Robert Mugabe lulus umur 95 taun: Transkrip UNWTO pidato sareng pandangan ngeunaan pariwisata

Robert-Mugabe
Robert-Mugabe

Robert Mugabe, tilas présidén Zimbabwé parantos maot. Anjeunna salapan puluh lima taun sareng parantos lami gering teras pupus di rumah sakit di Singapura. Anjeunna salah saurang kepala negara anu paling kontroversial, Présidén Zimbabwé ti 1987 dugi ka 2017.

Dina 2013, anjeunna ngayakeun Majelis Umum UNWTO sasarengan sareng Zambia sareng muka wates antara Zambia sareng Zimbabwé.
Ieu mangrupikeun kasempetan kanggo maca sareng ngupingkeun pidato bersejarahna nalika anjeunna muka Majelis Umum UNWTO dina acara spektakuler di Victoria Falls sasarengan présidén Zambia di 2013.
Tilas Présidén Zimbabwé Robert Mugabe lulus

Présidén Mugabe di Majelis Umum UNWTO 2013 (Poto Christian del Rosario pikeun eTN)

Majelis Umum Organisasi Pariwisata Dunya PBB (UNWTO) dinyatakeun kabuka ku anjeunna di 2013.

Dihandap ieu mangrupikeun tulisan tina alamatna kana jumlah rékor utusan ti 124 nagara anu ngiringan bubuka Minggu wengi di Hotel Victoria anu legendaris di Victoria Falls, Zimbabwé.

"Yang Mulia Mr. Chilufya Sata, Présidén Républik Zambia, Sékretaris Jénderal Organisasi Pariwisata Dunya PBB, Dr. Taleb Rifai, anggota komunitas diplomatik, menteri wisata kami di dieu hadir sareng menteri-menteri sanésna (Dr Walter Mzembi) ti Républik Zimbabwé sareng Zambia, delegasi sareng tamu kami anu kawéntar ti kulawarga UNWTO, pamimpin tradisional urang, Kapala Mvuto sareng Kapala Mukuni, anu ngabagi ikon Victoria Falls, kaptén industri pariwisata, para saderek, dulur sareng réréncangan, éta kabagjaan kuring, mémang mangrupikeun kahormatan pikeun nagara kuring, Zimbabwé, pikeun nyayogikeun kulawarga UNWTO wengi ayeuna sareng salami lima dinten ka payun.

Pangatur tina Majelis Umum Badan Khusus PBB ieu mangrupikeun urang tonggong penting dina sajarah ékonomi dua nagara urang, Zambia sareng Zimbabwé sareng daérah Komunitas Pengembangan Afrika Kidul (SADC). Kami ngarepkeun bakal nyéépkeun kenangan urang, sareng éta mangrupikeun bagian tina warisan generasi urang, nyirian titik balik anu jelas dina nasib pariwisata dua nagara urang, daérah urang sareng memang buana urang.

Mr Sekretaris Jéndral, kaputusan anjeun pikeun ngayakeun acara global penting ieu di tempat anu dituju ieu méré ilham kami dina usaha anu tetep sareng kontinyu, ti saprak nagara bagian Zimbabwé, pikeun ngajaga hubungan anu ramah sareng komunitas internasional, bahkan sareng nagara-nagara éta. kalayan anu urang tiasa henteu satuju kana sagala hal.

Pilihan tempat ieu ti sajumlah caleg anu saingan bakal ragu nguatkeun tékad urang pikeun ngungkit pariwisata pikeun karaharjaan ékonomi sareng kamajuan masarakat urang di Zambia, Zimbabwé sareng sakumna Afrika. Kami resep ku dukungan ti dua nagara urang salaku host anu pantes pikeun rapat sapertos kitu, sareng pangakuan tujuan ieu salaku tujuan anu aman sareng aman pikeun turis dunya.

Saatos kamerdékaan dina 1980, Zimbabwé, sareng mimiti taun 1981, ngakuan efektivitas strategi pangwangunan sosial sareng ékonomi UNWTO, kalayan nekenkeun kana kamekaran jangka panjang dina ékonomi anu kirang maju, ditujukeun, sabagian pikeun ngahontal sahenteuna tilu tina Tujuan Pangembangan Milénium.

