarkal, perkebunan kulawarga dibagi sami antara putra sareng putri.  Bahasa resmi karajaan nyaéta Dzongkha, dialék anu mirip sareng Tibét.  Kalénder Bhutan dumasar kana sistem Tibét anu antukna asalna tina siklus lunar Cina.  Lalaki sareng awéwé nganggo baju nasionalna sanaos jalma ningali langkung seueur jalma nganggo baju barat di kota sareng kota.  Lalaki katingali keuna dina jubahna ku sabuk anu diikat dina pingpingna.  Awéwé anu diasah nganggo jubah ankle-panjang didamel tina lawon warna-warni sareng nganggo perhiasan anu khas didamel tina batu karang, mutiara, pirus sareng batu akik agate anu permata anu disebatna urang Buta "lawon Déwa".  Kadaharan Bhutan saderhana sareng séhat sanaos henteu cocog sareng cita rasa saréréa.  Ongkos tradisional diwangun ku kacang buncis sareng kéju tradisional, daging babi atanapi sapi kalayan rupa-rupa piring sayuran asak sareng bumbu lokal.  Jalma tiasa ngagaduhan katuangan lokal ku harga anu murah di kafe tradisional sareng réstoran bahkan tuang di bumi swasta anu parantos dipilih sareng agénsi perjalanan.  Pikeun wisatawan anu hoyong tetep kana ongkos anu langkung akrab, sauntuyan hotél internasional ngalayanan asakan internasional India, kulon sareng internasional.  Pariwisata mangrupikeun sumber pendapatan anu penting Sapertos anu tos dicarioskeun sateuacanna, Raja waspada ngeunaan mayungan tradisi sareng warisan nagara tina karusakan anu tiasa disababkeun ku pariwisata komérsial.  Butan mangrupikeun nagara anu dikonci darat ngan ukur 700,000 jalma, kalayan pilihan terbatas pikeun ékspor atanapi industri kusabab rupa bumi pagunungan na.  Kaseueuran penduduk nagara miskin, sareng 12% hirup handapeun garis kamiskinan internasional.  Pariwisata mangrupikeun salah sahiji sumber panghasilan utama pikeun Bhutan.  Wisatawan diperyogikeun nyéépkeun sakedik $ 200 per jalma per dinten ti Désémber - Pébruari, sareng Juni - Agustus sareng $ 250 per jalma per dinten ti Maret - Mei, sareng Séptémber - Nopémber.  India, Bangladés, sareng Maldivians dibebaskeun tina muatan sapopoé ieu.  Aya ogé sababaraha diskon anu sayogi, utamina pikeun murid sareng murangkalih umur 5 - 12.  Kawijakan ieu narik kritik ti sababaraha pikeun ngabédakeun jalma anu kurang hadé.  Nanging, éta berkat panghasilan tina pariwisata yén masarakat Bhutan tiasa nampi perawatan kaséhatan gratis, pendidikan gratis, bantuan kamiskinan sareng infrastruktur.  Butan dikaruniai rupa-rupa khasanah khasanah sareng bentang mimitian ti gunung Himalaya sareng gunung glaciers anu nganggo salju dugi ka leuweung anu subur.  Langkung ti dua per tilu Bhutan ditutupan ku leuweung tempat manuk aheng, sato sareng kahirupan manuk mekar.  Karajaan ieu ngagaduhan sababaraha taman nasional, salah sahiji anu paling sering dianjang nyaéta tempat suci Manas Game di sisi walungan Manas anu ngawangun wates sareng nagara Assam India.  Di dieu urang tiasa mendakan badak tanduk hiji anu kaancam punah, gajah, macan, kebo, seueur spésiés kijang sareng langur emas, monyét leutik anu unik di daérah ieu.  Kalayan seueur spésiés satwa janten punah di sababaraha daérah dunya akibat tina perburuan atanapi leungitna padumukan kusabab pamekaran kota, Butan nyéépkeun sumber daya anu lumayan pikeun ngajagi kahirupan liar na.  Miang ti Bhutan Salami pondok waktos kami, urang ngan ukur tiasa ningali sakedik tina naon anu ditawarkeun karajaan.  Cuaca, sakali deui, janten faktor nalika kami siap-siap angkat ti Butan.  Kami nyéépkeun wengi anu cemas di Paro nalika méga ngagelebug gunung sareng hujan ageung lumangsung sapanjang wengi.  Kaget urang resepsionis di hotél ngawartosan yén henteu tetep yén penerbangan sering dibolaykeun kusabab cuaca goréng.  Dina acara déwa-déwi seuri ka urang, hujan lirén sareng kami tiasa ngapung kaluar sapertos anu dijadwalkeun.  Dina kirang ti sajam kami balik di ibukota Nepal, Kathmandu, sareng kunjungan kami ka Bhutan karasa ngimpi.  Henteu héran upami survey di Lonely Planet nempatkeun Butan dina daptar luhur nagara-nagara anu bakal didatangan di dunya.  Pamaréntah ngupayakeun ngajaga budaya Bhutan anu leres dilestarikan dina nyanghareupan kamajuan gancang sareng modérenisasi.  Hiji ngan ukur tiasa ngarepkeun yén daya tarik karajaan gaib ieu moal musnah ku penjajah wisatawan nalika kecap nyebar ngeunaan pesona unikna.

