Maca kami | Dangukeun kami | Lalajo kami | Miluan Kajadian Live | Pareuman Iklan | Live |

Pencét kana basa anjeun pikeun narjamahkeun tulisan ieu:

Afrikaans Afrikaans Albanian Albanian Amharic Amharic Arabic Arabic Armenian Armenian Azerbaijani Azerbaijani Basque Basque Belarusian Belarusian Bengali Bengali Bosnian Bosnian Bulgarian Bulgarian Cebuano Cebuano Chichewa Chichewa Chinese (Simplified) Chinese (Simplified) Corsican Corsican Croatian Croatian Czech Czech Dutch Dutch English English Esperanto Esperanto Estonian Estonian Filipino Filipino Finnish Finnish French French Frisian Frisian Galician Galician Georgian Georgian German German Greek Greek Gujarati Gujarati Haitian Creole Haitian Creole Hausa Hausa Hawaiian Hawaiian Hebrew Hebrew Hindi Hindi Hmong Hmong Hungarian Hungarian Icelandic Icelandic Igbo Igbo Indonesian Indonesian Italian Italian Japanese Japanese Javanese Javanese Kannada Kannada Kazakh Kazakh Khmer Khmer Korean Korean Kurdish (Kurmanji) Kurdish (Kurmanji) Kyrgyz Kyrgyz Lao Lao Latin Latin Latvian Latvian Lithuanian Lithuanian Luxembourgish Luxembourgish Macedonian Macedonian Malagasy Malagasy Malay Malay Malayalam Malayalam Maltese Maltese Maori Maori Marathi Marathi Mongolian Mongolian Myanmar (Burmese) Myanmar (Burmese) Nepali Nepali Norwegian Norwegian Pashto Pashto Persian Persian Polish Polish Portuguese Portuguese Punjabi Punjabi Romanian Romanian Russian Russian Samoan Samoan Scottish Gaelic Scottish Gaelic Serbian Serbian Sesotho Sesotho Shona Shona Sindhi Sindhi Sinhala Sinhala Slovak Slovak Slovenian Slovenian Somali Somali Spanish Spanish Sudanese Sudanese Swahili Swahili Swedish Swedish Tajik Tajik Tamil Tamil Thai Thai Turkish Turkish Ukrainian Ukrainian Urdu Urdu Uzbek Uzbek Vietnamese Vietnamese Xhosa Xhosa Yiddish Yiddish Zulu Zulu

Kemenangan utama pikeun kabébasan nyarios sareng pers di Amérika Latin

Kemenangan utama pikeun kabébasan nyarios sareng pers di Amérika Latin
Kemenangan utama pikeun kabébasan nyarios sareng pers di Amérika Latin

Dina kameunangan utama pikeun kabébasan pers sareng kamerdékaan yudisial, éta Komisi Antar-Amérika ngeunaan Hak Asasi Manusa (IACHR) parantos nyandak kaputusan groundbreaking ngalawan Ékuador, nyatakeun yén nagara éta sacara ilegal ngagugat kasus fitnah ngalawan koran El Universo, pamilikna, sareng kolumnis opini anu nyerat kritis ngeunaan Présidén Rafael Correa di 2011. Tanggal 19 Pébruari, Pengadilan Antar-Amérika Hak Asasi Manusa sapuk pikeun ngadéngé hal éta.

Kaputusan ku IACHR, organ otonom Organisasi Amérika Serikat (OAS), diputuskeun dina usum semi kamari tapi henteu acan ngumumkeun umum, ngantosan paninjauan terakhir ku pamaréntah Ékuador. Komisi mendakan yén Ékuador parantos ngalanggar jaminan kabébasan éksprési sareng prosés prosés dina Konvensi Antar-Amérika ngeunaan Hak Asasi Manusa, anu Ékuador janten pésta di 1977.