Kami tetep janten anggota aktif organisasi dugi ka 1999. Hanjakalna dina kurun waktu 2000 dugi ka 2008 urang nyanghareupan tangtangan anu gedé pisan, sabagéan ageung, ku hukuman anu ngalemahkeun ilegal anu ditumpukeun ka urang ku sababaraha bagéan beulah kulon. Sanksi ieu sedih pisan gagal tina Program Penyesuaian Struktural Ékonomi (IMAP) IMF / Bank Dunya anu teu disangka-sangka yén, diantara anu négatif sanésna, nganonaktifkeun partisipasi aktif kami dina badan-badan sapertos UNWTO.

Bagéa di 2009, ku ngagampangkeun SADC sareng AU, urang ngawangun pamaréntahan persatuan nasional, GNU, anu nyababkeun lemah lembut jabatan ngalawan kami tina bagian anu ngarusak politik sareng ékonomi urang.

Kuring yakin pisan yén Menteri Pariwisata sareng Industri Perhotelan anu harita nembé nyetél deui kaanggotaan kami tina UNWTO sareng, kalayan dukungan aktif anjeun, Sékretaris Jénderal Rifai, teras janten anggota organisasi anu aktip pisan, nampi korsi dina jabatan Déwan Eksekutif organisasi dina taun anu sami.

Saprak harita kami henteu ningali deui sareng, saatos suksés nawar dua nagara urang sareng Zambia pikeun janten tuan rumah sési ieu, urang bakal aya di dieu wengi ayeuna. Présidén Sata sareng kuring saprak parantos nandatanganan Buku Pariwisata Emas, ieu janten duta besar pikeun pariwisata global - henteu kapikiran kasedian tina sababaraha panyimpang kami ngeunaan masalah ieu.

Punten wartoskeun ka sadayana, yén panandatanganan buku pariwisata emas sanés masalah ngan saukur upacara kanggo kami, sabab ku éta kalakuan kami sadar peran politik sareng ékonomi anu penting anu tiasa dilakukeun wisata di dua nagara urang sareng di buana urang . Kami komitmen pikeun ngamanpaatkeun sektor ieu salaku panyorong konci kamekaran ékonomi urang.

Hayu atuh nyandak kasempetan ieu pikeun negeskeun komitmen Zimbabwé kana nilai-nilai pendiri sareng prinsip-prinsip PBB, sanaos kasusah kami pikeun kacenderungan hégémoni sababaraha kakuatan super ékonomi sareng militér sadunya anu ngadominasi organisasi.

Kami yakin pisan yén PBB mangrupikeun badan anu penting pikeun sadaya umat manusa. Kami resep pisan yén agénsi khusus na sapertos UNICEF sareng UNWTO ngagaduhan pangaruh anu langkung penting dina karaharjaan umat manusa.

Dr. Rifai, para saderek anu mentingkeun organisasi anjeun kana pariwisata berkelanjutan ngagaduhan résonansi anu hébat ku pentingna Zimbabwé dina prinsip pangwangunan kalayan ekuitas sareng pemberdayaan balaréa.

Dumasar kana éta dasar, yén kuring, tanpa nyayogikeun, gaduh dukungan lengkep kuring pikeun tawaran Zambia-Zimbabwé pikeun ngayakeun Majelis Umum ieu. Kuring bagja pisan yén organisasi mutuskeun ngayakeun Majelis Umum di dieu. Sikep éta ngabuktikeun organisasi komitmen pikeun ngembangkeun pariwisata di Afrika.

Ieu memang, sakumaha kuduna. Kaayaan ayeuna dimana Afrika ngan ukur gaduh opat persén bagi hasil pariwisata global, sanaos sumber daya wisata alam sareng budaya anu masif mangrupikeun masalah anu pikahariwangeun pisan ku kami.

Hal ieu khususna nalika ditingali tina terang dimana Sekretaris Jéndral, anjeun nyorot sababaraha poin dina Kertas Bodas anjeun taun 2010. Dina makalah éta, anjeun ngagariskeun katahanan sektor pariwisata nalika masa-masa sulit ékonomi, bahkan nalika kaayaan ékonomi global, sareng kapasitas pikeun ngirangan kamiskinan ku cara positip anu alami pikeun proyék-proyék komunitas anu tiasa dipimpin ku awéwé sareng nonoman. Ieu penting pisan pikeun urang.

Dina hal ieu, kuring kedah nyimpulkeun kalayan nyatet aprésiasi kami pikeun bantosan anu UNWTO parantos dugi ka urang dugi ka hiji daérah. Anu kasép kalebet dukungan téknis dugi ka SADC, ngalangkungan RETOSA, numana anu terakhir ieu parantos nampi bantosan nuju ngadegna Sistem Akuntansi Satelit Pariwisata (TSAS). TSAS bakal ngabantosan urang pikeun sacara lengkep nyatakeun sumbangan lengkep ku wisata kana PDB nasional sareng régional urang.