Tashi Namgay Resort, Paro - Poto © Rita Payne

Butan: Bumi Guntur Naga Rita payne Kabagjaan Nasional Kasar Raja karajaan Himalaya Bhutan janten berita utama internasional nalika anjeunna nyatakeun yén kabagjaan nasional anu ageung mangrupikeun tujuan pamaréntah sareng ékonomi henteu kedah dianggap ukur ukur kasuksesan.  Raja anu ayeuna, sapertos karuhunna, parantos ngupayakeun ngajaga kasaimbangan antara kamajuan sareng pamekaran bari ngalestarikeun budaya sareng warisan unik karajaan.  Pesona Bhutan, anu nami aslina, Druk Yul, hartosna Bumi Naga Guntur, janten jelas nalika ngalayang ka karajaan.  Kapal udara turun ngalangkungan awan ngalangkungan lanskap gunung anu luar biasa pikeun badarat di bandara Paro.  Béda sareng terminal internasional anu paling hambar sareng standar struktur sareng desain didasarkeun kana gaya Butan sareng hateup kai sareng tihang ukiran sareng mural bertema Budha dina témbok.  Tashi Namgay Resort, anu mangrupikeun markas utama kami salami kami cicing, sacara gampang ayana di sabalikna bandara.  Sapertos kaseueuran gedong sanés di Butan, kompleks hotél ogé ngagaduhan inspirasi tina arsitektur lokal tradisional bari nyayogikeun sadaya fasilitas anu diarepkeun dina pendirian méwah.  Sarang Macan sareng tempat wisata anu sanés Paro dianggap salaku salah sahiji lembah Bhutan anu paling éndah.  Kami hudang dina dinten munggaran mimiti kadatangan kami kana sora walungan anu ngalir gancang anu ngalir sapanjang dasar sanyawa hotél tina sumberna di gunung Himalaya.  Kami patepung ku pituduh kami, Namgay, sareng supir ngora, Benjoy, anu janten pendamping anu dipercaya sareng diinpormasi kami salami didatangan kami.  Barang anu mimiti dina program kami panginten anu paling nangtang.  Tujuanana kami nyaéta naék ka biara Paro Taktsang, anu kawéntar dikenal salaku Tiger's Nest, anu nempel sacara pasti ka ujung gawir anu lungkawing.  Sedih, kuring kedah nyerah nalika urang kirang ti saparapat jalan, kedah nampi yén kuring ngan saukur henteu cukup pas pikeun ngalengkepan perjalanan.  Salaki kuring, anu didamel tina barang anu langkung heureuy, leres-leres bangga nanjak ka biara sareng sumanget ngeunaan pandangan anu spektakuler.  Biara dipercaya ayana dina situs dimana Guru Rinpoche tapa di guha dina abad ka-8.  Éta dihormat salaku salah sahiji situs Budha anu paling suci henteu ngan ukur di Butan tapi di sakumna daérah Himalaya.  Sapuluh menit drive ti Paro tengah nyaéta Kyichu Lhakhang kuil abad katujuh anu megah.  Ogé di distrik Paro nyaéta Ta Dzong (Museum Nasional) salah sahiji tempat anu paling saé pikeun diajar ngeunaan agama Bhutan, adat istiadat sareng seni karajinan tradisional.  Ti dieu jalan satapak ngarah ka Rinpung Dzong biara ageung sareng bénténg anu tempatna Badan Monastik kabupatén ogé kantor administrasi pamaréntah Paro.  Ti Paro kami nyetir ka ibukota, Thimphu, dimana kami parios di Hotel Peri Phuntso anu kawéntar dina jalur wisata.  Thimphu ka Punakha Énjing énjing-énjing urang angkat ti Thimphu ka Punakha ngalangkungan pas Dochula (3,100m) anu nuju uji coba pikeun supir urang, Benjoy, kumargi sababaraha bagéan jalan katutup ku hujan anu mendadak sareng halimun anu beurat.  Nalika langit diberesihan kami diganjar ku pandangan anu pikasieuneun ti Himalaya wétan anu langkung ageung kalebet puncak tertinggi Bhutan.  Landmark utama nyaéta Punakha Dzong benteng bersejarah anu diwangun ku Shabdrung Ngawang Namgyel di 1637 sareng tempatna di simpang Pho Chu sareng Walungan Mo Chu.  Punakha mangrupikeun ibukota Bhutan dugi ka 1955 sareng masih janten tempat cicing di Je Khenpo, Kapala Abbot.  