Kolaborasi Lingkungan Batesan: Israél, Paléstina sareng Yordania

tapel wates
tapel wates
Ditulis ku eTN Ngatur Editor

Nalika Shadi Shiha dugi ka perbatasan Israél-Yordania sareng ningali prajurit Israél anu bersenjata sareng umbul Israél, anjeunna ampir ngabalik sareng angkat ka bumi.

"Kuring leres-leres panik," saur The Media Line ku seuri. "Kuring kantos ningali pulisi di Yordania tapi aranjeunna henteu gaduh bedil. Panginten kuring nuju kana zona perang nganggo tank sareng bedil. "

Éta parantos tangguh pikeun ngayakinkeun kulawargana supaya anjeunna datang ka sakola di Israél. Aranjeunna hariwang ngeunaan kasalametanna, sareng bahkan saatos ketegangan terakhir antara Israél sareng Yordania, seueur urang Yordania nentang kontak sareng Israél. Badan intél Yordania nelepon anjeunna pikeun rapat sareng naroskeun ka anjeunna kunaon anjeunna badé ka Israél.

Éta ampir sataun katukang. Shiha, anu ogé penari istirahat serius, nyéépkeun dua semester di Arava Institute di Kibbutz Ketura di Israél kidul sareng anjeunna nyarioskeun éta ngarobah pandangan dunya na.

"Kuring henteu terang aya tempat anu urang Paléstina sareng Israél leres-leres hirup babarengan sareng aranjeunna ngan ukur babaturan," saur anjeunna. "Kuring angkat ka Haifa (kota Arab-Yahudi campuran) sareng aranjeunna hirup babarengan sapertos teu nanaon. Kuring ogé angkat ka tempat pangungsian Paléstina di Tepi Kulon sareng pikasieuneun kumaha jalma hirup. ”

The Arava Institute, berafiliasi sareng Universitas Ben Gurion, nawiskeun program akreditasi pikeun lulusan boh mahasiswa lulusan. Sababaraha sumping pikeun saminggu; batur pikeun sataun pinuh. Ideu na nyaéta diajar masalah lingkungan tina sudut pandang lintas batas sareng transboundary.

Programna alit, nawiskeun kasempetan pikeun kontak hiji-hiji sareng profesor sareng kasempetan pikeun ngalakukeun panilitian lingkungan.

"Salami 20 taun Institut parantos maju koordinasi lingkungan perbatasan dina nyanghareupan konflik pulitik ngalangkungan program akademik urang anu ngahijikeun urang Israil, Paléstina, Yordania sareng mahasiswa internasional," David Lehrer, Diréktur Eksekutif program nyarios ka The Media Line. "Ngalangkungan program panilitian urang dina cai, tanaga, tatanén berkelanjutan, konservasi sareng pamekaran internasional, saatos 20 taun urang ngagaduhan langkung ti 1000 alumni di panjuru dunya."

Kursus-kursus mimitian ti Pangaturan Cai di Wétan Tengah dugi ka Mediasi Lingkungan sareng Resolusi Konflik kana The Bible salaku Konci pikeun Pamikiran Lingkungan. Murid biasana sapertilu Israél, sapertilu Arab, anu kalebet Yordania, Paléstina, sareng warga Arab Israél, sareng internasional sapertilu, kalolobaanna ti Amérika Serikat.

Siswa Paléstina parantos teras-terasan ngiringan sanaos ngembang "anti-normalisasi", gerakan anu nyingkirkeun kerjasama umum Israél-Paléstina dugi ka aya kamajuan dina perundingan perdamaian. Lehrer nyatakeun yén éta janten langkung hésé pikeun ngayakinkeun mahasiswa Yordania pikeun sumping, sabab wanda umum di Yordania ngalawan Israél beuki parah.

"Kuring hoyong terang langkung seueur perkawis konflik Israél-Paléstina," saur Shiha. "Kuring nguping sadayana tina média sareng média ngajantenkeun katingalina parah pisan. Kuring sumping ka dieu pikeun pendak sareng sababaraha urang Israél sareng sababaraha urang Yahudi sabab kuring henteu kantos pendak sateuacanna. Tina média, katingalina siga aranjeunna sok ngabunuh sareng némbak Arab. ”

The Arava Institute disimpen di Kibbutz Ketura, kibbutz pluralistik anu mimitina diadegkeun di 1973 ku urang Amérika anu aya hubunganana sareng gerakan nonoman Young Yudea, jauh di gurun Arava. Ayeuna, aya langkung ti 500 urang Israél anu cicing di ditu, kalayan usaha mimitian ti tanggal tumuh dugi ka ngokolakeun ganggang beureum pikeun kosmétik dugi ka kebon khusus pikeun pepelakan ubar.

Nalika murid cicing di asrama di kibbutz, aranjeunna tuang tuangna di ruang makan kibbutz sareng diajak ngiringan anggota kibbutz pikeun perayaan agama sareng acara-acara kibbutz kalebet kawinan. Aya ogé kolam renang ukuran Olimpiade anu ngabantosan ngéléhkeun panas padang pasir.

Sapertos seueur program diajar di luar negeri, ieu henteu murah. Sedengkeun Paléstina sareng Yordania nampi beasiswa lengkep, urang Israél asli mayar sakitar $ 2000, sareng mahasiswa AS mayar $ 9000 per semester, kalebet kamar sareng dewan. Éta masih jauh kurang ti ampir kabéh paguron luhur Amérika.

Yonatan Abramsky, murid Israél, nembé réngsé tugas militérna anu wajib.

"Kuring resep pisan masalah lingkungan sareng kahirupan berkelanjutan," saur anjeunna ka The Media Line. "Kuring milarian komunitas di gurun sareng kuring ngadangu tempat ieu sareng mariksa éta. Éta endah pisan. ”

Dallal, wanoja Paléstina anu nyuhunkeun henteu masihan nami tukang, parantos réngsé gelar BA ti Universitas Bir Zeit.

"Ku teu sangka kuring bakal resep pisan sapertos kuring," saur anjeunna ka The Media Line. "Kuring tiasa nyarios naon waé anu kuring badé nyarios, sareng ngalakukeun naon anu kuring pikahoyong. Kuring nampilkeun diri nyalira kumaha waé latar sareng kulawarga kuring. Kuring kurang setrés tibatan kuring di Tepi Kulon. ”

Cenah indungna henteu hoyong anjeunna angkat ti Tepi Barat, tapi pikeun alesan anu langkung tradisional henteu kedah dilakukeun sareng konflik Israél-Paléstina.

"Éta kusabab kuring awéwé sareng kuring ngagaduhan peran anu tangtu - Abdi kedah nikah sareng ngagaduhan murangkalih, sanés ngumbara," saur anjeunna.

Lembaga nembé ngarayakeun 20 nath year. As part of the celebrations, they launched the Arava Alumni Innocation Program, which gives seed money grants to teams of alumni to support initiatives for sustainability and peaceful relations across borders. The teams must involve at least two nationalities – Israeli/Palestinian or Israeli/Jordanian or Palestinian/Jordanian.

Jordanian Shadi Shiha has returned to Amman and has opened a business with two friends for, a car wash and wax that does not use water. In the fall, he’ll be touring US college campuses as part of a recruiting trip for the Arava Institute.

Nyitak Friendly, PDF & Email

Ngeunaan nyeratna

eTN Ngatur Editor

eTN Ngatur éditor tugas.