Kuring ogé nyatet kalayan sugema pisan yén UNWTO parantos nyatujuan inisiatif dumasar komunitas pikeun Zimbabwé, sareng Pariwisata Berkelanjutan pikeun program pangurangan kamiskinan (STEP) bakal dijalankeun dina téma "Ningkatkeun partisipasi nonoman sareng awéwé dina sektor pariwisata."

Ieu mangrupikeun alat pemberdayaan anu épéktip anu bakal ngamajukeun ekuitas sareng aksés kana pendapatan pariwisata. Éta ogé resonates resoundingly ku jalma pemberdayaan inisiatif yén pamaréntah kuring ngudag.

Dorong tematik anu anjeun badé ngudag dina konperénsi ieu diringkeskeun ku ungkapan ungkapan 'Buka wates sareng langit terbuka, ngaleungitkeun halangan pikeun kamekaran wisata di Afrika.' pas pisan di jaman urang.

Teu aya jalan pikeun Afrika pikeun ningkatkeun bagian tina jajan pariwisata global tanpa ngamajukeun heula perjalanan Afrika intra-. Memang konektipitas kota-kota Afrika, daérah sareng atraksi tiasa saé pisan pikeun pangembangan Afrika, kusabab éta ngawula, ngahijikeun produk pariwisata Afrika sareng pamasaran sareng promosina, anu dina gilirannana ngajantenkeun langkung pikaresepeun pikeun anu nganjang jarak jauh tibatan hal éta. ayeuna.

Kabutuhan perbatasan kabuka, ngalangkungan rézim visa blok régional, anu urang nyobian diterapkeun di UNIVISA ngalangkungan RETOSA, henteu ngan ukur ngamungkinkeun perjalanan langkung gampang di kalangan warga SADC, éta bakal ngajantenkeun langkung gampang pikeun pangunjung jarak jauh sareng investor.

TI mangrupikeun kritik pisan yén Afrika ngarobih strategi anu sacara efektif mamingan wisatawan ka buana. Ieu nganggap langkung penting tibatan usaha Éropa ngajaga dolar pariwisata dina Zona Euro, ku maksakeun pajeg bandara panghukum pikeun para wisatawan antar benua.

Jinis wates anu teu aya watesna antara kota Livingstone sareng kota Victoria Falls anu parantos ditetepkeun pikeun tujuan konperénsi ieu kedah janten aturan tibatan pengecualian, pikeun sadaya komunitas perbatasan wisata anu caket di sapanjang SADC, sareng pamustunganana di penjuru Afrika. Afrika ngan ukur tiasa nguntungkeun tina beuki paripolah sapertos pasar umum. "

Présidén Réréncangan Sata, janten pangharepan kuring yén impian sareng visi pangadeg Afrika mandiri, Amérika Serikat di Afrika bakal janten kanyataan hiji dinten langkung gancang tibatan engké.

Kajadian sapertos kieu, Sekretaris Jénderal, anu parantos anjeun bina sareng diposisikan salaku 'Majelis Umum Afrika anu unik,' tiasa janten alit, tapi kritis dina ngawujudkeun éntitas ékonomi-politik terpadu anu disebut Africa.

Anu dipihormat, tamu anu kawéntar, para saderek, kuring nyambut anjeun ka Curug Victoria sareng kahoyong anu pangsaéna dina musyawarah sareng resolusi anjeun. Punten mangga menikmati silaturahmi urang Afrika anu sajati. Di dieu anjeun bakal unggal énjing gugah kana kicauan manuk kami sareng aura panonpoé Afrika, sareng di akhir unggal dintenna bobo handapeun langit Afrika anu pinuh ku béntang.

Kalayan cariosan ieu, kuring nyatakeun Sidang ka-20 tina Majelis Umum UNWTO sacara resmi dibuka. "

Saha Robert Mugabe?

Robert Mugabe lahir tanggal 21 Pébruari 1924, di Kutama, Rhodesia Kidul (ayeuna Zimbabwé). Dina 1963, anjeunna ngadegkeun ZANU, gerakan perlawanan ngalawan kakawasaan kolonial Inggris. Mugabe janten perdana menteri Républik anyar Zimbabwé saatos kakawasaan Inggris réngsé dina 1980, sareng anjeunna nempatan peran présidén tujuh taun saatosna. Mugabe nahan kakuatan anu kuat, ngaliwatan pamilihan kontroversial, dugi ka kapaksa mundur dina bulan Nopémber 2017, dina yuswa 93 taun.

