Tren politik anyar di Zimbabwé: Dr. Walter Mzembi sareng Nelson Chamisa

Tren politik anyar di Zimbabwé: Dr. Walter Mzembi sareng Nelson Chamisa
kagame mzembi

Nelson Chamisa nyaéta Présidén Gerakan Parobihan Démokrasi, di Zimbabwé anu gaduh masalah sareng Présidén Emmerson Mnangagwa ngeunaan pamilihan umum 2018. Anjeunna ngagaduhan 43% sora tapi nyatakeun yén anjeunna ngagaduhan 56%. Perselisihan éta ngan ukur direngsekeun ku Mahkamah Konstitusi anu mutuskeun pikeun Emmerson Mnangagwa.

Nami Dr. Walter Mzembi, pamimpin politik Zimbabwé anu dikenal sareng Samaun industri perjalanan sareng pariwisata muncul deui. Mzembi ayeuna nuju diasingkeun di Afrika Kidul.

Urang Zimbabwe hoyong pisan pikeun politik progresif anu teras janten agenda pangwangunan anu pas, sareng ieu ngan ukur tiasa kahontal ku gandeng elemen ngora sareng progresif dina belah politik.

Aya konsensus umum dina konsensus generasi anu Ngadukung Chamisa sareng Tilas Menteri Luar Negeri sareng Pariwisata di Pamaréntah Mugabe, Dr Walter Mzembi nyarupaan sababaraha bentuk hormat dina pamisah politik. Diantara tilas menteri-menteri Mugabe, Mzembi tetep mangrupikeun salah sahiji pajabat terhormat anu idéntitasna tetep teu dibantah.

Walter Mzembi (lahir 16 Maret 1964) nyaéta saurang politikus Zimbabwe. Anjeunna sateuacanna janten Menteri Luar Negeri sareng Menteri Pariwisata sareng Industri Perhotelan. Anjeunna mangrupikeun Anggota DPR Majelis Masvingo Kidul (ZANU-PF). Mzembi anu mingpin kementerian pariwisata dina waktos rebranding Zimbabwé mangrupikeun hiji-hijina menteri sésana anu maréntahkeun hormat dina Pamaréntah Mugabe. Nalika mingpin menteri pariwisata, jelas yén tilas anggota DPRD Masvingo Kidul ngagaduhan pesona tepa anu ngarusak halangan kontéks budaya sareng politik di jero sareng luar nagara.

Aya kasaksian anu jelas naha Mzembi tetep jadi cucuk dina daging Zanu PF, pas saat kudéta militer anu nyababkeun dipecatna mantan pamimpin Samaun Robert Mugabe, Mzembi mangrupikeun udagan ED, tina kabin G40, anjeunna ngan ukur hiji aya dina udagan sanaos prosesi pengadilan anu masihan anjeunna garis hirup lega, aranjeunna mastikeun yén anjeunna angker nagara.

Mzembi (55), ngécéskeun ciri-ciri diplomasi pribadi janten penting pisan dina mingpin tugas penting sapertos kitu. Anjeunna ngayakinkeun dunya pikeun ngariung di Victoria Falls anu perkasa di 2013, ngatur pertandingan anu pangageungna kantos di Zimbabwé, pertandingan pemanasan antara prajurit urang sareng Brasil di 2010, sareng nyusun Harare International Carnival anu populér ngagambar jutaan penggemar di jalan-jalan Harare. Ieu jelas bakal ngaganggu saha waé anu nuturkeun bintang na naék dina waktos éta.

Karnaval Curug Vic anu populér mangrupikeun anak édisi Harare sareng narik rébuan unggal akhir taun dugi ka ayeuna. Mzembi ngamimitian ngancam politikus anu ngagaduhan hak dina partéyna nalika anjeunna nyusun kawijakan pariwisata agama anu populér anu Pamaréntah ayeuna parantos ngupayakeun sampah ku ngadakwa anjeunna kusabab nyiksa jabatanana pikeun nyumbangkeun layar pandangan umum 2010 ka gereja-gereja Pentecostal, UFI, Ph.D., ZCC saatos ngaidentipikasi aranjeunna salaku host massa kritis jamaah pariwisata.

Ironisna Présidén Mnangagwa nyalira mangrupikeun tamu terhormat di ZCC Mbungo Masvingo sebutan tina garéja ieu salaku tempat suci Pariwisata Agama di mana anjeunna masihan layar TV anjeunna ngusahakeun bui lanceukna Walter pikeun pangaruh éta. Gereja perayaan salami waktos ieu ogé ditunjuk janten aset Pariwisata Agama kusabab fasilitas konperénsi na.

