Nagara Darurat Yordania: Tilas Sékretaris Jénderal UNWTO Dr. Taleb Rifai nyarios leres

Tilas Sékretaris Jénderal UNWTO Dr Taleb Rifai ngobrol sareng eTurboNews ti imahna di Amman, Yordania. Anjeunna ngaku nalika ditanya ngeunaan COVID-19: '

  • Leres aya kasieunan
  • Leres aya papisah
  • Leres aya panik
  • Leres aya panyakit
  • Leres malah aya maotna.

Tapi di Yordania kalayan 85 kasus COVID-19 sareng henteu aya kasus anu mematikan, waktos anu henteu pasti leres-leres ngabantosan nagara pikeun babarengan sareng nyarios sareng hiji sora. Ical aya protés anu nantang nangtang sosial di Karajaan.

Yordania mangrupikeun bangsa Arab di sisi wétan Walungan Yordan, didefinisikeun ku monumen kuno, cagar alam, sareng resort di sisi laut. Éta tempat pikeun situs arkéologis terkenal Petra, ibukota Nabatean anu sakitar 300 SM Set dina lebak sempit sareng kuburan, candi, sareng monumen ukiran kana gawir batu pasir pink anu sakurilingna, Petra nampi jujulukna, "Kota Rose."

Coronavirus bakal janten tantangan ogé pikeun Karajaan Yordania, tapi platformna ayeuna aya jalma-jalma tiasa merangan musuh anu teu katingali ieu babarengan sareng ngahiji.

Tanggal 17 Maret pamaréntah Yordania parantos nyatakeun kaayaan darurat salaku bagian tina sababaraha ukuran pikeun ngawatesan panyebaran COVID-19.

Tanggal 17 Maret 2020, Raja Yordania Abdullah II ngaluarkeun SK anu ngaktipkeun undang-undang 1992 anu masihan perdana menteri nyapu kakuatan pikeun ngaleutikan hak-hak dasar, tapi Perdana Menteri Omar Razzaz sumpah pikeun ngalaksanakeunana dugi ka "wates anu paling sempit" sareng nyatakeun yén éta moal ngahambat hak-hak politik, kabebasan éksprési, atanapi milik pribadi.

Yordania ngan ukur nyatet 85 kasus COVID-19 dugi ka 20 Maret, tapi pamaréntah parantos ngalaksanakeun sababaraha larangan sateuacanna. Éta nutup perbatasan daratan sareng udara karajaan, ngambil alih 34 hotél pikeun ngajantenkeunna janten pusat karantina, ngalarang jalma-jalma 10 urang atanapi langkung, sareng nutup usaha sareng kantor publik sareng swasta, kalayan dikecualikeun pikeun jasa kaséhatan sareng penting. Pamaréntah henteu nimpakeun kurfew tapi ngadesek jalma supados henteu tinggaleun bumina kecuali kaayaan darurat sareng nyumponan kabutuhan poko.

Dina Hukum Pertahanan 1992, perdana menteri tiasa nyatakeun kaayaan darurat salaku réspon tina kaayaan anu luar biasa anu ngancam kaamanan nasional atanapi kaamanan umum, kalebet pandemi. Hukum méré otoritas perdana menteri pikeun ngagantungkeun hak-hak anu tangtu, kaasup larangan kana kabébasan éksprési sareng gerakan, sareng henteu katingalina ngagaduhan wates waktos.

Perdana menteri tiasa ngaluarkeun paréntah pikeun ngawatesan gerakan, nyegah rapat umum, sareng nahan saha waé anu pamaréntah dianggap ancaman pikeun "kaamanan nasional atanapi katertiban umum." Éta ogé tiasa nyita tanah atanapi milik pribadi sareng milik pribadi, kalebet artos. Hukum ogé ngamungkinkeun pamaréntah pikeun ngawaskeun eusi koran, iklan, sareng cara komunikasi naon waé sateuacan dipedalkeun, sareng sénsor sareng mareuman toko mana waé tanpa dibenerkeun. Upami hiji jalma ngalanggar Hukum Pertahanan aranjeunna bakal dihukum tilu taun panjara, didenda 3,000 Yordania Yordania ($ 4,200), atanapi duanana.

JordanMap

Perjanjian Internasional ngeunaan Hak Sipil sareng Politik (ICCPR), anu disahkeun ku Yordania di 1975, ngamungkinkeun nagara-nagara pikeun nganggo larangan anu luar biasa sareng samentara dina hak-hak anu tangtu anu henteu kénging diijinkeun "nalika darurat masarakat anu ngancam kahirupan bangsa." Tapi tindakanana kedahna ukur "ditetepkeun pisan ku exigencies tina kaayaan." Panitia Hak Asasi Manusa, anu napsirkeun perjanjian, parantos nyarios yén kaayaan bakal meryogikeun pihak-pihak nagara pikeun "masihan pembenaran anu ati-ati sanés ngan ukur pikeun kaputusan aranjeunna nyatakeun kaayaan darurat tapi ogé pikeun tindakan anu khusus dumasar kana proklamasi sapertos kitu." Panitia negeskeun yén tindakan sapertos kitu "mangrupakeun sipat anu luar biasa sareng samentawis sareng ngan ukur bakal tahan salami kahirupan bangsa anu kaancam kaancam."

Hak asasi manusa dasar pasti moal dibatesan sanajan dina kaayaan darurat, saur Human Rights Watch. Ieu kalebet hak pikeun hirup, larangan panyiksaan sareng panyiksa, larangan diskriminasi, sareng kabébasan agama, ogé hak pikeun sidang anu adil sareng kabébasan tina tahanan sewenang-wenang, sareng hak pikeun ngarobih yudisial ngeunaan tahanan. Dilarang pisan pikeun tindakan anu diberlakukeun salami kaayaan darurat pikeun ngabédakeun ngan ukur dumasar kana ras, warna, kelamin, basa, agama, atanapi asal sosial.

Salaku tambahan pikeun larangan anu ditetepkeun pikeun nyegah panyebaran virus, pamaréntah ogé nyatakeun yén éta bakal ngémutan tindakan pikeun merangan harga harga nalika krisis. Pamaréntah ogé ngumumkeun dibébaskeun 480 tahanan administrasi, 1,200 tahanan dina tahanan prérial, sareng nunda panjara jalma-jalma anu teu sanggup mayar hutangna, 3,081 urang, pikeun ngirangan résiko inféksi di penjara. Pamaréntah kedah ngabébaskeun sadayana tahanan anu ditahan dina tahanan administrasi sareng nganggap pelepasan samentawis tahanan anu ditahan pikeun kajahatan anu henteu telenges. Otoritas ogé kedah mastikeun yén jalma-jalma anu tetep di panjara dijaga tetep kaayaan édan sareng tiasa aksés perawatan kaséhatan anu cekap, saur Human Rights Watch.

Nyitak Friendly, PDF & Email

News Patali