Taun ngora sareng Pendidikan

Robert Gabriel Mugabe lahir tanggal 21 Pébruari 1924, di Kutama, Rhodesia Kidul (ayeuna Zimbabwé), sababaraha bulan saatos Rhodesia Kidul janten jajahan Karajaan Inggris. Hasilna, masarakat désa na ditindes ku hukum anyar sareng nyanghareupan watesan pikeun pendidikan sareng kasempetan padamelan na.

Bapana Mugabe tukang kayu. Anjeunna angkat damel di misi Jesuit di Afrika Kidul nalika Mugabe yuswa budak lalaki, sareng misterius henteu kantos sumping ka bumi. Indung Mugabe, saurang guru, tinggaleun ngasuh Mugabe sareng tilu dulurna nyalira. Salaku budak, Mugabe ngabantosan ku ngurus sapi kulawarga sareng ngahasilkeun artos ngalangkungan padamelan ganjil

Sanaos seueur jalma di Rhodesia Kidul angkat ngan ukur dugi ka sakola tata basa, Mugabe cukup untung nampi pendidikan anu saé. Anjeunna angkat sakola di misi Jesuit lokal di handapeun pengawasan sutradara sakola Father O'Hea. Pangaruh anu kuat ka budak éta, O'Hea ngajarkeun Mugabe yén sadaya jalma kedah diperlakukeun sami sareng dididik nepi ka minuhan kamampuanana. Guru-guru Mugabe, anu nyebat anjeunna "budak palinter," mimiti sadar kana kamampuanna sakumaha ageung.

Nilai-nilai anu ditepikeun O'Hea ka murid-muridna resonasi sareng Mugabe, nyababkeun anjeunna ngalirkeunana ku janten guru nyalira. Salami salapan taun, anjeunna diajar sacara pribadi nalika ngajar di sajumlah sakola misi di Rhodesia Kidul. Mugabe neraskeun pendidikan di Universitas Fort Hare di Afrika Kidul, lulus sareng gelar Sarjana Seni dina sajarah sareng basa Inggris di 1951. Mugabe teras wangsul ka kampung halamanna pikeun ngajar di dinya. Ku 1953, anjeunna parantos kéngingkeun gelar Sarjana Pendidikan ngaliwatan kursus susuratan.

Dina 1955, Mugabe ngalih ka Rhodesia Kalér. Di dinya, anjeunna ngajar salami opat taun di Chalimbana Training College bari ogé damel nuju gelar Sarjana Élmu dina ékonomi ngalangkungan kursus susuratan sareng Universitas London. Saatos ngalih ka Ghana, Mugabe réngsé gelar élmu ékonomi na di 1958. Anjeunna ogé ngajar di St. Mary's Teacher Training College, dimana anjeunna pendak sareng pamajikan kahijina, Sarah Heyfron, anu bakal dikawin di 1961. Di Ghana, Mugabe nyatakeun yén dirina urang Marxis, ngadukung tujuan pamaréntah Ghana pikeun nyayogikeun kasempetan pendidikan anu sami pikeun kelas handap anu ditunjuk.

Karir Politik Awal

Dina 1960, Robert Mugabe balik ka kampung halaman nalika cuti, ngarencanakeun ngenalkeun tunangan ka indungna. Teu disangka-sangka, saatos sumpingna, Mugabe sapatemon Rhodesia Kidul anu robih sacara drastis. Puluhan rébu kulawarga kulit hideung parantos diasingkeun ku pamaréntahan kolonial énggal, sareng penduduk bodas parantos ngabeledug. Pamaréntah nampik kakawasaan mayoritas hideung, hasilna protés telenges. Mugabe ogé amarah ku panolakan ieu hak-hak kulit hideung. Dina Juli 1960, anjeunna sapuk pikeun nyarios ka balaréa dina protés Maret 7,000, dipentaskeun di Balai Kota Harare di Salisbury. Tujuan tina gempungan nyaéta pikeun anggota gerakan oposisi protés ditewak pamimpinna anyar-anyar ieu. Steeling dirina dina nyanghareupan ancaman pulisi, Mugabe nyarios ka para demonstran ngeunaan kumaha Ghana parantos hasil ngahontal kamerdékaan ngalangkungan Marxism.