Jagat raya ngungkabkeun kaputusan IACHR dina carita berita 21 Pébruari. Di jerona, makalah nyatakeun yén éta "dibahas dina sidang anu disiksa ku panyiksa, kurang pilih kasih sareng haram," nambahan yén éta ngarepkeun resolusi akhir kasus di Pengadilan HAM Antar-Amérika bakal "nyumbang… pikeun nguatkeun pers mandiri boh di Ékuador boh di sésana Amérika Latin. "

Kuring miharep anjeun bakal nyerat ngeunaan kaputusan ieu, anu atos berjuang sareng lami. Mangrupikeun kameunangan utama pikeun kabébasan pers sareng hak universal pikeun nyarios bébas di Ékuador sareng di peuntas Amérika. Kaputusan éta ogé mangrupikeun pikasieuneun hukum fitnah kriminal Ékuador sareng netepkeun conto anu jelas yén anggota OAS kedah ngaleungitkeun hukum sapertos kitu sabab sering dianggo pikeun nyingsieunan sareng mengani wartawan sareng meksa sensor diri. Kaputusan IACHR ogé negeskeun perluna aturan hukum, pamisahan kakuatan sareng yudikatif mandiri pikeun ngajagi hak-hak manusa sareng démokrasi.

"Nagara ieu ngagaduhan mékanisme sareng alternatip sanésna pikeun panangtayungan privasi sareng reputasi [pajabat publik] anu kirang pangwatesan tibatan panerapan hukuman pidana, sapertos tindakan sipil, atanapi garansi ngabenerkeun atanapi réspon," nyerat IACHR dina kaputusanana .

Kaputusan IACHR sumping dina kasus 2011 dimana Jagat raya, anu bogana - saderek Carlos, César, sareng Nicolás Pérez - sareng kolumnis Emilio Palacio dituntut ku Correa, Présidén Ékuador ti 2007 dugi ka 2017, kusabab dituduh ngfitnah anjeunna. Tuduhan éta asalna tina kolom Pébruari 2011 di Jagat raya ku Palacio, "No To Lies," anu nyebat Correa salaku "diktator" sareng mempertanyakan penanganan karusuhan ku pulisi ngalawan anjeunna sareng administrasi na, dimana tentara nyerang rumah sakit.

Dina Juli 2011, hakim pengadilan pidana mutuskeun pikeun Correa sareng ngahukum Palacio sareng saderek Perez tilu taun panjara masing-masing sareng maréntahkeun aranjeunna sareng El Universo's perusahaan induk kanggo mayar denda $ 40 juta - jumlah anu ceuk para kritikus henteu saimbang pisan sareng cilaka (upami aya) anu diraih ku Correa sareng jelas-jelas dirancang pikeun bangkrut kertas. Pamariksaan forensik saterusna tina hard drive komputer hakim dina kasus ieu mendakan yén kaputusanana nyatana ditulis ku pengacara pribadi Correa, hiji diskritisasi luar biasa tina yudikatif anu dianggap independen Ékuador.

Saatos kaleungitan banding anu munggaran, makalah, pamilikna sareng Palacio ngajukeun keluhan ka IACHR dina Oktober 2011. Tanggal 15 Pébruari 2012, pangadilan luhur Ékuador, Pengadilan Nasional, negeskeun kaputusan pengadilan handap, kalebet hukuman panjara sareng damang Dua belas dinten saatosna, saatos dikutuk global kana kaputusannana, Correa "ngahampura" para terdakwa.

Prihatin yén kaputusan tetep dijantenkeun salaku precedent dina hukum Ékuador, sareng ngareuwaskeun ku pelecehan Correa pikeun wartawan salami sesa kapersidenan na, Jagat rayaPamilik sareng Palacio neraskeun ngudag kasus IACHR.

Kaputusan dina hal éta nyaéta anu diturunkeun ku Jagat raya dina 21 Pébruari Diantara ubar-ubaran sanésna, éta nyarankeun yén Ékuador ngadiskriminasi hukum fitnah na, ngabatalkeun putusan Pengadilan Nasional 15 Pébruari 2012, sareng ngimbangan sareng umum nyungkeun hapunten ka para penggugat pikeun penganiayaan sareng pelecehan aranjeunna.

Saatos kaputusan IACHR, sadérék Perez sareng Palacio nyarios yén aranjeunna bakal nyandak kasus ieu ka Pengadilan HAM antar-Amérika, anu minggu kamari ngaluarkeun kaputusan anu nampi pikeun ngadangukeun éta pasualan. "Kami hoyong kaputusan yudisial, kusabab kaputusan ku Mahkamah bakal malikkeun hak pinuh kami sareng netepkeun precedent penting pikeun hak wartawan," saur Nicolás Pérez.

Nyitak Friendly, PDF & Email