Pengadilan Selandia Anyar mutuskeun penguncian COVID-19 munggaran di nagara haram

Pengadilan Selandia Anyar mutuskeun lockdown nasional COVID-19 munggaran haram
Pengadilan Selandia Anyar mutuskeun lockdown nasional COVID-19 munggaran haram

Pengadilan Tinggi Selandia Anyar mutuskeun dinten ieu yén nagara éta Covid-19 pesenan cicing di bumi, dina ancaman hukuman, ti 26 Maret dugi ka 3 April haram hukumna sabab ngalanggar hak sareng kabébasan masarakat tanpa dasar hukum.

Pengacara Andrew Borrowdale ngaluncurkeun gugatan ngalawan pamaréntah dina bulan Juli, nyatakeun yén lockdown COVID-19 salapan dinten munggaran Selandia Anyar haram sareng ngalanggar kabebasan sipil.

Panel tilu hakim ngagebeg sababaraha keluhan anu aya hubunganana tapi ngaku yén pihak berwajib kedah nyerat paréntah janten hukum sateuacan nganggo ancaman ditahan pulisi pikeun ngajaga jalma-jalma di jero.

"Sanaos henteu aya patarosan yén sarat éta mangrupikeun réspon anu wajar, wajar sareng proporsional kana krisis Covid-19 dina waktos éta, sarat éta henteu diresepkeun ku hukum sareng kumargi éta bertentangan sareng bagian 5 tina Undang-Undang Hak Hak Selandia Anyar, ”Putusan dibaca.

Panél nambihan yén penguncian awal ngagulung "hak-hak sareng kabébasan anu tangtu anu ditetepkeun ku Undang-Undang Hak Hak Selandia Anyar 1990" kalebet, tapi henteu diwatesan ku, "kabébasan gerak, majelis sareng asosiasi anu damai."

Perdana Menteri Jacinda Ardern maréntahkeun warga nagara tetep di bumina tanggal 23 Maret tapi panerapan éta dikabarkan henteu ditulis janten hukum dugi ka 3 April.

Jaksa Agung David Parker ngusahakeun ngaleutikeun pentingna putusan éta, nyatakeun: "Kami salawasna pikir kami polah sacara légal sapanjang jalan."

Tapi, sanaos usaha Parker sareng Ardern pikeun nyanghareupan hal-hal anu berani, kaayaan éta tiasa nyababkeun masalah, sabab saha waé anu ditahan atanapi ditahan ti tanggal 26 Maret dugi ka 3 April salaku hasil tina paréntah penguncian tiasa ngadamel klaim.

"Bahkan panangkepan saatos 3 April bakal teu leres," nyerat Profesor Hukum Universitas Auckland Kris Gledhill nyerat dina Méi.

Samentara éta, Selandia Anyar parantos nyangsang pamilihan umum na, ngalaksanakeun undang-undang anu ngamungkinkeun pikeun milarian harta garantina ku pulisi, sareng Perdana Menteri Ardern parantos terang-terangan terang yén jalma-jalma bakal dipaksa tetep salamina dina "hotél isolasi" anu dijagaan militér kecuali aranjeunna nyatujuan kana COVID- 19 tés.

#rebuildingtravel

Nyitak Friendly, PDF & Email

News Patali