Ngan sababaraha minggu ka hareup, Mugabe kapilih janten sekretaris publik Partai Démokrat Nasional. Luyu sareng modél Ghana, Mugabe gancang ngarakit liga nonoman militan pikeun nyebarkeun berita ngeunaan ngahontal kamerdékaan hideung di Rhodesia. Pamaréntah ngalarang pésta éta dina akhir taun 1961, tapi anu nyokongna sésana babarengan pikeun ngawangun gerakan anu pangpayunna di Rhodesia. Uni Rahayat Afrika Zimbabwé (ZAPU) gancang-gancang tumuh janten 450,000 anggota.

Pamingpin union, Joshua Nkomo, diulem pendak sareng PBB, anu maréntahkeun Inggris ngagantungkeun konstitusi sareng maca topik anu aya dina mayoritas kakawasaan. Tapi, sakumaha waktosna kalangkung sareng teu aya anu robih, Mugabe sareng anu sanés prustasi yén Nkomo henteu keukeuh tanggal pasti pikeun parobahan konstitusi. Sakitu hébat frustasi na, yén ku April 1961, Mugabe masarakat awam dibahas ngamimitian perang gerilya - malah dugi ka ngadéklarasikeun nentang ka pulisi, "Kami ngambil alih nagara ieu sareng kami moal sabar sareng omong kosong ieu."

Formasi ZANU

Dina 1963, Mugabe sareng tilas pendukung Nkomo anu sanésna ngadegkeun gerakan perlawanan nyalira, disebat Zimbabwe African National Union (ZANU), di Tanzania. Deui di Rhodesia Kidul akhir taun éta, pulisi néwak Mugabe sareng dikirim ka panjara Hwahwa. Mugabe bakal tetep panjara langkung ti dasawarsa, dipindahkeun ti Penjara Hwahwa ka Pusat Penahanan Sikombela sareng teras ka Penjara Salisbury. Dina 1964, nalika panjara, Mugabe ngandelkeun komunikasi rahasia pikeun ngajalankeun operasi gerilya nuju ngabébaskeun Rhodesia Kidul tina kakawasaan Inggris.

Di 1974, Perdana Menteri Ian Smith, anu ngaku bakal ngahontal aturan mayoritas anu leres tapi tetep nyatakeun kasatiaanna ka pamaréntah kolonial Inggris, ngantep Mugabe ninggalkeun panjara sareng angkat kana konperénsi di Lusaka, Zambia (baheulana Rhodesia Kalér). Mugabe tibatan kabur deui ngalangkungan perbatasan ka Rhodesia Kidul, ngempelkeun pasukan trainee gerilya Rhodesian di sapanjang jalan. Perang-perangna kajantenan sapanjang taun 1970an. Dina akhir dékade éta, ékonomi Zimbabwé dina kaayaan langkung parah tibatan kantos. Di 1979, saatos Smith nyobian ngahaja pikeun ngahontal perjanjian sareng Mugabe, Inggris sapuk pikeun ngawaskeun parobihan kana aturan mayoritas hideung PBB angkat sanksi.

Ku 1980, Rhodesia Kidul dibébaskeun tina kakawasaan Inggris sareng janten Républik Zimbabwé anu mandiri. Ngajalankeun handapeun spanduk partai ZANU, Mugabe kapilih janten perdana menteri républik énggal, saatos nentang ngalawan Nkomo. Dina taun 1981, aya peperangan antara ZANU sareng ZAPU kusabab agenda anu béda-béda. Dina taun 1985, Mugabe kapilih deui nalika gelut diteruskeun. Dina 1987, nalika sakelompok misionaris dibunuh sacara tragis ku pendukung Mugabe, Mugabe sareng Nkomo tungtungna sapuk pikeun ngahijikeun unionana kana Front ZANU-Patriotic Front (ZANU-PF) sareng fokus kana pamulihan ékonomi bangsa.

kapersidenan

Dina ngan saminggu perjanjian kasatuan, Mugabe diangkat janten presiden Zimbabwé. Anjeunna milih Nkomo salaku salah saurang menteri seniorna. Tujuan utama mimiti Mugabe nyaéta nyusun deui sareng ngalereskeun ékonomi anu gagal di nagara éta. Dina 1989, anjeunna berangkat ngalaksanakeun rencana lima taun, anu ngalambatkeun larangan harga pikeun patani, ngamungkinkeun aranjeunna nunjuk harga nyalira. Ku 1994, dina akhir periode lima taun, ékonomi parantos ningali sababaraha kamekaran dina industri tani, pertambangan sareng manufaktur. Mugabe ogé hasil ngawangun klinik sareng sakola pikeun populasi hideung. Ogé salami waktos éta, pamajikan Mugabe, Sarah, pupus, ngabébaskeun anjeunna nikah sareng nyonya, Grace Marufu.