Bénténg éta, anu ngagaduhan peran penting dina kahirupan kaagamaan sareng kahirupan sipil di nagara éta, musnah dina sababaraha tahapan sajarahna ku kahuruan, banjir sareng gempa bumi sareng leres-leres dipugar dina arahan Raja anu ayeuna.  Mitos sareng legenda seueur di Butan.  Karajaan ieu dipenuhan kuil-kuil sareng kuil-kuil anu didedikasikan pikeun pantun dewa, biarawan sareng tokoh agama masing-masing dipasihan kakuatan khusus pikeun nyageurkeun sareng nyungkeun berkah khusus.  Kami nuluykeun perjalanan pondok ka kuil anu dikhususkeun pikeun Drukpa Kunley, biarawan anu gaduh reputasi anu matak panasaran.  Anjeunna katelah salaku "the Madman Illahi of Butan" kusabab hirupna anu warna sareng kasohor ngagaduhan 'sirit magis'; teu anéh, candi aya hubunganana sareng kasuburan.  Pasangan anu henteu gaduh budak ngarambat jarak jauh pikeun nawiskeun do'a ka anjeunna sareng poto dipajang di kuil jalma anu percanten do'a na diwaler.  Thimphu jalan-jalan deui ka Paro Program di urang balik ka Thimphu kalebet kunjungan ka Institute of Medicines Tradisional dimana urang tiasa diajar ngeunaan bahan baku pribumi anu dianggo pikeun nyiapkeun sababaraha produk kaséhatan.  Kami teraskeun ka Folk and Heritage Museum, anu mintonkeun alat-alat anu dianggo ku patani Bhutan tradisional sareng masihan ideu ngeunaan kahirupan tangguh anu aranjeunna masihkeun dina bagian karajaan anu kirang maju.  Di caket dieu nyaéta Sakola Lukisan anu ngahususkeun kana lukisan tradisional, patung sareng ukiran kai Dina sonten sonten kami ngadatangan Great Buddha Dordenma, patung raksasa Budha linggih di luhur gunung anu ningali Thimphu.  Ampir 52 méter jangkungna (168 méter) éta mangrupikeun salah sahiji patung Budha panggedéna sareng jangkung sadunya.  Pandangan Thimphu di handap ieu matak narik ati.  Tempat anu dipikaresepna sanésna nyaéta lokakarya dimana kertas buatan tangan dihasilkeun sareng Nasional Kerajinan Tangan Nasional, anu namina nunjukkeun, mangrupikeun harta karun produk anu dilakukeun dina Budaya Bhutan sareng cara hirup Sanaos Bhutan ngaganjel antara tatangga raksasa na, India sareng Cina , éta parantos suksés ngajaga basa, budaya sareng adat istiadat na.  Masarakat na kuat egaliter.  Sedengkeun sistem kulawarga dasarna patriarkal, perkebunan kulawarga dibagi sami antara putra sareng putri.  Bahasa resmi karajaan nyaéta Dzongkha, dialék anu mirip sareng Tibét.  Kalénder Bhutan dumasar kana sistem Tibét anu antukna asalna tina siklus lunar Cina.  Lalaki sareng awéwé nganggo baju nasionalna sanaos jalma ningali langkung seueur jalma nganggo baju barat di kota sareng kota.  Lalaki katingali keuna dina jubahna ku sabuk anu diikat dina pingpingna.  Awéwé anu diasah nganggo jubah ankle-panjang didamel tina lawon warna-warni sareng nganggo perhiasan anu khas didamel tina batu karang, mutiara, pirus sareng batu akik agate anu permata anu disebatna urang Buta "lawon Déwa".  Kadaharan Bhutan saderhana sareng séhat sanaos henteu cocog sareng cita rasa saréréa.  Ongkos tradisional diwangun ku kacang buncis sareng kéju tradisional, daging babi atanapi sapi kalayan rupa-rupa piring sayuran asak sareng bumbu lokal.  Jalma tiasa ngagaduhan katuangan lokal ku harga anu murah di kafe tradisional sareng réstoran bahkan tuang di bumi swasta anu parantos dipilih sareng agénsi perjalanan.  Pikeun wisatawan anu hoyong tetep kana ongkos anu langkung akrab, sauntuyan hotél internasional ngalayanan asakan internasional India, kulon sareng internasional.  