Jalma bakal wani naroskeun patarosan saderhana ieu, dimana kalakuan Mzembi, sigana éta Mzembi pikaresepeun dirina langsung sareng kelompok massa sareng konstituén. Anjeunna juru carios anu dipilari, orator ku sadaya akun, di Universitas, Universitas Ohio, diantarana. Mzembi gaduh seueur pengikut anu dipikahoyong ku saingan politikna maka dorongan pikeun ngalemahkeun anjeunna terus-terusan.

Panilitian narasi cara katilu sareng pilihan, dina pandangan Kasukuwere urang Tyson gerakan wabantu parantos janten imperatif.

The response by the President and his party designating a faction within itself going by the moniker G40 an enemy of the state is a compelling case for developing greater interest in generational politics currently at play not just within Zanu PF but also in the MDC formations where re-arrangements and new alliances are emerging phenomena.

Nelson Chamisa ngagaduhan tikét anu ngegel perennial dina bentuk hiji, Douglas Mwonzora. Anjeunna sigana didorong ku fraksi istirahat anu dipimpin ku Thokozani Khupe sareng pengacara akérbal na Obert Gutu.

Kapentingan nagara sareng Zanu PF, dina sadayana ieu katingali nalika ngusahakeun ngaleuleuskeun Présidén MDC ngora anu patarosan keukeuh pamilihan Présidén Mnangagwa pamilihan pasca-2018 parantos janten gajah di rohangan pikeun ngudag dialog antara dua tokoh protagonis.

Dina sababaraha waktos ayeuna urang Zimbabwean parantos naroskeun patarosan naon anu leres G40, kunaon Mugabe parantos nyiapkeun borjuis intelektual ieu sareng percanten pikeun nyandak alih anjeunna tibatan kelompok hakna na tina perjuangan pembebasan anu dipayunkeun ku Emmerson Mnangagwa.

Naha anu urang tingali ayeuna nyaéta kagagalan ku Emmerson Mnangagwa pikeun ngahijikeun nagara sareng ngajalankeun ékonomi anu suksés, sababaraha masalah anu nyababkeun nyanghareupan sora menit terakhir Mugabe ngeunaan naon anu dijantenkeun cikalna salami ampir 35 taun kapersidenanna?

Naha Mugabe minat pisan pikeun ngamajukeun Walter Mzembi ka kementrian portopolio Luar Negri anu ngadeukeutkeun anjeunna ka anjeunna di gedong Munhumutapa dina waktos anjeunna ngaleupaskeun éster na bari wakil sareng asistén pribadi tina perjuangan milih diplomat anu saé ieu, Walter nyaéta poko tina intrik dina matri suksesi waktos éta.

Bentrokan dulur-dulur Karanga tina klan Shumba, mangrupikeun kartu anu bahaya pikeun Mzembi anu sigana "teu kaéra" anu nembé balik ti kampanye UNWTO anu suksés pikeun jabatan Sekretaris Jéndral.

Naon itungan tina Mzembi nyalira, naha anjeunna ngagaduhan pilihan pikeun milih henteu satia ka Présidén anu terang-terangan resep anjeunna ngalawan solidaritas duduluran Karanga? Ieu nyandak cita-cita Mzembi urang nyalira pikeun janten Présidén anu seueur urang Zimbabwean parantos narékahan ngalawan kagagalan anu jelas ku para marga pikeun ngajalankeun nagara.

Naha anjeunna lalaki atanapi ésterna sedengkeun lanceukna Juru Salamet Kasukuwere, anu kawéntar dikenal salaku Tyson wabantu, atanapi mangrupikeun kolaborasi di antawisna pikeun tujuan umum?

Patarosan pikeun pasar politik ogé naroskeun nyaéta gandeng pamaréntahan antara Menteri Luar Negeri sareng menteri Pariwisata Walter Mzembi sareng pamimpin MDC Alliance Nelson Chamisa ngabentuk koalisi anu ageung sareng elemen progresif sanés pikeun ngagentoskeun era anyar.

Gandeng du'a tiasa ngeureunkeun rézim mumusuhan anu mekar dina tipu daya sareng kalakuan cucukan.

Tulisan ieu munggaran diterbitkeun in Bulawayo   by  Elvis Dzvene

Nyitak Friendly, PDF & Email

News Patali