Ku 1996, kaputusan Mugabe parantos ngamimitian nyieun kerusuhan diantara warga Zimbabwé, anu kantos ngadeuheus anjeunna salaku pahlawan pikeun mingpin nagara pikeun kamerdékaan. Seueur anu bencong kana pilihanna pikeun ngadukung rebutan tanah jalma kulit bodas tanpa santunan ka anu gaduhna, anu keukeuh Mugabe mangrupikeun hiji-hijina cara pikeun nyéépkeun lapangan maén ékonomi pikeun mayoritas hideung anu teu kaopan. Warga ogé ambek ku panolakan Mugabe pikeun amandemen konstitusi hiji-pihak Zimbabwé. Inflasi tinggi mangrupikeun hal anu nyeri deui, hasilna mogok PNS pikeun kenaikan gaji. Gajih anu diangkat nyalira tina pejabat pamaréntah ngan ukur nambahan rasa hanjelu masarakat kana pamaréntahan Mugabe.

Bantahan kana strategi politik kontroversial Mugabe terus ngahambat kasuksésanna. Dina 1998, nalika anjeunna merayu ka nagara sanés pikeun nyumbangkeun artos pikeun distribusi lahan, nagara-nagara nyatakeun yén aranjeunna henteu bakal nyumbang upami anjeunna mimiti nyusun program pikeun ngabantosan ékonomi désa Zimbabwé anu miskin. Mugabe nolak, sareng nagara-nagara nampik nyumbang.

Dina 2000, Mugabe ngalebetkeun amandemen konstitusi anu ngajantenkeun Inggris mayar reparasi kanggo lahan anu parantos dicekelna ti urang hideung. Mugabe nyatakeun yén anjeunna bakal ngarebut tanah Inggris salaku restitusi upami aranjeunna gagal mayar. Amandemen éta ngajantenkeun hubungan hubungan luar nagri Zimbabwé.

Masih, Mugabe, tukang baju khusus konservatif anu salami kampanye na parantos nganggo kaos warna-warni kalayan rautna sorangan, meunang pamilihan présidén 2002. Spekulasi yén anjeunna parantos ngeusian kotak sora nyababkeun Uni Éropa nempatkeun embargo senjata sareng sanksi ékonomi sanés ka Zimbabwé. Dina waktos ayeuna ékonomi Zimbabwé ampir runtuh. Kalaparan, wabah AIDS, hutang luar negeri sareng pangangguran nyebar nyerang nagara. Tapi Mugabe nekad pikeun ngajaga jabatanana sareng ngalakukeun naon waé anu diperyogikeun — kalebet dugaan kekerasan sareng korupsi — kéngingkeun sora dina pamilihan parlemén 2005.

Panolakan ka Cede Kakuatan

Tanggal 29 Maret 2008, nalika anjeunna éléh dina pamilihan présidén ka Morgan Tsvangirai, pamimpin Gerakan anu nentang pikeun Parobihan Démokratik (MDC), Mugabe henteu kersa ngaleupaskeun kendali sareng nungtut nyatakeun deui. Pamilihan limpasan bakal dilaksanakeun Juni éta. Samentawis waktos, panyokong MDC diserang telenges sareng dibunuh ku anggota oposisi Mugabe. Nalika Mugabe sacara umum nyatakeun yén salami anjeunna hirup, anjeunna henteu bakal ngantep Tsvangirai maréntah Zimbabwé, Tsvangirai nyimpulkeun yén panggunaan kakuatan Mugabe bakal milih sora pikeun Mugabe's sih, sareng mundur.

Panolakan Mugabe pikeun masrahkeun kakuatan présidén nyababkeun wabah telenges sanés anu nyerang rébuan sareng ngakibatkeun maotna 85 urang pendukung Tsvangirai. Séptémber éta, Mugabe sareng Tsvangirai satuju kana perjanjian bagi-bagi kakuatan. Kantos nekad pikeun tetep aya dina pangendali, Mugabe tetep berhasil nahan kalolobaan kakuatan ku cara ngendalikeun pasukan kaamanan sareng milih pamimpin pikeun jabatan menteri anu paling penting.