Pariwisata mangrupikeun sumber pendapatan anu penting Sapertos anu tos dicarioskeun sateuacanna, Raja waspada ngeunaan mayungan tradisi sareng warisan nagara tina karusakan anu tiasa disababkeun ku pariwisata komérsial.  Butan mangrupikeun nagara anu dikonci darat ngan ukur 700,000 jalma, kalayan pilihan terbatas pikeun ékspor atanapi industri kusabab rupa bumi pagunungan na.  Kaseueuran penduduk nagara miskin, sareng 12% hirup handapeun garis kamiskinan internasional.  Pariwisata mangrupikeun salah sahiji sumber panghasilan utama pikeun Bhutan.  Wisatawan diperyogikeun nyéépkeun sakedik $ 200 per jalma per dinten ti Désémber - Pébruari, sareng Juni - Agustus sareng $ 250 per jalma per dinten ti Maret - Mei, sareng Séptémber - Nopémber.  India, Bangladés, sareng Maldivians dibebaskeun tina muatan sapopoé ieu.  Aya ogé sababaraha diskon anu sayogi, utamina pikeun murid sareng murangkalih umur 5 - 12.  Kawijakan ieu narik kritik ti sababaraha pikeun ngabédakeun jalma anu kurang hadé.  Nanging, éta berkat panghasilan tina pariwisata yén masarakat Bhutan tiasa nampi perawatan kaséhatan gratis, pendidikan gratis, bantuan kamiskinan sareng infrastruktur.  Butan dikaruniai rupa-rupa khasanah khasanah sareng bentang mimitian ti gunung Himalaya sareng gunung glaciers anu nganggo salju dugi ka leuweung anu subur.  Langkung ti dua per tilu Bhutan ditutupan ku leuweung tempat manuk aheng, sato sareng kahirupan manuk mekar.  Karajaan ieu ngagaduhan sababaraha taman nasional, salah sahiji anu paling sering dianjang nyaéta tempat suci Manas Game di sisi walungan Manas anu ngawangun wates sareng nagara Assam India.  Di dieu urang tiasa mendakan badak tanduk hiji anu kaancam punah, gajah, macan, kebo, seueur spésiés kijang sareng langur emas, monyét leutik anu unik di daérah ieu.  Kalayan seueur spésiés satwa janten punah di sababaraha daérah dunya akibat tina perburuan atanapi leungitna padumukan kusabab pamekaran kota, Butan nyéépkeun sumber daya anu lumayan pikeun ngajagi kahirupan liar na.  Miang ti Bhutan Salami pondok waktos kami, urang ngan ukur tiasa ningali sakedik tina naon anu ditawarkeun karajaan.  Cuaca, sakali deui, janten faktor nalika kami siap-siap angkat ti Butan.  Kami nyéépkeun wengi anu cemas di Paro nalika méga ngagelebug gunung sareng hujan ageung lumangsung sapanjang wengi.  Kaget urang resepsionis di hotél ngawartosan yén henteu tetep yén penerbangan sering dibolaykeun kusabab cuaca goréng.  Dina acara déwa-déwi seuri ka urang, hujan lirén sareng kami tiasa ngapung kaluar sapertos anu dijadwalkeun.  Dina kirang ti sajam kami balik di ibukota Nepal, Kathmandu, sareng kunjungan kami ka Bhutan karasa ngimpi.  Henteu héran upami survey di Lonely Planet nempatkeun Butan dina daptar luhur nagara-nagara anu bakal didatangan di dunya.  Pamaréntah ngupayakeun ngajaga budaya Bhutan anu leres dilestarikan dina nyanghareupan kamajuan gancang sareng modérenisasi.  Hiji ngan ukur tiasa ngarepkeun yén daya tarik karajaan gaib ieu moal musnah ku penjajah wisatawan nalika kecap nyebar ngeunaan pesona unikna.

Pamandangan Biara Sarang Macan - Poto © Rita Payne

Butan: Bumi Naga Guntur

Kuil Kyichu Lhakhang - Poto © Rita Payne

Butan: Bumi Naga Guntur

Punakha Dzong - Poto © Geoffrey Payne

Butan: Bumi Naga Guntur

Kadaharan tradisional Bhutan - Poto © Rita Payne

Butan: Bumi Naga Guntur

Hébat Buddha Dordenma - Poto © Rita Payne

Butan: Bumi Naga Guntur

Bentang Bhutan - Poto © Rita Payne

Nyitak Friendly, PDF & Email

Ngeunaan nyeratna

Rita Payne - khusus pikeun eTN