Dina akhir taun 2010, Mugabe nyandak tindakan tambahan pikeun ngarebut total kontrol Zimbabwé ku milih gubernur samentawis tanpa konsultasi Tsvangirai. Kabel diplomatik AS nunjukkeun yén Mugabe panginten janten merangan kanker prostat taun payun. Tuduhan éta nimbulkeun masalah masarakat ngeunaan kudéta militer nalika maotna Mugabe nalika jabatanana. Anu sanésna nyuarakeun kaprihatinan ngeunaan kamungkinan perang internal anu telenges dina ZANU-PF, upami calon ngupayakeun bersaing janten panerusna Mugabe.

Pamilihan 2013

Tanggal 10 Désémber 2011, dina Konperénsi Rahayat Nasional di Bulawayo, Mugabe sacara resmi ngumumkeun tawaran pikeun pamilihan présidén Zimbabwé 2012. Pamilihan ditunda, kumaha ogé, kusabab kadua pihak sapuk pikeun nyusun konstitusi anyar, sareng dijadwalkeun deui pikeun 2013. Jalma-jalma Zimbabwé kaluar ngadukung dokumén anyar dina Maret 2013, nyatujuan éta dina referendum konstitusi, sanaos seueur anu percaya yén 2013 pamilihan présidén bakal dirusak ku korupsi sareng kekerasan.

Nurutkeun hiji Reuters laporan, wawakil ti ampir 60 organisasi sipil di nagara éta humandeuar ngeunaan tindakan keras ku Mugabe sareng pendukungna. Kritikus Mugabe, anggota grup ieu pikasieuneun, ditéwak sareng penganiayaan anu sanés. Aya ogé patarosan ngeunaan saha anu kéngingkeun ngawaskeun prosés pamilih. Mugabe nyarios yén anjeunna moal ngantep urang Kulon ngawaskeun pamilihan umum nagara éta.

Dina Maret, Mugabe ngumbara ka Roma pikeun misa perdana pikeun Paus Francis, anu énggal-énggal diangkat janten jabatan kapamimpinan. Mugabe nyarios ka wartawan yén paus énggal kedah nganjang ka Afrika sareng nyatakeun, "Kami ngarepkeun anjeunna bakal nyandak kami sadaya murangkalih dina dasar anu sami, dasar kasetaraan, dasar yén urang sadayana aya dina paningal Gusti anu sami," numutkeun laporan ku The Associated Pencét.

Dina akhir Juli 2013, di tengah diskusi ngeunaan pamilihan Zimbabwean anu ayeuna sareng diantisipasi, saurang Mugabe anu umur 89 taun janten berita nalika anjeunna ditanya naha anjeunna badé ngiringan deui pamilihan umum 2018 (anjeunna bakal janten 94 teras) ku reporter ti The New York Times, anu direspon ku présidén, "Naha anjeun hoyong terang rahasia kuring?" Numutkeun kana nu Washington Post, Lawan Mugabe, Tsvangirai, nuduh pejabat pamilihan pamiceunan ampir 70,000 kartu suara pikeun anjeunna anu dikintunkeun langkung tiheula.

Dina awal Agustus, komisi pamilihan Zimbabwé nyatakeun Mugabe anu meunang dina balapan présidén. Anjeunna kéngingkeun 61 persén sora kalayan Tsvangirai anu ngan ukur nampi 34 persén, numutkeun ka BBC News. Tsvangirai diarepkeun bakal ngaluncurkeun tangtangan hukum ngalawan hasil pamilihan umum. Numutkeun ka wali koran, Tsvangirai nyarios yén pamilihan umum henteu "henteu ngagambarkeun kahoyong masarakat. Kuring henteu ngira yén bahkan anu aya di Afrika anu ngalakukeun tindakan kiridit ballot parantos ngalakukeun cara anu kurang ajar. "

Ditéwak Warga Amérika

Dina bulan Nopémber 2017 wanoja Amérika anu cicing di Zimbabwé dituduh nolak pamaréntahan sareng ngarusak otoritas - atanapi ngahina - présidén.

Numutkeun ka jaksa, terdakwa, Martha O'Donovan, koordinator proyék pikeun aktipitas Magamba Network, parantos "sacara sistematis milari ngahasut karusuhan politik ngalangkungan perluasan, pamekaran sareng panggunaan jaringan canggih platform média sosial ogé ngajalankeun sababaraha Twitter rekening. " Anjeunna nyanghareupan panjara dugi ka 20 taun kusabab tuduhan éta.

Ditéwak naékkeun masalah yén pamaréntah Mugabe ngusahakeun ngendalikeun média sosial sateuacan pamilihan umum 2018.

Panyandakan Alih Militér sareng Pasrah

Samentawis éta, kaayaan anu langkung parah nuju muncul di Zimbabwé kalayan timbulna anu sigana mangrupikeun kudéta militér. Tanggal 14 Nopémber, henteu lami saatos Mugabe dipecat tina wakil presiden Emmerson Mnangagwa, tank-tank katingali di ibukota nagara éta, Harare. Dinten énjing-énjing salajengna, juru carios tentara muncul dina TV pikeun ngumumkeun yén militér dina prosés néwak penjahat anu "nyababkeun kasangsaraan sosial sareng ékonomi di nagara éta pikeun nyandak aranjeunna kaadilan."

Juru bicara éta negeskeun yén ieu sanés pengambilalihan militér pamaréntahan, nyarios, "Kami keukeuh mastikeun ka bangsa yén kaunggulanana janten présidén ... sareng kulawargana aman sareng kaamanan aranjeunna dijamin." Dina waktos éta, ayana Mugabe teu dikenal, tapi engké dikonfirmasi yén anjeunna dikurung di bumi na.

Isukna, urang Zimbabwé The Herald diterbitkeun poto présidén manula di bumi, babarengan jeung pajabat pamaréntah jeung militér séjén. Para pajabat dikabarkan ngabahas pelaksanaan pamaréntahan transisi, sanaos henteu aya pernyataan umum ngeunaan hal éta.

Tanggal 17 Nopémber, Mugabe muncul deui di tempat umum dina upacara wisuda universitas, penampilan anu dipercaya bakal nutupan kaributan di balik layar. Saatos mimitina nolak kerjasama sareng usulan rencana pikeun sacara damai ngaluarkeun anjeunna tina kakawasaan, présidén dikabarkan sapuk pikeun ngembarkeun pensiunan na salami pidato dina televisi anu dijadwalkeun pikeun 19 Nopémber.

Nanging, Mugabe henteu nyebatkeun pensiunan salami pidato, tibatan keukeuh anjeunna bakal janten présidén dina kongres Désémber partai pamimpin ZANU-PF. Hasilna, diumumkeun yén partai bakal ngaluncurkeun prosés pangadilan pikeun milih anjeunna kaluar tina kakawasaan.

Tanggal 22 Nopémber, teu lami saatos sési sasarengan Parlemén Zimbabwean ngahimpun sora pamiceunan, panyatur maca serat ti présidén anu diperjuangkeun. "Kuring parantos ngundurkeun diri pikeun kéngingkeun lancar alih kakuatan," nyerat Mugabe. "Punten masihan bewara umum ngeunaan kaputusan kuring gancang-gancang."

Ahir jabatan Mugabe 37 taun disambut ku pujian ti anggota Parlemén, ogé perayaan di jalan-jalan Zimbabwé. Numutkeun ka juru carios ZANU-PF, tilas wakil présidén Mnangagwa bakalan janten présidén sareng ngalayanan sésana masa jabatan Mugabe dugi ka pamilihan umum 2018.

Sateuacan pamilihan dina 30 Juli 2018, Mugabe nyarios yén anjeunna henteu tiasa ngadukung panerusna, Mnangagwa, saatos dipaksa ku "partéy anu kuring ngadegkeun," sareng nunjukkeun yén pamimpin oposisi Nelson Chamisa ti MDC mangrupikeun hiji-hijina calon présidén anu tiasa dimungkinkeun. Éta narik réspon anu kuat ti Mnangagwa, anu nyarios, "Jelas ka sadayana yén Chamisa parantos ngajalin hubungan sareng Mugabe, urang moal tiasa percanten deui yén niatna pikeun ngarobih Zimbabwé sareng ngawangun deui bangsa urang."

Ketegangan dina pamilihan umum ogé nyebar ka masarakat, kalayan démo parantos telenges kana naon anu diumumkeun janten kameunangan parlemén ZANU-PF sareng kameunangan Mnangagwa. Pupuhu MDC Morgan Komichi nyarios yén pihakna bakal nangtang hasil di pengadilan.

Nyitak Friendly, PDF & Email

Ngeunaan nyeratna

Juergen T Steinmetz

Juergen Thomas Steinmetz teras-terasan damel di industri perjalanan sareng pariwisata ti saprak anjeunna nonoman di Jérman (1977).
Anjeunna ngadegkeun eTurboNews di 1999 salaku buletin online munggaran pikeun industri pariwisata perjalanan global.